Panvisser - Poonfilets voor kerels

11 november 2018 | John Willems

John Willems

Onze ‘Panvisser’ John Willems verzorgt de vaste visreceptenrubriek in Zeehengelsport magazine.

Dit keer gaan we voor onze Panvisser heerlijk BBQ’en met een vissoort die langs onze kust aan de hengel vooral als zomergast wordt gevangen, maar in de viswinkel in de regel wel vers te koop is, de fraai gekleurde rode poon.

 

Deze bijdrage verscheen eerder in uitgave no.354 van Zeehengelsport magazine en is speciaal voor onze site opnieuw vormgegeven.

 

Rode poon (wetenschappelijke naam: Chelidonichthys lucernus) is een algemeen voorkomende vis aan de Atlantische kusten, Middellandse zee en de kust van onze Lage Landen. De grauwe poon (Eutrigla gurnadus) komt wat algemener voor en is –hoewel kleiner van formaat- eveneens uitstekend geschikt voor dit recept. Naast het verschil in kleur en formaat kun je de rode en de grauwe poon goed uit elkaar houden door met je vinger langs de zijstreep te voelen. De zijstreep van rode poon voelt zacht en die van grauwe poon is heel ruw. Mijn ezelsbruggetje: Grove zijstreep is grauwe poon. Een ander kenmerk zijn de grote borstvinnen van de rode poon, met fraaie blauw iriserende vlekjes en bijna oplichtende blauwe randen. 


Dan is er echter ook nog de Engelse poon (Chelidonichthys cuculus) die, hoe verwarrend, in het Engels red gurnard wordt genoemd (rode poon = tub gurnard). Deze Engelse poon is over het gehele lijf opvallend rosé / rood gekleurd en de bek is iets korter dan die van grauwe en rode poon. De kans dat je die derde poonsoort in ons kustwater vangt, is overigens vrij klein. 

 

Panvisser -Poonfilets-voor-kerels-03

Let op de fraai blauw iriserende borstvin van dit kleine rode poontje.

 

Alle drie behoren ze tot de orde der schorpioenvisachtigen. Ponen worden ook wel ‘knorhaan’ genoemd vanwege het inderdaad knorrende geluid, dat ze kunnen maken met behulp van spieren rondom hun zwemblaas.
Heel vaak zijn deze prachtige vissen bijvangst tijdens het wrakvissen, maar zelf vang ik vrij veel rode (en grauwe) poon, als bijvangst tijdens het vissen op schol. Een weegschaal, de haken beaasd met zagers, driftend gevist op minimaal 20 meter diepte, kan dan heel effectief zijn.


Met name de rode poon waardeer ik zeer om zijn naar garnaal smakend, stevig, maar toch sappige visvlees. Is ook duurder bij de visboer, dan grauwe poon. Beide poonsoorten zijn echter zeer geschikt om te barbecueën, grillen, bakken en zelfs om te roken.Je hebt wel wat voor te bereiden, maar daar draai jij jouw hand niet voor om. Toch? Jij leeft pas als de heerlijke geuren van jouw BBQ opstijgen en de haren van jouw eeltige knuisten afschroeien. Knuisten die helemaal gevormd zijn door uren vissen. Er moest immers zelf gevangen rode poon op de barbecue worden geroosterd! Jij bent immers van Catch & Enjoy. Heb je eenmaal alles voorbereid, dan is jouw werkplaats de tuin. Glorie wordt daar afgedwongen.

 

Panvisser -Poonfilets-voor-kerels-04

Tot verwarring van velen is dit geen rode poon, maar een Engelse poon. In ons kustwater wordt deze soort nauwelijks of niet aangetroffen.

 

Rode poon filet 

van de barbecue met citroenboter en geroosterde groenten

Basisrecept voor 4 personen

 

Benodigdheden:

 • schaal; 
 • kwastje; 
 • schaaltje voor de olie/marinade; 
 • mengbeker; 
 • citroenrasp; 
 • citruspers; 
 • groene snijplank met groentemes; 
 • barbecue, 
 • houtskool; 
 • barbecuegereedschap

Ingrediënten:

 • 600-700 gram poonfilet met vel;
 • 4 eetlepels olijfolie;
 • 1 uitgeperst teentje knoflook of halve theelepel knoflookpuree;
 • snufje chilipoeder;
 • halve theelepel rozemarijn;
 • 125 gram gezouten roomboter;
 • grof zeezout
 • citroen
 • rode paprika
 • gele paprika
 • grote witte ui
 • courgette
 • 2 grote vleestomaten
 • 4 flinke zoete aardappelen
 • zout en peper naar smaak

 

Panvisser -Poonfilets-voor-kerels-05

 

tip

Om te voorkomen dat de vis vast blijft zitten aan het grilrooster kun je natuurlijk dit rooster goed insmeren met olie, maar het is vooral belangrijk dat je de vis zelf goed insmeert met olie, of een oliehoudende marinade. Het nadeel van insmeren van het rooster zijn namelijk de enorme rookwolken door afdruipende olie. 
Zonder onze dames tekort te willen doen: laat dit aan de mannen over. Barbecueën is goed voor hem. Goed voor zijn zelfvertrouwen. Zo worden echte kerels gemaakt…

