Botlepel 2.0: de Flounder Double-Lifter voor dubbele hook-ups

14 juli 2018 | Redactie

Hij werd op de EFTTEX flink gepromoot, deze nieuwe ‘botlepel’ onderlijn van Dieter Eisele, maar ook in ons magazine Zeehengelsport is hij al gesignaleerd als een mooie afgeleide van de originele Iwan Garay botlepels – publicatie volgt in ZHS 360, de uitgave die rond volgend weekend verschijnt. Het leuke aan de Double-Lifter rig van Eisele is dat hij inspeelt op de gretigheid van de botten en dankzij een slimme drijvende zijlijn ook een tweede bot kan haken die aan ‘voedselnijd’ lijdt…

Slecht nieuws voor de bot: de nieuwe botlepel van Dieter Eisele is een aanwinst voor de sportvissers...

 

Dieter Eisele

Op de bijgaande tekening van Andy Steer wordt de constructie van de onderlijn meteen duidelijk. De Double-Lifter botlepel rig is ontwikkeld door Martin Liebetanz-Vahldiek, medewerker bij de Dieter Eisele company en visgids op de Oostzee. Martin kreeg het idee indirect door de bag limit van kabeljauw op de Oostzee, die de vissers aldaar noopt tot andere vissoorten en technieken dan alleen maar de kabeljauw, een vijftal dat meestal snel bijeen gevangen wordt.

 

De Double-Lifter (tekening: Andy Steer)

 

Double-Lifter

De korte leader achter de achtvormige lepel van de Double-Lifter kun je beazen met natuurlijk voedsel als een pier of zager, maar ook met een softbait of een look-a-like van de zeepier die Eisele uitbrengt met de ‘Wattwurm-Doppelganger’ – geflavoured met originele Kvalvik lokstoffen. De Double-Lifter heeft boven de lepel (aan de hengelzijde) een roterende bevestiging met een Lil-Corky drijfkraal, die tussen twee stoppers vrij op de hoofdlijn schuift.

 

In de (komende) editie no. 360 Zeehengelsport beschrijft Corné Marijnissen het strandvissen met de vertrouwde botvislepel van Iwan Garay (boven) en komt in een reportage van Rien van Nunen en John Kesteloo over het bootvissen op het Veerse Meer (onder) ook het vissen met de nieuwe 'botlifter' van Eisele uitgebreid aan bod.

 

Agressie

De constructie speelt in op de nieuwsgierigheid en agressie van de bot. Wanneer de met kralen en een spinnerblad versierde rig gevolgd wordt door enkele platvissen en er eentje toeslaat, is een tweede bot die dicht in de buurt is, vaak ook geneigd om de tweede aasaanbieding aan de drijfkraal-zijlijn te pakken, vooral als de rig iets gelift wordt en de lepel in een soort achtervolgings-modus van het aas aan de drijvende zijlijn lijkt te staan. En de lol is natuurlijk dubbel zo groot wanneer een tweede bot heeft aangebeten!

 

Te beazen met echte pieren of zagers, of met de imitatie-pieren van Dieter Eisele...

 

Met 30, 60 of 90 grams lepels...

 

Loodvrij

Voor de Deense markt en de milieubewuste zeevissers is er naast de loodhoudende versie ook een loodvrije metalen versie uitgebracht. Dat is de versie waarop Rien van Nunen en John Kesteloo duiden in hun reportage over 'loodvrijvissen' op het Veerse Meer. De lepel verschijnt in zes diverse kleuren en in de gewichten 30, 60 en 90 gram. Kijk voor meer informatie op de website

 

Klik hieronder voor een Andy Steer tekenfilmpje over de rig.

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.