Kropje sla op de haaienhaak?

13 september 2018 | Redactie

Wetenschappers hebben onlangs onomstotelijk aangetoond dat er (tenminste) één haaiensoort is die in staat is om in ieder geval gedeeltelijk te leven op een plantaardig dieet. Het was al langer bekend dat de voor de kust van de Verenigde Staten algemeen voorkomende kaphamerhaai (Sphyrna tiburo) zich zo af en toe voedt met zeegras, maar nu is bewezen dat het spijsverteringsorgaan van deze hamerhaai ook heel goed in staat is om essentiële voedingsstoffen aan dit plantaardige materiaal te onttrekken en dat deze haai dus leeft als een omnivoor (alleseter). 

De omnivore kaphamerhaai (Sphyrna tiburo).
Foto: Scientias.nl


Ook wij sportvissers kennen haaien natuurlijk vooral als rovers die zich voeden met vis en vlees. Met uitzondering dan van de walvis- en reuzenhaai, die zich beide voeden met plankton, maar dat betreft dan toch vooral ook zoöplankton, dat bestaat uit minuscule kreeftachtigen. En uiteindelijk is ook dát vlees.

 

Spijsvertering

In zijn algemeenheid zijn de ingewanden van dergelijke vlees- en viseters (carnivoren) alleen in staat om dierlijke eiwitten en vetten te verteren en om te zetten in de benodigde brandstof om op te kunnen leven. Voor het verteren van eiwitten en vetten is namelijk een minder ingenieus spijsverteringsstelsel nodig dan voor het verwerken van puur plantaardig voedsel. Het darmenstelsel van carnivoren is daarom aanmerkelijk korter dan van een (vegetarische) herbivoor. Bovendien heeft bijvoorbeeld een herkauwer als onze koe maar liefst vier magen nodig om in samenwerking met het lange darmkanaal voldoende energie te kunnen halen uit het lastig te verteren plantaardige materiaal. 

 

02

Als we met een kropje sla op grote haaien zouden kunnen vissen, zou dat in ieder geval het vieze werk van rubby dubby maken schelen! 


Als alleseters (omnivoren) zitten wij mensen zo’n beetje tussen pure vleeseters en planteneters in, maar ook daarvoor is een geavanceerd spijsverteringssysteem nodig. En uit het recente Amerikaanse onderzoek blijkt nu dat die kaphamerhaai óók in staat is om zowel dierlijk als plantaardig voedsel te verwerken. En dat is voor het eerst, dat kon worden aangetoond dat zo’n ‘rover’ als een haai in staat is om planten te eten als onderdeel van z’n voedingspatroon.

 

Betekent dat nu dat wij vissend rond de Britse Eilanden op blauwe haai of haringhaai nu dan ook maar een krop sla op onze haaienhaak zouden kunnen prikken? Nee, dat zeker niet. Vooralsnog lijkt deze kaphamerhaai eerder die bekende uitzondering die de regel bevestigt… 

 

03

Zou gebit duidt nie top einige veganistische aanleg.
Foto met dank aan Andy Griffith

 

Bron

Overigens ontleenden wij het bovenstaande nieuwtje aan de site www.scientias.nl Scientias.nl is met meer dan 525.000 unieke bezoekers en 1.500.000 pageviews per maand de grootste populairwetenschappelijke nieuwssite en 100% onafhankelijk. Ben je geïnteresseerd in leuke, interessante nieuwsfeiten uit de wereld van de toegepaste wetenschappen, dan is Scientias.nl een bezoekje meer dan waard.

 

Voor een linkje naar de Engelstalige samenvatting en de volledige (te betalen) publicatie in Proceedings B van de Royal Society’s Biological Research Journal, klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.