Een goede basis is het halve werk

16 september 2018 | Cor Juffermans

Onze onderlijnenspecialist Cor Juffermans komt er altijd eerlijk voor uit: hij is een koukleum van de eerste orde! En als het écht guur wordt aan het strand, vist hij dan ook liever ‘op het droge’. Lekker thuis rommelen met de visspullen en… een hoop onderlijntjes klaarmaken om op alles voorbereid te zijn als het buiten wat aangenamer is.

 

Deze bijdrage verscheen eerder in uitgave no. 350 van Zeehengelsport magazine en is speciaal voor onze site opnieuw vormgegeven.

 

Als de winter zijn intrede doet en de buitentemperatuur zakt tot in de wat minder aangename regionen, zijn er velen onder ons die het vissen even laten voor wat het is. Dat scheelt je een duur warmtepak, je krijgt geen kouwe klauwen en je bouwt weer een beetje krediet op in het gezinsleven. Je zou je molens een onderhoudsbeurt kunnen geven met de tips die Arthur van Tienen eerder dit jaar gaf in een serie artikelen in ons magazine, maar je zou ook alvast wat onderlijntjes kunnen gaan knopen voor het aankomende seizoen. Want dat we uiteindelijk weer aan de waterkant gaan staan, weten we nu al, maar nu even niet. De tips die ik je nu wil meegeven, betreffen niet zozeer een specifieke onderlijn voor een bepaalde vis in een bepaald seizoen, maar meer tips die je altijd kunt toepassen bij het in elkaar zetten van een onderlijn. Laten we het maar ‘de basis’ noemen. Maar laat ik nu alvast maar verklappen: de onderlijn die ik nu samen met jullie ga monteren is met recht haast  ‘universeel’ en langs onze kust onder vrijwel alle omstandigheden bruikbaar.

 

02

Een haast universele onderlijn en met wat kleine variaties langs onze kust onder wrijwel alle omstandigheden bruikbaar voor platvis, wijting en zeebaars.

 

PUZZEL

Een veel gemaakte ‘fout’ is dat men ieder onderdeel van de onderlijn meteen al op de juiste plek in elkaar wil zetten en vast wil zetten. Met als eindresultaat dat net niet alles lijkt te kloppen of goed uitkomt. Al helemaal niet als de bedoelde onderlijn voor het surfcasten is bedoeld en de haken net niet bij de clips komen of nog erger, los bungelen bij de clips. Vergeet dat gelijk vast zetten nou eens voor nu en altijd en ga eens denken alsof je met een puzzel of nog heftiger, het bouwen van een huis bezig bent. Stukje voor stukje bouw je iets op, tot uiteindelijk alle stukjes/onderdelen op hun plaats liggen/staan en het een geheel vormt. Als je goed naar de puzzel kijkt, zie je dat alles uiteindelijk redelijk klopt en dat je hoogstens nog enkele kleine aanpassingen behoeft te doen.

 

SHOCKLEADER

Voor de hoofdlijn van mijn onderlijn gebruik ik altijd een shockleader.

 

foto 3

 

Een shockleader is zoals de naam al een beetje aangeeft, de lijn die de klap (shock) van de inworp opvangt. Veel zeevissers zetten een dergelijke shockleader als voorslag tussen de hoofdlijn van de molen en hun onderlijn. Ik gebruik een dergelijke shockleader als hoofdlijn (ook weleens ‘staande lijn’ genoemd) voor mijn onderlijn, omdat deze als shockleaders geproduceerde lijnen gewoon onwijs sterk zijn en een klein beetje rek hebben. Vooral dat laatste is belangrijk om de klap van de inworp op te vangen. Op de foto’s gebruik ik 40/00 Seacor Shockleader van Cormoran, daar ik de onderlijn wil inzetten tijdens het vissen vanaf het strand bij ons aan Castricum aan Zee, maar ga ik naar Noorwegen, dan is de hoofdlijn van mijn onderlijn al gauw zo’n 60 tot 70/00 dik.

 

ONDERAAN BEGINNEN

Bij het opbouwen van de nu beschre-ven onderlijn bevestig ik om te beginnen helemaal onderaan een, zoals Gemini Tackle dat zo mooi noemt, Swivel ‘n’ Link Clip.

 

foto 4

foto 5

 

Pin je maar beter niet vast op deze productnaam, want Gemini is niet de enige die dergelijke loodclips produceert, maar deze zijn prima en ik heb ze hier toevallig gebruikt.

 

foto 6

De Uniknoop: sterk en eenvoudig te maken.

