Winnaar Tongenfestival Blankenberge vangt 37 stuks

22 augustus 2018 | Redactie

Het 33ste Tongenfestival te Blankenberge, de koningin der wedstrijden, ging eindelijk weer eens door. De afgelopen drie jaren moest de wedstrijd afgelast worden vanwege het slechte weer en zelfs dit jaar was het op het randje. De verwachtingen voor afgelopen zaterdag waren een ZW 4 tot 5 Bft met golfhoogte tot 90 cm, maar de organiserende club, Kastelse Zeevissers, besloot desondanks dat de bootwedstrijd zou doorgaan. En terecht, zoals jullie in dit verslag kunnen lezen.

Het ereschavot, met v.l.n.r. nummer drie Pascale Michaux, winnaar Bram Cole en Runner Up Joel Luyts.

 

Dat het doorging, kon natuurlijk vanwege de boten die  aangesloten zijn bij V.V.B.Z. maar comfortabel is net iets anders. Bovendien is het bekend dat de tong het best te vangen is bij rustig weer, wanneer de hengels kalm staan en het aas stil ligt.

 

Mooie verwachtingen

Vanaf begin juni zijn de hengelaars redelijk verwend geweest met het vissen op tong langs de Belgische kust. Zelfs boten vanuit de Oosterschelde wisten ervan. De reden van die goede vangsten? Men gaat het nooit 100% weten, maar ga gewoon van de veronderstelling uit in dit specifieke stukje zee al maanden geen beroepsvisserij mogelijk is binnen de 3 nautische zeemijlen omwille van een elektriciteitskabel die recent geplaatst is tussen Groot-Brittannië en Zeebrugge. Die kabel wordt dag en nacht bewaakt door zogenoemde ‘guard boten’. Geen enkele bodem-beroerende activiteit is er mogelijk - laat staan door pulskorren.

 

Daar is er weer eentje...

 

Deelnemers

Het Tongenfestival staat steeds garant voor een groot deelnemersveld, al nam het animo de laatste jaren ietwat af vanwege de terugvallende tongvangsten. Editie 2018 had er 91, maar 20 jaar terug waren er eventjes 225 hengelaars die zich inschreven voor die wedstrijd. Destijds na de wedstrijd konden de vissers nog aanschuiven voor een warme maaltijd in de Oberbayern te Blankenberge. Vis of vlees? Nostalgie?

 

 

Het verloop

De organisatoren zorgden voor een transparante en eerlijke loting op de 17 boten. Deze konden klokslag 8.00 uur vertrekken naar de visgronden. De zone waarin gevist werd was voor de kust van Blankenberge. Om 9.00 uur kon de wedstrijd aanvangen. Tong was het hoofddoel om te vangen. Andere vissoorten kon men bijhouden om later eventueel te verrekenen indien er een ‘ex aequo’ zou zijn aan tong.

 

Het bleek vanaf het begin al goed spannend. De vloedstroom was aan het uitvallen en de tongen waren volop actief. Franse tappen en pieren waren het beste aas. Aan zagers waren de tongen vaker onder de maat. In België is de wettelijke minimummaat voor tong 25 cm en kleinere scheefsmoelen gaat onherroepelijk levend terug. De deelnemers mochten met twee hengels vissen. Dat is de enige internationale wedstrijd waarbij dit kan.

Omstreeks 15.15 uur kende de wedstrijd zijn einde. De wind was toegenomen en een paar oudere schippers en deelnemers voelden zich niet op hun gemak. Het is natuurlijk een wedstrijd waar iedereen kan aan deelnemen en alle leeftijden waren aanwezig

 

Weging

De weging kende een goed verloop onder de deskundige leiding van Theo Verkennis. Die ervaren bestuurder toont steeds zijn kwaliteiten op dergelijk evenementen. De spanning was op vele gezichten te zien. Je kunt immers winnen door vele tongen net aan de maat te vangen, maar ook met enkele grote. Uiteindelijk geeft het gewicht de doorslag  en zal de winnaars aanduiden. De Kastels Zeevissers deelden aan iedereen een goodiebag uit tijdens de ‘uitmaak’, een gebaar dat door de deelnemers zeer werd gewaardeerd.

 

Het blauwe leger vangt weer eens een triplet...

 

De winnaars

Het is niet aan iedereen om dit festival te winnen. Er zijn wielrenners die goed zijn in sprint en anderen weer bergop. Het is gewoon een vergelijking dat gul, wijting en schar heel weinig te maken hebben met tongvissen qua techniek. Vissen op tong is nu eenmaal een specialiteit die niet iedereen onder de knie heeft. Natuurlijk is het ook belangrijk om op een boot te zitten die op een plaats ligt waar voldoende tong zit.

 

Maar kampioenen blijven kampioenen. Bram Cole van de Robbyfish Zeevisclub is uiteindelijk de winnaar geworden van dit festival met maar liefst 37 stuks, goed voor 7,330 kg. Het is reeds de tweede internationale wedstrijd van 2018 die hij op zijn naam schrijft. Klasse! Tweede werd Joel Luyts (eveneens R.Z.C) en derde de goedlachse Waalse vriend Pascal Michaux van de Gentse Zeeduivels.

 

Robbyfish team wint het 33ste Tongenfestival, voor het Big Marlin team en de Zeewolven van Brasschaat.

 

Deze wedstrijd die meetelt voor het klassement van de prestigieuze Penn Superprestige kende een perfect verloop met voldoende vis voor iedereen. De vriendschappelijke sfeer zat er weer prima in. Het Tongenfestival was terug een voorbeeld voor andere internationale wedstrijden. 

 

De gedetailleerde uitslag van deze en andere wedstrijden en de volledige tussenstand zijn te raadplegen op de site van Penn Superprestige

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.