 

Voorbereiding

Doe de boter in de mengbeker en laat deze minsten een uur buiten de koelkast zacht worden. Was de citroen en rasp ongeveer 1 theelepel van de schil. Pers de citroen uit en voeg ook één theelepel citroensap toe. Meng alles goed door de boter. Leg een plastic vel op het aanrecht en verdeel de boter in een soort dijkje met een doorsnee van een 2 euro muntstuk. Rol nu het plastic strak op tot een mooie worst en leg deze minstens een uur in de koelkast om weer op te stijven. 
Steek ondertussen de barbecue aan, want deze wil je werkelijk gloeiend heet. Het is heel belangrijk dat ook het rooster loeiheet is, want anders komt de vis niet los van het rooster. 

 

Verder met de voorbereidingen: rits de blaadjes van de rozemarijn en hak deze wat fijner. Maak in een schaaltje een lekkere marinade met de olie, knoflook, chilipoeder, gehakte rozemarijn, zout en peper (naar smaak). Snijd de paprika’s in grove ringen van zo’n halve centimeter hoog. Snijd vooral ook voorzichtig de zaadlijsten los van de ringen. Pel de ui en snijd deze ook in grove ringen. Snijd het kop en kontje van de courgette en snijd er in de lengte lange plakken van. De vleestomaten kun je simpel doormidden snijden.

 

Nu de zoete aardappels nog. Deze mag je schillen en ook in lange plakken snijden. Beslist niet dikker dan een halve centimeter. Het laatste wat je kunt voorbereiden is het inkwasten van de poonfilets en groenten met die heerlijke iets pittige marinade. Leg alles op mooie schalen en dek het af met alu-folie tegen de insecten.

 

Panvisser -Poonfilets-voor-kerels-07

 

Panvisser -Poonfilets-voor-kerels-08

En dan begint het échte werk!

 

En dan: het échte werk!

Eindelijk mag je beginnen met het echte werk. Open een lekker koud flesje bier, want je gaat het warm krijgen. De barbecue staat immers loeiheet en de eters verwachten veel van jou. De druk is ontzettend hoog, maar jij oogt ontspannen en met een nonchalante houding leg je als eerste de zoete aardappelen en vleestomaten in het midden op het rooster. Deze moeten namelijk het langst garen. Hebben ze eenmaal dat mooie donkere BBQ-streepje gekregen, dan mogen ze verder garen aan de buitenkant van het rooster.

 
Nu is het tijd voor de courgette, paprika’s en poonfilets. Let op! Die filets leg je op het visvleeskantje. Huid naar boven dus. Neem een flinke slok van je bier en wacht totdat de vis is los gebakken. Dit duurt slecht 1-2 minuten. Draai de poonfilets een kwartslag en leg ze weer met de visvlees kant op het rooster. Hierdoor krijg je van die mooie gebrande ruitjes op je vis. Als dit gelukt is, leg je de vis op het huidje en laat je dat lekker knapperig worden. Het huidje heeft veel smaak. Gewoon opeten dus. 
Veeg de zweetpareltjes van je voorhoofd en neem een ferme slok. Het meeste werk is gedaan. Je mag trots zijn op jezelf…

 

Panvisser -Poonfilets-voor-kerels-09

Dat mooie, donkere BBQ-kruispatroon!

 

Presentatie

Verdeel de geroosterde groenten op een stevige schaal en mik de poonfilets erboven op. Doe dat vooral niet netjes. Dat past niet bij jouw stoere mannen imago. Hopla kwak erboven op, zodat het er bourgondisch uitziet. Snijd de citroenboter (die lagen in de koelkast; niet vergeten!) in plakjes en leg deze op de hete poonfilets. De boter moet er lekker overheen smelten. Tenslotte nog wat grof zeezout erover en je bent klaar. 
Nu is het tijd om lekker in je robuuste tuinstoel te zakken en te genieten van de bewonderende blikken. Zoals een echte man betaamt, heb je voor het voedsel gezorgd door eerst uren, zelfs dagen te ‘moeten’ vissen, om daarna op culinair verantwoorde wijze deze geweldige ogende schaal te bereiden. Je hebt absoluut nog een biertje verdiend. De gasten nippen van hun witte wijn en kunnen niet wachten om op te scheppen. Het is wachten tot jij het startsein geeft dat ze mogen beginnen. Geniet van dat moment. Wens ze geen smakelijk eten, maar neem je bier in je hand en proost, zeg stoer: Enjoy en wijs met je andere hand naar de schaal.

 

John Willems
in samenwerking met 
Cor Juffermans

 

Panvisser -Poonfilets-voor-kerels-10

Klus geklaard. Tijd om de welverdiende schouderklopjes in ontvangst te nemen.​

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.