 

HAAKLIJNTJES

Als de loodclip erop zit, ga ik mijn aaslijnen knopen. Wie mij kent, weet dat ik al mijn aaslijnen en haken vast zet met de Uniknoop. Deze is sterk, eenvoudig te knopen en bij de haak staat het uiteinde van de lijn altijd omhoog en dient dit resterende stukje mooi als aasstopper. Veel zeevissers gebruiken tegenwoordig een fluorocarbon lijn voor het maken van hun haaklijntjes. Deze beoogt onzichtbaar te zijn onderwater en is dus door vissen niet waar te nemen. Klopt, maar het is ook verdraaid lastig te knopen materiaal dat op de een of andere manier altijd gaat krullen. Tenminste bij mij! Anderen hebben daar minder last van en ik weet ook wel wat ik fout doe, maar zelfs als ik alles goed doe, gaat hij krullen. Hoe je het wendt of keert: een fluorocarbon lijn gaat bij mij, maar ook bij heel veel anderen, altijd (weer) krullen en daarvan ben ik geen liefhebber. Ik zweer voor mijn haaklijntjes dan ook bij de Sunset Amnesia lijnen van Midnight Moon.

 

foto 7

 

Amnesia betekent in de medische wereld geheugenverlies en dat is precies waar deze lijn aan lijdt. Is hij een beetje gekruld, dan haal je hem even tussen twee vingers door en hij hangt weer recht. Alles vergeten! Ik ga voor de 4,5 kg uitvoering aangezien de te knopen onderlijn is bedoeld voor bot, wijting en scholenbaars.

 

WORM HOOKS

Aan de aaslijn bevestig ik bij voorkeur een Gamakatsu Worm 36 haak in maatje no. 6.

 

foto8

 

Ik zweer nu eenmaal bij die Gamakatsu Worm haken, waarop je aas net effe lekkerder blijft zitten. En in combinatie met een goed geknoopte Uniknoop heb je twee onderdelen op je onderlijn die je aas daar laten waar het belangrijk is. Op je haak!

 

 

 

KRAALTJES OF NIET?

Op de aaslijn schuif ik, in dit geval, een subtiel klein 3 mm licht weerkaatsend kraaltje.

 

11

 

De achterliggende gedachte is dat als de zon er een klein beetje licht op los laat het als een flikkerende schub van een klein visje wordt gezien. Iets wat prikkelt, irriteert en uitlokt tot een aanbeet. De keuze van dergelijke ‘toeters en bellen’ laat ik geheel aan jou over. Ikzelf geloof er in, maar niet overal en zeker niet bij alle vissoorten die in onze zoute wateren rond zwemmen. Ik weet echter uit ervaring dat dergelijke licht weerkaatsende kraaltjes het voor bot, wijting en zeebaars goed doen.

 

foto 13

 

 

En in Denemarken en Noorwegen ook voor de schol. Maar er zijn ook zat vissoorten waar ik (nog) niet heb kunnen merken dat zij getriggerd worden door een kraal. Om de aaslijn af te ronden, bind ik er nog een klein subtiel warteltje aan.

 

foto 12

 

 

CRIMPS

Als de aaslijnen klaar zijn, is het zaak om de puzzel compleet te maken. Met andere woorden: alle onderdelen in de juiste volgorde op de hoofdlijn van je onderlijn vast te zetten.

 

foto 14

 

Ter informatie: ik zet mijn aaslijnen vast met crimps en tussen die crimps monteer ik 4 kraaltjes, aan iedere kant van elke crimp dus twee kraltjes. Crimps, ook wel sleeves genoemd, zijn holle pijpjes waar je lijn doorheen gehaald kan worden. Als je die op de juiste plaats vastknijpt met een crimptang kun je iedere aaslijn precies daar vastzetten waar jij ze wilt.

 

16

 

Op de millimeter nauwkeurig. Crimps moet je altijd precies in het midden vastknijpen, anders loop je een risico de onderlijn te beschadigen, potentieel met lijnbreuk tot gevolg. Wees hier alert op.

 

17

 

Het positioneren en vastzetten van de aaslijnen, doe je pas nadat alle onderdelen op de hoofdlijn van de onderlijn zitten.

 

18

 

OPBERGEN

Tenslotte monteer ik aan de bovenkant van de onderlijn nog een wartel waarmee ik de onderlijn aan de hoofdlijn kan bevestigen.

19


Andere vissers doen dit met een lus, maar ik prefereer hier een wartel. Waarom? Een wartel kan veel meer kracht hebben.

 

20


Met behulp van een vuilniszaksluiter maak ik van een ‘lange’ onderlijn een mooie opgerolde onderlijn, die ik in een herafsluitbaar zakje kan doen.

 

20


Ik stop ook altijd een papiertje in dit zakje, waarop ik heb geschreven hoe dik de hoofdlijn is, welk gewicht de aaslijn kan hebben en welke haak ik heb gebruikt.

 

22

 

UNIVERSEEL

Al met al een vrij eenvoudige onderlijn die ik, en dat wil ik best wel verklappen, bijna altijd gebruik. Als de grote zeebaars er (nog) niet zit, is deze voor alle vissoorten bruikbaar. Is de kans op zeebaars of misschien wel gul aanwezig, dan ga ik voor alles iets zwaarder en groter. Tijdens wijtinginvasies zie je mij ook deze lijn gebruiken, maar dan zijn mijn aaslijnen van Amnesia rood.Kortom er zijn allerlei varianten op te bedenken, maar het principe van knopen, onderdeel voor onderdeel blijft hetzelfde. Alles eerst voorbereiden en dan de finishing touch.

 

23

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.