Diep voeren met de downrigger

13 oktober 2018 | Dave Lewis

Een downrigger, is dat niet zo’n handig apparaat om kunstaas op diepte achter je boot te slepen? Onze vaste Engelse correspondent Dave Lewis vond nog een mooie toepassing voor dit apparaat: een effectief voerspoor aanleggen vanaf een geankerde boot. 

 

 

Het gebruik van lokvoer, chum, rubby dubby, of hoe je het ook wilt noemen, is een beproefde techniek voor het lokken van vis, die je vervolgens probeert te verleiden tot aanbijten. Bootvissers op zee maken hiervan bij verschillende visserijen gebruik. Denk maar aan het vissen op blauwe haaien, waarbij een zak met een combinatie van visresten, zemelen en visolie over de rand van de boot, onmisbaar is. Het olie­achtige spoor dat voortdurend uit de zak met deze rubby dubby lekt, trekt als snel de aandacht van haaien die in de buurt zwemmen, met als resultaat een geslaagde visdag.

 

Ook congers volgen een geurspoor tot ze de bron hebben gevonden.

 

Geurspoor

Ook vissers op zeekarpers – in het Engels black bream genoemd – zetten tegenwoordig steevast lokvoer in om de vis aan te trekken. Er zijn verschillende methodes bedacht om de vis juist naar jouw plek te lokken. De meest gebruikte is een verzwaarde uienzak vol met vettig visafval aan een touw direct naar de bodem te laten zakken. Het voer loopt dan geleidelijk uit de zak. Een andere techniek is de zak met rubby dubby aan het ankertouw te bevestigen, voordat je het anker laat zakken. 
Eenmaal op de bodem zorgt een vettige stroom visresten snel voor een geurspoor dat onweerstaanbaar is voor de vis in de buurt. 

 

Hoewel deze laatste techniek zeer effectief kan zijn en inzetbaar is voor veel soorten, kleven er ook ­nadelen aan. Ten eerste kun je de rubby dubby niet checken, zonder het anker te lichten. En dat is natuurlijk het laatste dat je wilt doen als het geurspoor goed op gang is. In de tweede plaats: het systeem werkt perfect bij een stevige stroom die sterk genoeg is om de boot en de vissers in een vaste lijn te houden. Bij zijwaartse bewegingen van de boot door de wind of het verzwakken en draaien van de stroom, vis je niet meer in het geurspoor en ben je dus voor niets aan het voeren. Zeker wanneer je op grotere diepte vist, is het soms praktisch onmogelijk om geurspoor en vissers op één lijn te houden.


Het complete artikel verscheen in Zeehengelsport no. 361.

Wil jij dergelijke interessante bijdragen óók graag als eerste kunnen lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.