Portugese onderlijnen...

20 oktober 2018 | John Willems

Kun je deze lange lijn werkelijk over je hoofd ingooien? Ja hoor, dat kan, is het antwoord van Jeroen van het Veer, met een grote glimlach op zijn gezicht. Tenminste als je het leuk vind om drie haken in je rug te krijgen… Vandaag ga ik voor het eerst werpen -en vissen natuurlijk- met de Portugese onderlijn.

Gastheer Jeroen van het Veer met een mini-tarbotje aan een Noord-Hollands strand en… gevangen aan een Portugese onderlijn.

 

Jeroen legt het principe uit van het werpen met deze lange lijnen achter het lood. “Werp jij rechts in, of links, John?” Uhh, effie nadenken. Rechts Jeroen! “Dan ga je nu met je linkerzij naar zee staan en leg je de complete Portugese onderlijn strak naar rechts. Dat doe je door het lood naar links te slepen.” Check: de lange onderlijn licht strak naar rechts achter het lood. “Draai je nu om in de werprichting en kijk naar de plaats waar je wilt gaan vissen.” Check: ik ben omgedraaid en kijk zo’n 40 meter uit de kant midden in het zwin. “Nu werp je zijwaarts in en net voordat je lood het water gaat raken, rem je het lood af, zodat de onderlijn zicht strekt.” En verdraaid: mijn eerste worp met de vijf meter lange lijnen achter het lood is gelukt. En eigenlijk valt die techniek me mee, want het lijkt sterk op de onderhandse worpjes, die ik vaak maak om vlak onder de kant te vissen.

 

 

Kristalhelder water

Portugese onderlijnen zijn bij uitstek geschikt om te vissen in helder water en niet teveel stroming. Niet voor niets worden ze veel ingezet in landen rondom de Middellandse zee. En dat deze superlange montages succes op kunnen leveren, is voor de Nederlandse en Belgische wedstrijdvissers die wel eens aan een WK-Kustvissen hebben deelgenomen al lang geen geheim meer.
Onderlijnen die het in Nederlandse omstandigheden goed doen, vangen daar in het vaak kristalheldere water in Zuid-Europa aanzienlijk minder goed dan de voor deze specifieke omstandigheden ontworpen Portugese onderlijnen. Soms zijn die meer dan zeven meter lang. Hierdoor bewegen ze heel natuurlijk en verleiden ze meer vis.

 

Wil jij het complete artikel uit deze Zeehengelsport 361 graag als eerste lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.