Karpers lokken op volle zee

07 oktober 2018 | Dave Lewis

De zeekarper (Spondyliosoma cantharus) staat bekend als een wat minder algemene zomergast. Deze ‘black seabream’ komt sporadisch aan boord als ‘bijvangst’ bij het wrakvissen in de zomermaanden. Dat er slechts weinig worden gevangen, wil echter niet zeggen dat ze er niet zwemmen. Wellicht gebruiken we niet de juiste aassoorten en onderlijnen… Ook het inzetten van lokvoer op volle zee kan helpen om de zoute karpers aan de vinnen te komen, zoals Dave Lewis in zijn volgende bijdrage beschrijft.

Gericht vissen op zeekarper? Probeer het dan eens met lokvoer…

 

Wanneer heeft u voor het laatst lokaas ingezet bij het vissen op of aan zee? Wedden dat de meerderheid van jullie zal antwoorden: ‘nooit’? Goed, bij de visserij op harder of geep gebeurt het nog wel eens en ook op haaientrips in het buitenland is inzetten van rubby dubby een bekend fenomeen, maar voor de rest lijken lokaas en zeevisserij niet samen te gaan in het hoofd van de typische Europese zeevisser. In sommige situaties is dat echter een schromelijke vergissing en één daarvan is de visserij op zeekarper, in onze Lage Landen door beroepsvisser ook wel heel treffend ‘smeerpoets’ genoemd.

 

Karpers-lokken-op-volle-zee-02

Een walgelijke brei, maar de ‘smeerpoetsen’ bleken daar toch geheel anders over te denken.

 

Walgelijk

In de vroege jaren 80 was ik vaak aan boord bij Paul Radford, een schipper uit Swansea die zijn klanten vaak meenam naar een klein rif nabij Langland Bay om daar op de in Engeland zeer populaire ‘black seabream’ te vissen. Voor die visserij maakte Paul steevast gebruik van lokaas; een walgelijke mengeling van rijst met blikjes kattenvoer, dat hij in de kajuit klaarmaakte. Hoe afgrijselijk dit brouwsel ook was, het werkte ontzettend goed. Veel van de zeekarpers die we vervolgens vingen, braakten tijdens de landing hele hopen van dit spul uit, zodat we heel zeker wisten dat ze zich eraan hadden tegoed gedaan daar beneden. Ga er maar vanuit dat dit mengsel ook de dag van vandaag nog net zo goed zou werken als je het zou proberen, maar… ik raad u aan om het thuis klaar te maken en niet aan boord!

 

Karpers-lokken-op-volle-zee-03

Karper is… uhhh – zeekarper!

 

Witte chocolade…

Onlangs had ik het geluk om een paar heel productieve visdagen te mogen meemaken op zeekarper. Ik was aan boord bij Paul Dyer, schipper van de charterboot mv. Brighton Diver, die opereert vanuit Brighton. Opnieuw speelde lokaas een sleutelrol en ook nu was rijst weer een van de belangrijke ingrediënten, dit keer echter in combinatie met allerhande slachtafval van vissen.
Bovendien bleken de karpers in deze contreien een toch iets meer verfijnde smaak te hebben, want Paul voegde ook nog witte chocolade en kokosnoot toe aan zijn voer! Hij deed dat meer bepaald door gebruik te maken van White Chocolate en Coconut grondvoer uit de XL-reeks van Dynamite Baits. Deze fabrikant claimt dat dit het ultieme voer vormt voor ­karpervissers en wedstrijdvissers en ik moet toegeven dat onze mix aanzienlijk zoeter rook nadat we het spul van Dynamite erbij hadden gekiept. Of het ook echt zo was dat de zeekarpers precies door dit ingrediënt getriggerd werden, weet ik natuurlijk niet, maar wat ik wél weet, is dat ook dit lokvoer uitstekend werkte!

 

Karpers-lokken-op-volle-zee-04

Paul Dyer, schipper van de charterboot mv. Brighton Diver.

