Wat zou jij kiezen? (deel II)

06 oktober 2018 | Geert Luinge

In de eerste aflevering van zijn tweeluik over de verschillen tussen natuurlijk aas en de diverse types kunstaas, ging Geert Luinge o.a. uitgebreid in op de ‘keuze’ die een vis maakt op het moment dat hij het aas pakt. Pakt hij zijn prooi onverschrokken en in vliegende vaart met een keiharde boem? Dan is kunstaas in het voordeel. Of heb je te maken met een sabbelende twijfelaar, die er lang over doet om het aas in de bek te nemen? Dan is natuurlijk aas beter, aangezien dat de vis minder snel afschrikt. Je vraagt je daarbij echter ook af: “hoe goed kan een vis nu eigenlijk zien of het door ons aangeboden aas nep is of niet?

 

Laten we het onderscheidingsvermogen van vissen om te beginnen eens vergelijken met dat van andere dieren. In mijn tuin zitten elke dag enkele duiven en daarmee gaan we een experiment doen. Nou zul je wellicht zeggen: wat hebben mijn vissen met jouw duiven te maken ? Dat zal ik je vertellen. De vraag is : hoe goed kan zo'n (domme?) duif zien of iets echt is of nep? 

 

Test: hoe goed kan zo'n (domme?) duif zien of iets echt is of nep?


Onze proefopstelling is als volgt: We kopen een zak gemengd vogelvoer, waarin allerlei verschillend gekleurde zaadjes zitten. We doen daarvan een handvol op een plat bord en zetten dat buiten in de tuin. De duiven komen al gauw aangevlogen en binnen een paar minuten hebben ze alles opgegeten. Zwarte, witte, bruine, grote- en kleine zaadjes ... alles is opgegeten.


Maar nu komt de test. 
Ik strooi opnieuw vogelzaad op het bord, maar tussen de korrels doe ik stiekem wat plastic kraaltjes. Zwarte, witte en bruine kraaltjes die exact even groot zijn als de echte graankorrels. 


Voel je hem al aankomen ? Weet je wat er gebeurt ? Na 10 minuten hebben die (slimme !) duiven alle echte zaadjes opgegeten en al mijn kraaltjes liggen nog op het bord. Al doe je het tien keer ... zo'n duif pakt wel een bruin zaadje, maar absoluut geen bruin kraaltje. Zo goed kunnen ze het verschil zien! Dat geeft te denken. 
Jaja, een duif is geen vis. Maar dit principe geldt voor vogels én vissen. Dit is zoölogica… 

 

Softbaits

Nog zo'n experiment: Je gaat naar het strand en je neemt een verse sardine mee en laten we zeggen negen softbaits die sprekend lijken op zo’n sardine. Het liefst een paar hele dure shads met holografische schubbenpatronen en zeer natuurgetrouwe kleuren. Leg dat ene echte visje en die negen shads op het strand. Doe een paar stappen achteruit en kijk wat er gebeurt. Verbazend gauw hebben de meeuwen het in de gaten en een paar tellen later hebben ze dat ene echte visje er tussenuit gepikt en… die negen nepvisjes laten ze liggen. Hoe levensecht die er ook uit mogen zien, daar trappen ze echt niet in! Nogmaals toegegeven: een vogel is inderdaad geen vis. Maar waarom zouden vissen niet net zo reageren? Ik denk van wel. De zintuigen van vissen zijn veel beter dan wij denken en vissen zijn beslist ook veel slimmer. De enige manier om een vis zo’n softbait te doen grijpen, is dus dat jij het rubber een actie mee geeft die de vis niet kan weerstaan en hem ook niet de tijd geeft om dat vreemd fladderende visje eens op z’n gemakkie nader te bekijken…


Wil jij het complete artikel uit deze Zeehengelsport 361 graag als eerste lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.