Heb ik genoeg ruimte? - blog Cor Juffermans

24 augustus 2018 | Cor Juffermans

Cor Juffermans

Cor Juffermans is als specialist op het gebied van onderlijnsystemen vast auteur van Zeehengelsport magazine.

Heb het net nog even nagekeken en toen geconstateerd dat mijn laatste blog alweer dateert van 13 juli jl. Daarna ben ik vanaf die datum door mijn berichtjes op Facebook gegaan en helaas heb ik moeten constateren dat tussen toen en nu de boel nog niet echt is veranderd…

 

 

 

 

Begin ik met mijn verslagje van 14 juli. Het eerste wat mij bij mijn foto's opvalt, is een bijzonder verliefd bruidspaar en ook een foto van twee bruidsfotograven in een vast boeiende discussie. Als ik stilsta bij dit soort op het strand gemaakte foto's weet ik meteen weer hoe het met het vissen was gesteld… Knudde dus! Want als ik tijd heb voor mijn omgeving, weet dan dat het vangen op een laag pitje staat. Is niet wat ik wil, maar word ik door gedwongen. Dan heeft de vis gewoon geen zin.

Zal de vangsten er ook nog even bij vermelden. dertien vissers, waarvan zeven met vis. 

 

Heb-ik-genoeg-ruimte-02

Heb-ik-genoeg-ruimte-03

Als ik stilsta bij dit soort op het strand gemaakte foto's weet ik meteen weer hoe het met het vissen was gesteld…

 

Eén daarvan, Hielke Boomsma, had er acht! En dat vind ik in deze tijd echt onwijs knap, maar ik vermoed dat er in deze ook wel een beetje onvervalste mazzel bij zat, want in een latere wedstrijd had hij niks. De nr. twee deze dag, Nico Mooij, had er zeven. Vind ik ook bijzonder goed. Sjaak Tessel had vijf vissen, waarvan vier in de laatste vijf minuten van de zomeravondwedstrijd. Ineens een opleving, want veel vissers vingen in die laatste vijf minuten nog gauw een visje. Jan Stroomer, mijn oude tekenmaat had er vier en mijn neef Arie Brakenhof deed het met drie vissen. De afsluiters waren mijn zwager Peter en ik met allebei één vis. Beide vissen waren 22 cm lang, dus nog een gedeelde plek ook. Nogmaals dertien vissers, zeven met vis... Geen aantallen waarmee je de landelijke pers haalt. Toch?

 

Zo medio juli heb ik een bezoekje gebracht aan Hengelsport IJmuiden. Deze hengelsportspeciaalzaak is een nieuw initiatief van Ronald Engelhart en nieuwe initiatieven op het gebied van de sportvisserij juich ik alleen maar toe. Officieel waren ze toen nog niet geopend, maar je stond zeker niet voor een gesloten deur als je langs kwam. 

 

Heb-ik-genoeg-ruimte-04

Nieuw initiatief in IJmuiden, met een brede selectie aan materialen voor de al dan niet verwende zeevisser.

 

Eerder had ik al vernomen dat deze zaak verdeler is geworden van een breed scala aan merken, waaronder Vercelli. En over de hengels van deze fabrikant hoor ik niets anders dan dat dat onwijze werpkanonnen zijn. 

 

Ik kom er eerlijk voor uit dat ik niet bekend sta als weergaloze surfcaster, maar ik mag wel graag zien hoe dergelijke hengels eruit zien en waarom zij zo geschikt zijn voor de ‘off the ground-’ of  de ‘pendulumworp’. Ik ga ze niet met name noemen, maar ik kan jullie wel verklappen dat ik daar in IJmuiden enkele heel mooie hengels in handen heb gehad. 

 

Heb-ik-genoeg-ruimte-05

Absolute werpkanonnen.