 


 

De karpers in deze contreien bleken een toch iets meer verfijnde smaak te hebben…

 


 

Keienveld

De Kingsmere rocks liggen op zo’n 6 zeemijlen ten zuidoosten van Littlehampton en strekken zich uit tot op een punt ten zuiden van Worthing. Deze ver in zee gelegen rotsen vormen waarschijnlijk de bekendste en het vaakst beschreven hotspot voor zeekarper van heel het Verenigd Koninkrijk. De diepte is er gemiddeld tussen de 10 en de 15 meter en het rif bestaat volgens duikers uit een groot ‘veld’ van afgeronde keien, waarvan sommige een diameter van rond de twee meter hebben. De eerste zeekarpers strijken hier elk jaar neer in april om te paaien en in de maanden mei en juni stikt het er werkelijk van deze actieve rovertjes. Na het paairitueel verspreiden de karpers zich geleidelijk aan over de andere riffen en wrakken in deze zone, maar dat belet niet dat er altijd wel een aantal blijven rondhangen, de hele zomer lang.

 

Vloedstroom

We hadden geen beter dag kunnen uitkiezen voor onze vistrip; het getij was perfect, en van andere vissers hadden we begrepen dat de karpers al een paar dagen stevig aan het azen waren. We voeren dan ook zeer hoopvol de haven uit. De eerste worpen leverden wat wijtingen op, maar toen begon de vloedstroom te lopen en we wisten allemaal dat we binnen de kortste keren een black seabream op bezoek zouden krijgen. Tijd om de zeekarpers te lokken met ons zo aantrekkelijke chocoladevoertje…

 

Kopje in tas

Pauls voertechniek was de eenvoud zelve. Hij had een zwaar lood aan een draagtas vastgemaakt, die dan weer aan de lijn van een reservehengel was geknoopt. Elk half uur goot hij een halve koffiekop lokaas in die draagtas, die hij dan vervolgens naar de bodem liet zakken. Zodra de lijn slap valt, gaat de draagtas open, waardoor het ­grondvoer vrijkomt.

 

Karpers-lokken-op-volle-zee-05

 

Karpers-lokken-op-volle-zee-06

 

Karpers-lokken-op-volle-zee-07

 

Geurspoor

Ik ken nog wel meer zeekarpervissers die gebruik maken van lokaas, maar ze doen dat niet altijd op de meest efficiënte manier. Dé manier bij uitstek om met grondvoer om te gaan, bestaat eruit dat je weinig maar vaak voert, om er zo voor te zorgen dat er een onophoudelijk spoor van geur en voedseldeeltjes op gang komt.

 

Niet veel anders dan tijdens de wedstrijdvisserij op het zoete dus. Alleen zo wordt het mogelijk om de karpers naar de stek te lokken en ze daar ook vast te houden. Wie in één klap een heleboel voer op zijn stek werpt en daarna niets meer bijgooit, kan hooguit hopen op een snelle maar korte aasperiode, die een handvol vissen oplevert. De rest vreet zich de buikjes rond en zwermt daarna weer uit. Zonder een nieuw geurspoor, lok je ook geen nieuwe vissen meer naar je stek… Nu kent u de eerste regel van het succesvolle voeren op zeekarper.

 


 

Niet veel anders dan tijdens de wedstrijdvisserij op het zoete dus...

 


 

Hotspot

Het tweede belangrijke gegeven waarmee je bij deze visserij rekening moet houden, is dat de vissen het geurspoor zullen volgen. Het komt er dan ook op aan om in te schatten waar de ‘hotspot’ precies ligt, door te kijken naar de diepte van het water en de kracht van de stroming. Als we ervan uitgaan dat u het voer bij de boot hebt laten zakken, dan is het logisch om aan te nemen dat de vissen zich zullen verzamelen waar het op de bodem is neergekomen.

