Nazomereditie van Zeengelsport met diepgang

19 september 2018 | Redactie

Vanaf morgen (donderdag 20 september) is de nazomereditie no. 361 van het enige specialistische zilte magazine in de Lage Landen in distributie en dat betekent dus dat jullie de papieren uitgave rond komend weekend in jullie brievenbussen mogen verwachten. Of op het schermpje van je smartphone of tablet natuurlijk, mocht je er de voorkeur aan geven om je magazine digitaal te lezen. Onze redactie heeft opnieuw weer geprobeerd werkelijk voor elk wat wils te bieden, met lange, rijk geïllustreerde en vaak diepgaande artikelen waarin de vele praktische tips optimaal tot hun recht komen.

 

 

Zo openen we met een maar liefst 7 pagina’s tellende bijdrage met als titel: ‘Zeebaars op laag water zoeken’. De veranderingen in het zeebaarsbestand van de laatste jaren -meer kleine, minder grote vis- vragen om een andere strategie als je gericht op de grotere exemplaren wilt proberen te vissen. Daarom richt Jelmer Scheffer zijn pijlen tegenwoordig steeds vaker specifiek op het ondiepe, op stekken die hij vroeger eigenlijk links liet liggen…

 

 

Een andere bijdrage die theoretisch wat verder gaat dan je op / in de meeste andere media mag verwachten, is het tweede, afrondende deel van het tweeluik dat Geert Luinge voor ons schreef over de verschillen tussen natuurlijk aas en de diverse types kunstaas. Op deze pagina’s gaat hij o.a. uitgebreid in op de ‘keuze’ die een vis maakt op het moment dat hij het aas pakt. Pakt hij zijn prooi onverschrokken en in vliegende vaart met een keiharde boem? Dan is kunstaas in het voordeel. Of heb je te maken met een sabbelende twijfelaar, die er lang over doet om het aas in de bek te nemen? Dan is natuurlijk aas beter, aangezien dat de vis minder snel afschrikt. Je vraagt je daarbij echter ook af hoe goed een vis nu eigenlijk kan zien of het door ons aangeboden aas nep is of niet…

 

 

Mei 2018. Groot alarm over de Waddenzee. Dat stelt in ieder geval de Waddenvereniging op basis van een recent gepresenteerd wetenschappelijk rapport. Sinds 1959 worden er 90% minder vissen geteld, zo koppen de landelijke dagbladen en het NOS journaal. Opvallend genoeg staat deze toch zorgwekkende ‘feit’ lijnrecht tegenover de praktijkervaringen van Ronnie van Beem en Atte de Vries. Dit tweetal vist veelvuldig vanaf met name de Friese Waddendijk en deze zeevissers constateren de laatste paar jaar juist een opvallende verbetering van hun vangsten. Wij laten daarom Ronnie en Atte uitgebreid aan het woord over het ‘Wel en Wee van het Wad’. 

 

 

Vanzelfsprekend blikken we ook in deze editie over de grenzen van onze Lage Landen. Zo vaardigden wij charterschipper Hank Perrée samen met zijn vismaat Johan Oosthoek af naar de Big Fish Adventure Challenge in Sørøya. En ons Team Oranje nam het meevissen in dit meerdaagse toernooi tussen vertegenwoordigers van een aantal gerenommeerde internationale hengelsportperiodieken uiterst serieus. Oftewel: hoe Friday the 13th veranderde in de zevende hemel…

 

 

Een downrigger - is dat niet zo’n handig apparaat om kunstaas op diepte achter je boot te slepen? Onze vaste Engelse correspondent Dave Lewis vond nóg een mooie toepassing voor dit apparaat: een effectief voerspoor aanleggen vanaf een geankerde boot. Hij had hiermee veel succes in zijn thuiswateren voor de kust van Wales, maar er is geen enkele reden waarom deze innovatieve methode van vis lokken niet ook zou werken in onze kustwateren.

 

 

Samen met een ploegje strandvissers uit Egmond aan Zee ging John Willems een dagje aan het gooien en smijten met de beruchte Portugese onderlijn. Kun je deze lange lijn werkelijk over je hoofd ingooien? “Ja hoor, dat kan!”, is het antwoord van Jeroen van het Veer, met een grote glimlach op zijn gezicht. “Tenminste als je het leuk vind om drie haken in je rug te krijgen…”
Benieuwd hoe dát afliep? Check dan ons nieuwe magazine.

 

 

 

In onze vaste rubriek Vangstbarometer en Kanjers van Eigen Kust, blikken onze diverse correspondenten steevast terug op de afgelopen periode en proberen ze bovendien alvast vooruit te kijken naar de visserij de komende weken. Daarbij ruimen wij onder de noemer Noordzee Kanjers altijd graag de nodige ruimte in voor bijzondere vangsten van onze lezers langs de Vlaamse en Nederlandse kust. En één van die vangsten tonen we dit keer zelfs op de cover!

 

 

Verdere greep uit de inhoud

En daarmee zijn we er dan nog niet, want op de 84 fraai vormgegeven pagina’s die ons magazine steevast telt, kunnen we werkelijk een vracht aan leuke, verstrooiende én informatieve informatie kwijt. Zo is daar ook de vaste rubrieken Belgische Kroniek & Vlaamse Sprokkels, die al meer dan 10 jaar wordt samengesteld door onze vaste Belgische correspondent Thomas Sintobin.

 

Last but not least zijn daar natuurlijk ook de vaste pagina’s van onze onderlijnenexpert Cor Juffermans. In zijn rubriek Uitgelicht dit keer drie tips om je voordeel mee te doen. En het leuke is: deze tips kwamen tot stand via steeds intensiever wordende contacten op de diverse social media. Daarmee wordt ook deze rubriek steeds meer gevuld op basis van tweerichtingsverkeer…

 

Volgende editie

Terwijl uitgave no. 361 van ons klassieke papieren tijdschrift nog wordt rondgebracht door een leger aan postbezorgers in Vlaanderen en Nederland is de  redactie al weer druk in de weer met de volgende editie van ons magazine. En we durven nu al te verklappen: dat belooft opnieuw een lekker gevarieerd magazine te worden, waarin alle zilte vissers weer alles van hun gading zullen vinden.

 

 

Abonnee worden?

Wil jij Zeehengelsport ook ontvangen en ben je nog geen abonnee? Verzeker je dan van de volgende uitgave van ons magazine en maak gebruik van een interessante aanbieding voor een jaarabonnement. Bij zo’n jaarabonnement ontvang je dan ook nog eens gratis toegang tot de digitale versie van ons magazine!
Klik hier voor de mogelijkheden.

 

 

Digitaal lezen?

Ook digitaal, op je laptop, smartphone of tablet, kun je als witvisliefhebber al die interessante artikelen namelijk lezen. De abonnees op ons ‘papieren magazine’ kunnen daartoe inloggen op een gratis digitale versie, maar ben je geen abonnee, dan kun je het digitale magazine ook tegen een schappelijk bedrag lezen.
Download via de website:


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.