Witte zeebrasem vanaf strand Hoek van Holland

06 september 2018 | Redactie

Op 18 augustus jl. ving René Berger aan het strand tussen Hoek van Holland en Vlugtenburg een bijzonder visje. Een ‘dorado’ dacht hij, toen hij de vis bekeek. Die was naar schatting zo’n 25 cm lang en had op het oog een prima conditie; de vis was lekker dik en had geen beschadigingen. René was kort onder de kant aan het vissen met een Portugese onderlijn, met op de haken een cocktail  van slikzagers en zeepieren. Na het maken van bijgaande foto zette hij de vis terug, maar brak er vervolgens toch zijn hersens over welke soort hij nu eigenlijk had gevangen…

De onlangs door René Berger aan het strand van Hoek van Holland gevangen witte zeebrasem (Diplodus sargus sargus). 

 

Via Jacco Noordermeer kwam de foto op onze redactie terecht en werd meteen duidelijk dat het geen ‘dorado’ betrof. Nu is dát een naam die in het Nederlands taalgebied tóch al tot verwarring leidt aangezien twee totaal verschillende vissoorten zo worden genoemd. Zo tref je in de vishandel de veelal uit de aquacultuur afkomstige goudbrasems (Sparus aurata) met daarbij de naam ‘dorado’. Die is dan afgeleid van de Franse naam van deze soort, dorade royale. Ook de zeekarper (Spondyliosoma cantharus) wordt echter ‘dorado’genoemd, naar de Franse naam dorade grise.

 

02

Goudbrasempjes van dit formaat worden in de zomermaanden met enige regelmaat gevangen aan onze stranden.

 

Witte zeebrasem

Bij het bekijken van de foto bleek echter meteen dat het niet om een van deze twee soorten ging; de door René gevangen vis is overduidelijk een witte zeebrasem oftewel Diplodus sargus sargus.  De Nederlandse kustvissers die wel eens aan WK’s of andere grote wedstrijden in Spanje of Portugal hebben meegedaan, kennen deze soort als ‘sargo’ en de Engelsen noemen hem white seabream, maar ook wel eens striped seabream. 

 

03

In Zuid-Europa wordt de sargo veel gevangen, zowel vanaf het strand als vanaf de boot.

Foto met dank aan Henri Karremans

 

In Zuid-Europa is deze soort zeer algemeen, maar Bretagne in Frankrijk is normaliter zo’n beetje de noordelijke grens van z’n verspreidingsgebied. De ongewoon warme en lange zomer die we nu mogen beleven, zal er medeoorzaak van zijn geweest dat dit visje ‘bij ons’ is terecht gekomen.

 

04

Rico ’t Mannetje kende de sargo o.a. van zijn deelname aan het WK-jeugd in Portugal.

Foto met dank aan Kees Gillissen

 

Overigens werd deze soort in november 2016 ook al eens gevangen. Een klant van hengelsportspeciaalzaak Avicentra liet toen aan Rico ’t Mannetje een foto zien van een zeebrasem die deze zeehengelaar had gevangen in de Nieuwe Waterweg. De vis werd mee naar huis genomen en schoongemaakt voor consumptie en helaas niet gefotografeerd met een meetlat. De vis was echter rond 35 cm lang en Rico herkende de vis als een ‘sargo’, die hij wel eens had gevangen tijdens wedstrijden in Zuid-Europa. Over deze hartstikke leuke waarneming, de eerste geverifieerde hengelvangst van Diplodus sargus sargus waarvan onze redactie hoorde, hebben wij toen reeds gepubliceerd op deze website.

 

05

De in november 2016 aan de Nieuwe Waterweg gevangen witte zeebrasem.

 

Nederlands NCRZ-record?

Het is natuurlijk geweldig dat René de door hem gevangen witte zeebrasem weer heeft laten zwemmen. Helaas maakt het feit dat de vis niet zorgvuldig is gemeten het echter onmogelijk om deze vangst te accepteren als Nederlands NCRZ-record.

 

Want stel dat we zouden zeggen dat dit exemplaar 23 cm lang was. En stel dat er volgende maand nóg eentje wordt gevangen, die wél wordt gemeten en dan 22 cm blijkt te zijn. Dan zullen we nooit precies weten welke van de twee nu daadwerkelijk de grootste was en dat maakt het derhalve onmogelijk voor de Nederlandse Commissie Record Zeevissen om een officieel Nederlands record te ratificeren.

 

06

 

Noordzee Kanjer

Aan één kant dus jammer dat René de vis niet heeft gemeten, maar dat hij zijn vangst zo snel mogelijk weer wilde laten zwemmen, valt vanzelfsprekend zeer te loven! Wat ons betreft heeft hij daarmee in ieder geval onze fraai geborduurde Noordzee Kanjer badge verdiend en dat ‘opnaaiertje’ wordt hem een dezer dagen dan ook netjes thuis gestuurd.

 

Ook een Noordzee Kanjerbadge verdienen met een bijzondere vangst? Bekijk dan even de spelregels.

 

Voor meer achtergrondinformatie over de witte zeebrasem,  klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.