Beachcasting clinic: en de afstanden werden zienderogen groter…

20 augustus 2018 | Redactie

Afgelopen zaterdag 18 augustus werd aan het strand van de Joosesweg bij Westkapelle een beachcasting clinic gehouden vanuit de Facebookpagina Zeevis Forum Nederland. Organisator Bob Kuiper van Zeevis Forum Nederland had de bekende werper Didier Laroy van Ultracast en enkele van de bekende werpers uit zijn ‘stal’ bereid gevonden om de twintig deelnemers te helpen hun werptechniek te verbeteren. Bob brengt hieronder zélf verslag uit…

Leermeester Didier Laroy geeft aanwijzingen...

 

Westkapelle

“Het wekkertje ging al vroeg in de morgen in mijn woonplaats Petten. Na de koffie en het inpakken van de auto kon ik om 5.30 uur richting Zeeland vertrekken met als eindbestemming de mooie kustplaats Westkapelle op de navigatie.  Bij aankomst liepen al verschillende vissers rond met hengels. Parkeren aan de Joosesweg was niet nodig, want de eigenaar van Hengelsport Zuiderduin vertelde ons dat alle deelnemers de auto’s op het campingterrein mochten parkeren. Top geregeld!

Na het uitladen van de spullen maken we kennis met de deelnemers en ook begroeten we werpspecialist Didier Laroy en Nathalie van den Berg, de vrouwelijke prostaffer van Cinettic.

 

De volle aandacht...

 

Overhead

Vanaf de verzamelplaats liep iedereen richting de beachcasting bestemming op het prachtige strand van Westkapelle en rond 9 uur stonden alle deelnemers enthousiast en volledig bewapend op het klaar op het strand om er een prachtige dag van te maken. Iedereen kon nu zijn visspullen op gaan tuigen. Didier Laroy nam de aftrap met een uitleg wat we die dag zoal konden verwachten en gaf enkele goede tips die van groot belang waren en niet vergeten mochten worden. De werpspecialist gaf om te beginnen een mooie demonstratie van de overhead worp zodat iedereen de theorie in de praktijk kon gaan brengen. Er werd gestart met een rondje werpen. Met de klok mee; ingooien, opzij lopen en binnenhalen, zodat de volgende deelnemer zijn worp kon uitoefenen en dus niet de lijnen in elkaar kwamen.

 

Let op de techniek dames en heren...

 

Vertrouwen

Na de eerste ronde gaf Didier aan dat de meeste technieken niet de juiste waren en dat sommige handelingen vergeten werden. Als voorbeeld noemde hij de hand naar de oksel tijdens het werpen, maar ook de stand van benen, en de soms niet geheel gestrekte armen. De eenmaal van nature aangeleerde worpen zijn moeilijk af te leren, en daardoor voelt bij velen de juiste techniek eerst wat  onnatuurlijk aan. Maar juist daarom is iedereen gekomen: om het juiste aan te leren en zo extra meters verder te kunnen werpen. En daar was alle vertrouwen in als je alle enthousiaste leergierige deelnemers om je heen zag.

 

Na meerdere rondes werpen en veel uitleg zag je bij iedereen een enorme vooruitgang van de overhead worp, en dit was precies de bedoeling van de clinic. Hierna nam Didier weer het woord en kreeg hulp van onder meer de nationaal kampioenen strandvissen van Nederland en België, Kees Gillisen, prostaffer van Tronixpro en Filip Galens, prostaffer van Vercelli. We gingen nu door naar stap 2: de Off the ground worp!

 

Elk detail kan weer een paar meter vooruitgang betekenen...

 

Off the ground

Na weer een duidelijke uitleg van de theorie mochten alle leden het weer in de praktijk brengen met hulp van Didier, Kees en Filip. Een voor een begonnen we te werpen, maar de off the ground is een stuk lastiger, zo ondervonden de deelnemers. Tijdens het werpen gaf Didier of Kees advies en uitleg over de details en wat we zeker niet moesten vergeten. Filip gaf enorm goede extra tips en uitleg buiten het werpen om. Op het oog lijkt het inwerpen soms zo makkelijk maar in de praktijk bleek dit niet altijd zo te zijn. De meeste loodjes vlogen met de wind mee naar de dam, maar na enkele rondes zag je bij iedereen de vooruitgang dankzij de tips van Didier, Kees en Filip.

 

Tijd voor een leuke foto tussendoor was er natuurlijk altijd. Hier Bob Kuiper van Zeevis Forum Nederland met Natalie van den Berg, prostaffer van Cinettic...

 

Oefenen

Ook bij de off the ground was het lastig qua techniek. Velen vergaten  in de lucht vooruit te kijken en keken over de schouder, in plaats van naar de zee. Bijna iedereen kreeg dit dan ook te horen en kon daarmee aan de slag. Deze worp is natuurlijk wat lastiger dan de overhead worp. Oefenen is daarom het devies, en dat is wat iedereen continue aan het doen was en wat telkens een stukje beter ging.  Prachtig om te zien dat iedereen zo’n enorme vooruitgang boekte qua meters en dat vooral op de techniek – al scheelde het natuurlijk ook enorm dat de inzet en leergierigheid van de groep optimaal was.

 

Zeehengelsport

Toen het eenmaal beter liep qua werpen, kreeg iedereen wat vrijheid om zelf te oefenen of een praatje te maken met verschillende deelnemers of specialisten. Onder de bezoekers was ook Peter Dohmen, hoofdredacteur van Zeehengelsport, die onverwacht even een kijkje kwam nemen bij de clinic. Er werd door de deelnemers veel gepraat en overlegd met de specialisten, van wie men niet alleen de techniek maar ook het materiaal kon afkijken. Er kon deze dag ook gebruik gemaakt worden van de hengels die meegenomen waren door de organisatie, zodat deze getest konden worden en vergeleken met de eigen hengels. En dat waren er nog al wat!

 

Napraten

Het eind van de leerzame clinic kwam in zicht en verschillende deelnemers vertrokken met voldane blik naar huis of naar hun visstek. Natuurlijk waren er ook nog enorm fanatieke deelnemers die niet van ophouden wisten en nog even doorgingen om hun laatste energie nog even in de werptechniek te stoppen. Eenmaal terug bij hengelsportzaak Zuiderduin werd er nog wat nagepraat bij een kop koffie en wat fris. De conclusie was eensluidend: het was een enorm leerzame clinic in Westkapelle en de Facebook pagina Zeevis Forum Nederland, deelnemers en leermeesters Didier Laroy, Kees Gillisen en Filip Galens konden terugkijken op een zeer geslaagde dag!”

 

Een geslaagde dag...

 

 

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.