 

Naast die werpkanonnen levert Vercelli ook werpmolens met bizar mooie conisch gevormde spoelen, met namen als ‘Short Super Shallow’ en ‘Super Shallow’. Vrij vertaald betekent die eerste naam ‘Kort Super Ondiep’. En als je hem ziet, ik heb ze dus al gezien, dan zal het je net als mij opvallen, dat daar de lijn alleen maar zonder enige weerstand vanaf kan knallen. En iedereen weet, ga je voor afstand, beperk dan de weerstand. Vercelli jongens, zoek het maar eens op. Enne... bij Hengelsport IJmuiden kun je ze vinden.

 

Heb-ik-genoeg-ruimte-06

Daar kan de lijn alleen maar zonder enige weerstand vanaf knallen…

 

Kom ik bij de volgende editie van onze Zinderend Zilte Zomeravondcompetitie. Kan mij nog vaag herinneren dat op die avond heel Nederland getrakteerd zou worden op een rode maan. En daarna een korte maansverduistering. Wat ik nog wel scherp op mijn netvlies heb, is een strand vol badgasten. En met vol, bedoel ik echt vol! Bij aanvang al, half acht in de avond, waren er nog duizenden badgasten, echt duizenden, het was gewoon mudvol met badgasten. Chillend bij de diverse paviljoens die op ons strand staan, lekker aan het barbecueën bij de strandhuisjes, relaxen met een rosétje aan de vloedlijn, maar ook lekker aan het dobberen op luchtbedjes of andere dingen die drijven. Kortom, mijn visplekkie was vergeven van de badgasten. Om dán serieus een wedstrijdje te kunnen vissen, wordt nog een uitdaging!

 

Eerst maar eens een heel stuk richting Egmond gelopen om een plekje te vinden waar op dat moment de minste hoeveelheid badgasten in het water lagen. Daar de hele boel uitgestald. Alle deelnemers, lees wedstrijdvissers, waren, om maar zo min mogelijk last te bezorgen, zo dicht mogelijk bij elkaar gaan staan, zodat we in verhouding maar een klein stukje strand in beslag namen. En de hoop was dat de zwemmers misschien dan uit de buurt van onze lijnen zouden blijven. Lukte aardig, wij respecteerden de zwemmers en zij ons. Er is die avond geen onvertogen woord gevallen. En dat is vroeger wel eens anders geweest. 

 

Heb-ik-genoeg-ruimte-07

Ik was zowaar een van die twee vissers die er twee had!

 

Over de vangsten kan ik echter heel kort zijn. Hier de relevante cijfers. Negen wedstrijdvissers, drie vissers met vis. Twee daarvan hadden twee visjes en eentje dus één. Blijft toch leuk om te vertellen: ik was een van die twee vissers die er twee had! Vat je het heel kort samen, dan mag je gewoon stellen dat de zomerdip op deze avond nog niet voorbij was. En dan praten we dus over 28 juli 2018. Als afsluiter: tussen al die duizenden badgasten zaten er dus de nodige die speciaal voor die rode bloedmaan naar het strand waren gekomen. Veel daarvan hebben hem onwijs goed op de gevoelige plaat kunnen leggen. Tenminste, dat denken zij, ik denk dat in hun vriendenkring wel iemand is die ze zal vertellen dat ze de ondergaande zon hebben gefotografeerd. Die bloedrode maan die in het oosten gezocht moest worden, hebben wij niet gezien, maar wel al die mensen die er speciaal voor naar het strand waren gekomen. Wat een drukte...

 

Toen was ik door al mijn visbelevenissen heen. Precies! Twee sessies, drie visjes. Geweldig toch? Nieuw voor mij? Nee, ieder jaar hebben wij zo'n dip bij ons aan het strand en het wachten is gewoon op de ommeslag. Op de dag van dit schrijven, lees half augustus, is die er nog niet echt, maar ik zal wat belevenissen van kennissen vermelden. Lag er zelf helaas door ziekte een weekje uit, anders had ik er ook gestaan, maar dat zou waarschijnlijk aan de resultaten niets hebben veranderd. 

