Panvisser - Moqueca

30 september 2018 | John Willems

Op het moment worden er spaarzaam wat gulletjes gevangen, maar we blijven de hoop houden dat die heerlijke rondvissen toch écht gaan komen en dus kan het geen kwaad om alvast wat ruimte in de vriezer te creëren. Daar liggen nog diverse stukken zelf gevangen kabeljauwfilet van het vorige 'seizoen' en tot mijn vreugde vind ik ook nog een kilo ongepelde gamba’s. Top - met die combinatie kun je een lekker pittige Braziliaanse Moqueca maken.

 

Deze bijdrage verscheen eerder in uitgave no.352 van Zeehengelsport magazine en is speciaal voor onze site opnieuw vormgegeven.

 

Moqueca? Ik hoor het je denken. Waar komt dat nou vandaan en wat is het? Dit gerecht heeft Brazilië als oorsprong en hoewel dit land bekend staat om zijn vlees, betreft het dus een visgerecht. De kustlijn van Brazilië is zo’n 7.700 km lang en daarnaast is het land bezaaid met enorme rivieren, waarvan de Amazone wel zo’n beetje de bekendste is. Het is dus niet zo verwonderlijk dat je in dit tropische land ook heel veel visgerechten tegen komt.
De Moqueca houdt het midden tussen een soep en een stoofschotel. Echt zo’n ‘diepe borden gerecht’ dus. Omdat ze in dit land Portugees spreken, zou je verwachten dat je mogelijk ook Portugese invloeden in dit gerecht tegen komt. Niet dus! Het is een temperamentvol tropisch gerecht met ingrediënten als kokosmelk en chilivlokken. 

 

Panvisser-moqueca-02

Had je nog zo’n mooi gulletje in de vriezer liggen, tover die dan eens om in dit tropische gerecht!

 

Als we mis en place hebben gemaakt zijn we goed voorbereid en kunnen we aan de slag. Mis en place is Frans voor: ‘Op zijn plaats gezet’ en wanneer je zonder stress in de keuken wilt staan, is het heel belangrijk om alle benodigdheden eerst voor het grijpen te zetten. Niets vervelender dan misgrijpen en tijdens het maken van een gerecht koortsachtig op zoek te moeten naar dat potje paprikapoeder. ”Dat had ik toch nog?” “Oh nee!”…

 

Basisrecept

moqueca voor 4 personen

Benodigdheden:

 •  snijplank voor de groenten en groentenmes
 • snijplank voor de vis en vismes
 • twee schaaltjes
 • roerspaan
 • diepe hapjespan of braadpan

Ingrediënten:

 • 1 kg ongepelde rauwe gamba’s of 400 gram gepelde rauwe gamba’s
 • 400 gram kabeljauwfilet zonder vel
 • 1 limoen of kleine citroen
 • 4 tenen knoflook of 2 theelepels knoflookpuree
 • 1 groene paprika
 • 3-4 lente- of bosuitjes
 • 1 ui
 • 1 rode peper
 • 2-3 eetlepels olijfolie of kokosolie
 • 1 theelepel chilivlokken of chilipeper
 • ½ eetlepel paprikapoeder
 • 1 blik ontvelde tomaten
 • 1 blik kokosmelk (400 ml.)
 • 2 eetlepels gehakte koriander
 • zout en peper naar smaak

Panvisser-moqueca-03

Maak de rauwe gamba’s goed schoon!

 

Gamba’s schoonmaken

Om te beginnen moeten de gamba’s worden gepeld. Simpel klusje: je trekt de kop eraf en pelt vervolgens vanaf de onderkant de schalen incluis het staartje eraf. Dan nog even het darmkanaal verwijderen. Gebruik een scherp mesje om een snee te zetten op de rug van de gepelde gamba. Zo leg je het darmkanaaltje bloot. Het ziet eruit als een soort donkere snaar. Met het puntje van je mes wip je het darmkanaaltje eruit. Mocht je gebruik maken van gepelde rauwe gamba’s, dan moet je desondanks even controleren of het darmkanaaltje eruit is. Daarna dep je de gamba’s droog met keukenpapier. Leg de droge gamba’s in een schaaltje en bestrooi ze met zout. Pers de limoen uit. Mag bij de gamba’s. Pel de knoflooktenen en pers er twee van uit boven de gamba’s. De andere twee heb je straks nodig. Roer alles goed door elkaar met een spaan en laat de marinade ongeveer een uur de gamba’s in trekken.

 

Panvisser-moqueca-04

Snijd de kabeljauwfilet in mooie grote stukken.

 

Pittig!

Snijd de kabeljauwfilet in mooie grote stukken. Maak de paprika schoon en snijd deze in stukken van 2 bij 3 cm. De schoongemaakte lente-, of bosuitjes mogen in ringen. De ui in snippers, nadat je deze hebt gepeld. 
Let op: de rode peper heeft zaadjes. Hou je van erg heet, dan laat je die in de peper, terwijl je die in ringetjes snijd. Wil je het minder pittig, dan halveer je de peper en verwijder je de zaadjes. Dan in reepjes snijden. Oh eeeh….. daarna niet aan je ogen, of neus komen, want dat gaat enorm branden.

 

Panvisser-moqueca-05

Dat begint er al exotisch uit te zien!

 

Bereiding

Verwarm de olijf-, of kokosolie en fruit hierin de uisnippers tot ze zacht zijn. Voeg de paprikastukjes toe en een minuut of twee later de ringetjes lente-, bosui, rode peper, en de laatste twee knoflooktenen uitgeperst. Laat het geheel zachtjes enkele minuten fruiten. Snijd ondertussen de ontvelde tomaten in blokjes en voeg deze toe aan het gerecht, samen met de kokosmelk. Breng alles zachtjes aan de kook en laat het twee minuten pruttelen.

 

Panvisser-moqueca-06

Alleen die tropische geuren al…


Bestrooi de kabeljauwstukken met zout en peper en leg ze in de hapjespan, zoveel mogelijk onder de tropische saus. Ongeveer twee minuten in die saus laten garen, voordat je de gamba’s met marinade toevoegt. Het hele gerecht moet nu nog zo’n vijf minuten pruttelen en dan is alles gaar. Garneer het gerecht met twee eetlepels gehakte koriander en zet gewoon de hele pan op tafel. Hoe je dit eet? Frisse groene salade erbij. Gekookte rijst op je bord. Jouw deel van de Moqueca erboven op. Genieten van elke hap en wegspoelen met een droge witte wijn. Biertje kan ook natuurlijk.

 

 

John Willems
in samenwerking met 
Cor Juffermans

 

Panvisser-moqueca-07


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.