Als het water ondiep is en de stroming zwak, dan vis je dus dicht bij de boot. Naarmate het dieper wordt of de stroming toeneemt, moet je echter steeds verder van de boot vissen. Ik heb al vaak vastgesteld dat we op 20 meter bij de boot vandaan de ene na de andere aanbeet kregen, terwijl er onder de boot geen staart te vangen viel. Dat kwam, u raadt het al, doordat de stroming het voer een eindje had meegevoerd, terwijl het door de waterkolom zakte.

 

Wacht op de stroming!

Ten derde is het ook van belang om te bestuderen hoe de boot precies voor anker ligt. Die bewuste visdag aan boord van mv. Brighton Diver stelde ik vast dat Paul een half uur nadat we voor anker waren gegaan nog geen kruimel lokaas had gegooid. “De stroming begint nog maar pas te lopen”, legde hij uit, “en de boot ligt nog niet precies zoals hij zal liggen als het getij eenmaal echt goed doorkomt. Als we nu al zouden beginnen voeren, dan creëren we een voerspoor dat straks niet meer recht naar de boot leidt!”

 

Karpers-lokken-op-volle-zee-13

En ze begonnen te komen; eerst visjes van rond het pond, maar toen ook de grotere exemplaren.

 

Men only!

Over onze resultaten die dag kan ik kort zijn: onze hoge verwachtingen werden zeker niet beschaamd. De eerste zeekarper kwam na een half uur boven, een prachtig getekend mannetje van ongeveer een halve kilogram. Al snel volgde zijn tweelingbroer. Na een uurtje vissen werd duidelijk dat de vissen geconcentreerd aasden op een plekje op zo’n tien meter van de boot. Als we daar ingooiden, duurde het nooit langer dan een paar minuten voor we er een aan hadden. Vier uur lang vingen we heel regelmatig onze vissen, met het hoogtepunt van het getij als de meest succesvolle periode – precies zoals we hadden verwacht. Bijna alle vissen die we vingen waren mannetjes, op twee na; de zwaarste vis woog iets meer dan 2 kilogram. We genoten met volle teugen van deze topdag, dat begrijpt u wel.

 

Montage

Karpers-lokken-op-volle-zee-08

Karpers-lokken-op-volle-zee-09

Karpers-lokken-op-volle-zee-10

Karpers-lokken-op-volle-zee-11

Karpers-lokken-op-volle-zee-12

Paul en zijn deckmate Jimmy kiezen voor een paternostermontage met twee of drie korte zijlijntjes (30 cm of zo), waaraan een haak in maatje no. 1 tot no. 4 geknoopt zit. Als aas gebruikten ze een lange, dunne strip inktvis of mesheft. Volgens Paul zijn er dagen waarop de karpers bijna uitsluitend voor de mesheften gaan. Soms zetten ze circle hooks in, en dan komt het erop neer om niet aan te slaan: geef de vissen de tijd om het aas op te eten en begin dan pas in te draaien. Normaliter zit de haak dan netjes in de hoek van de bek.

 

Ook in de Lage Landen?

Ik weet zeker dat deze methode ook voor superresultaten kan zorgen voor vissers die vanuit de Belgische of Nederlandse havens varen. Elk jaar brengen Nederlandse charterboten als ms. Neeltje Jans, ms. Wahoo en ms. De Zeearend wel enkele zeekarpers aan boord als bijvangst bij het vissen op zeebaars en zomergullen. En in België is dat niet anders, met charters als ms. ­Challenger, ms. ­Skintus en ms El Puro als ­voorbeeld. Google maar eens op deze namen, maar er zijn nog meer ­charterboten die aan zomerse wrakvisserij doen.

 

Karpers-lokken-op-volle-zee-15

Die prachtige vissen willen wij hier toch ook vangen?

 

Zeker als er wordt gevist met het schelpvlees van mesheften maak je kans op zo’n ‘smeerpoets’. ­Wedden dat dat aantal exponentieel kan ­oplopen als er gevoerd zou worden! Probeer het eens; ik ben razend benieuwd naar jullie resultaten!

 

Dave Lewis

 

Karpers-lokken-op-volle-zee-16


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.