 

Heb-ik-genoeg-ruimte-08

Om bang van te worden!
Foto: Hielke Boomsma

 

Op vrijdagavond 10 augustus, er was wat storm inclusief onweer voorspeld, was er weer een editie van de Zinderend Zilte Zomeravondcompetitie. Dit keer geen duizenden badgasten. Neen, het strand was helemaal leeg. Op vijf mafkezen na. Die gingen vissen. Regen, regen en nog eens regen, stormvlagen met stoten acht en voor hun neus midden op zee een onweer waar je helemaal bang van wordt. Ik heb een foto van dat onweer bijgevoegd en jongens: ik kan jullie vertellen, dat is niet normaal meer. Stond er dan ook zélf niet tussen, mij te link. Vijf vissers, twee met vis. Eentje met vier vissen en eentje met één. Na twee uur hebben ze het opgegeven omdat geen regenpak bestand was tegen al dat water.

 

Op een dinsdagavond medio augustus is medeblogger John Willems met drie vismaten wezen vissen bij ons vanaf het strand. Vandaag heb ik hem persoonlijk gesproken en wist hij mij te vertellen dat hij zes kleine zeebaarsjes en een bot had gevangen. Mijn zwager Peter had ook een scholenbaarsje en de overige maten moesten het met een nul doen. John wist afstand te halen en hij vermoedt dat dat de reden was van zijn vangsten. De anderen, wat minder bedreven in het ver werpen, kwamen dus niet op dat ene hotspotje. Vier man, twee vangers. Nog niet top, maar er lijkt verbetering aan te komen. Toch? Helaas! De volgende ochtend stonden mijn broer Léon, vismaat Ben en mijn zwager Ronald klaar om er helemaal voor te gaan. Aan het eind van de sessie en die was echt langer dan drie uur hadden ze alle drie helemaal niets. Jammer, maar ik blijf hopen.

 

Heb-ik-genoeg-ruimte-09

Een enkel platvisje en een enkel scholenbaarsje!

 

Sluit ik af met een onderlijn die ik een tijdje geleden mocht ontvangen van Sjaak Lobs, beheerder van de Facebookgroep Zeeonderlijnen. Ik had kunnen wachten op de volgende editie van mijn vaste rubriek ‘Uitgelicht’ in ons papieren Zeehengelsport magazine, maar als je weet dat de lijn van Sjaak een typische tongonderlijn is en het nu tongentijd is, dan moet je, vind ik, het ijzer smeden als het heet is en de onderlijn nu plaatsen. Bij deze.

 

Sjaak heeft sinds kort enkele ‘prostaffers’ benoemd die zijn onderlijnen in de praktijk testen en van dat testen een kort verslagje met foto's op Facebook in de groep Zeeonderlijnen plaatsen. Zelf heb ik mij in deze beperkt tot het tekenen en een enkel voorstel, maar een van de reacties en ook wat foto's zal ik jullie niet onthouden. Sjaak kennende, weet ik dat hij deze reacties serieus oppakt en zeker meeneemt in volgende versies van deze tongonderlijn.

 

Heb-ik-genoeg-ruimte-10

 

Laten we eens beginnen met de naam. Sjaak heeft gekozen voor de Three Wayline. Reden hiervoor is dat onderlijn op drie manieren is te gebruiken. De testers dachten daar duidelijk anders over want die kwamen tot vijf varianten. Sjaak had de mogelijkheid tot alleen vissen met de afhouder bedacht. En de mogelijkheid om die afhouder uit te breiden met een van twee los aangeleverde losse aaslijnen daarboven. Dus of in combi met de afhouder of in combi met de dwarrellijn. Als je alles ook los zou gaan inzetten, kom je echter op vijf. 

 

Op de plaats waar je nu in de tekening Gemini Genie Link Clip en Gemini Genie Snood Clip ziet staan, had Sjaak gekozen voor de Breakaway Fastlink. Via de telefoon zijn we overeengekomen dat het inderdaad slimmer is om te kiezen voor de Gemini varianten. Die koppelen en ontkoppelen eenvoudiger en voor de tongvisserij zijn die zware Fastlinks niet echt nodig. Dat was mijn enige voorstel richting Sjaak, want voor de rest blinkt de onderlijn uit in perfectie voor wat betreft gebruikt materiaal, maar ook afwerking.

 

Van Marcel Riemens, een van de prostaffers, heb ik de volgende reactie mogen ontvangen: 

 

"Slim bedacht en de kwaliteit is, zoals we van Sjaak gewend zijn; goed, doeltreffend, geen toeters en bellen. Je hoeft er immers de tafel niet mee te versieren, nee het ding is maar voor één ding gemaakt, vis vangen en dat doet ie! Mooie knopen, met aasstoppertje, afhouders waarvan je niet eens kunt zien dat ze zelf gemaakt zijn. De hele lijn ziet er uit alsof hij op organische wijze is 'ontstaan'; alsof er geen mensenhand aan te pas is gekomen. Perfectie is een woord wat wel in me opkomt. Tijdbesparend vanwege het extra lijntje met afhouder dat je in een handomdraai kunt verwisselen met die zonder afhouder. Zo zou je er eentje kunnen maken met een kortere afhouder, kortere aaslijn enz, enz, de mogelijkheden zijn eindeloos. Het enige kleine nadeel dat ik me kan bedenken is, dat de weegschaal hem wat moeilijk te vervoeren valt, want voor een normale onderlijnenetui moet je 'm nogal buigen wilt hij erin passen." 

 

Van Paul Blanken, een andere prostaffer, ontving ik wat foto's die als toetje bijgevoegd zijn.

 

Heb-ik-genoeg-ruimte-11

Met deze losse onderdelen kun je naar hartenlust combineren…

 

Heb-ik-genoeg-ruimte-12

… en je vangt nog vis ook!​

 

Heb-ik-genoeg-ruimte-13

Er zijn allerlei combinaties mogelijk.

 

Als ik het bovenstaande teruglees, besef ik beneden dat ik het scrolwieltje van mijn muis aardig heb geteisterd… Ik vroeg mij op voorhand al af of deze bijdrage wel op één internetpagina zou passen. Vandaar mijn gekozen titel: "Heb ik genoeg ruimte...?"

 

www.onderlijnenvooropzee.com

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (2)

 

Cor Juffermans

Hoi Jaap,

Wat een ontzettend leuke reactie. Dank je wel. Ook ik heb geconstateerd dat de visberichten beter worden en dat er dus weer een visje valt te vangen. Ook hier last van de kitesurfers, we hebben duidelijke afspraken met ze, maar in het heetst van de strijd vergeten ze die nog wel eens. Hopen dat het goed blijft gaan. Ook mij valt op dat er heel leuk zeebaars wordt gevangen, maar dat wil niet zeggen dat het gelijk goed met het totale bestand gaat. Ik zou het niet erg vinden als je per sessie 1 zeebaars per persoon mee naar huis mag nemen, maar ik heb er een hard hoofd in dat dat dit jaar nog gaat lukken. We gaan het allemaal mee maken. Mooie visavonturen Jaap!

Jaap van Veen

Dank voor deze berichtgeving Cor. Altijd leuk en interessant om te lezen Nu de zomertoeristen langzaam weg ebben, krijgen we weer hele stukken strand tot onze beschikking. Soms nog wel wat moeite met de talrijke kitesurvers, die zonodig zeer kort langs de kust moeten racen. De vis komt ook weer meer naar de kust en blijkt hongerig te zijn. Zeebaars wordt weer volop gevangen (ik snap nog steeds niet dat die van het uitstervende soort is, want het barst ervan). Dus we gaan nog even een mooie tijd tegemoet voordat koning Winter weer wat rust geeft. Succes en zie met belangstelling uit naar je volgende blog.