Panvisser- Jambalaya á la Visling

22 juli 2018 | John Willems en Cor Juffermans

Countryzanger Hank Williams schreef in 1952 zijn wereldhit: Jambalaya on the Bayou.  Veel andere artiesten, waaronder bijvoorbeeld The Carpenters, volgden hem met hun versie van de Jambalaya. En ook deze versies werden weer een hit. Wat veel mensen misschien niet weten, maar die zangers dus wel, is dat dit nummer verwijst naar de Creoolse en Cajun-rijstschotel Jambalaya…

 

Deze bijdrage verscheen eerder in uitgave no. 350 van Zeehengelsport magazine en is speciaal voor onze site opnieuw vormgegeven.

Z'on zelfgezangen gulletje is ideaal voor dit exotische gericht.

Dit is een bijzonder lekkere rijstschotel, die heel geschikt is voor als je met veel mensen gezellig samen wilt eten/drinken en feesten. Ik betrapte mij er zelfs op dat ik tijdens het bereiden van dit recept het liedje van Hank Williams stond mee te neuriën. Oh ja, deze rijstschotel kan dus zonder problemen een dag of wat vooraf gemaakt worden. Koel bewaren en opwarmen als het moment daar is. Het gerecht is ontstaan in Louisiana en haalt zijn basis dus uit de Cre-oolse en Cajun keuken. Het is goed mogelijk dat het gerecht een afgeleide is van Paella, maar de naam kan ook verklaard worden uit het Franse woord Jambon (ham) en het West-Afrikaanse YaYa (rijst). Dat zijn details, maar Jambalaya á la Visling zit dus dicht tegen de Paella aan.foto 2

 

GUL

Zoom ik nog wat verder in op de details, dan kan ik nu al verklappen dat ik geen ham gebruik, maar chorizo. Dat is veel lekkerder. En in plaats van kip- en/of varkensvlees gebruik ik liever mijn zelfgevangen vis. Vandaag is dat een mooie zomergul. Dat lijkt passend bij de uitleg wat Bayou betekent: “Donker en duister lichaam van het water”. Doe ermee wat je wilt, maar ik vind dat toch een beetje eng klinken. Vandaar dat ik er Jambalaya á la Visling van heb gemaakt.
Het gerecht maak je trouwens in één pan en is daarom bijzonder geschikt om op de camping of boven een open vuur te bereiden. Of je erbij gaat zingen of neuriën, laat ik geheel aan jezelf…

 

Basisrecept voor vier personen:

Benodigdheden en ingrediënten voor Jambalaya á la Visling voor vier personen:

Benodigdheden

  • Snijplank voor de groenten
  • Groentemes
  • Snijplanken voor groenten (groen), vis (blauw) en vleeswaren (bruin)
  • Vismes
  • Hoge pan met dikke bodem en deksel
  • Spatel

foto 3

Hoewel de originele receptuur uitgaat van ham, gebruiken wij van die lekker pittige chorizo.  


Ingrediënten

  • 325 gram gele rijst (heel pakje)
  • 400 cc water
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook, of theelepel knoflookpuree
  • 500 gram sperzieboontjes
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 prei
  • 150 gram chorizo aan één stuk
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 theelepel cajunkruiden
  • 1 blik gevelde tomaten
  • 600 gram kabeljauwfilet met vel, of diverse soorten witvisfilets naar keuze
  • 200 gram gekookte mosselen
  • 2 00 gram gekookte jumbogarnalen, of rivierkreeftjes
  • Klein bosje peterselie

foto 4

Alle ‘vissige’ ingrediënten worden pas op het laatst toegevoegd.

 

BEREIDING

Haal de bruine rokken van de ui en snipper de ui grof. Was de paprika’s, snijd ze in tweeën, verwijder de zaadlijsten en pitjes en snijd ze daarna in reepjes. Pel de knoflookteentjes en snijd ze ragfijn. Maak de sperzieboontjes schoon en snijd ze in drieën. Snijd de prei in ringen en was het zand er uit. Even drogen in een slacentrifuge, of gewoon slingeren in een theedoek. Open het blik tomaten. Giet het goed af en snijd ze in grove stukken. Snijd de kabeljauw in mooie stukjes ter grootte van hacheevlees. Met vel, want dan valt de vis minder snel uit elkaar, bovendien geeft het meer smaak. De chorizo mag in plakjes.

Verwarm de zonnebloemolie in een hoge pan, liefst met dikke bodem. De ui, paprika, knoflook, sperzieboontjes, chorizo en cajunkruiden mogen er meteen bij. Rustig drie minuten laten bakken, totdat de ui goed glazig is. Prei toevoegen en twee minuten mee laten bakken. Daarna het water en het blokje kippenbouillon toevoegen.

 

foto 5

Dat noemen ze nu een ‘éénpans-gerecht’…

 

Pas als alles weer kookt, mogen de gele rijst en de tomaten er bij. Breng alles weer aan de kook en laat het geheel daarna acht minuten zachtjes garen in de met een deksel afgesloten pan. Na acht minuten proef je de rijst. Misschien moet er nog zout bij. Let op! In de kippenbouillon en chorizo zit al zout. Dan mag de kabeljauw erbij. Gewoon door de rijst roeren. Laat deze twee minuten zachtjes koken en roer dan de jumbogarnalen en mosselen door de gare rijst. Doe het voorzichtig, want anders valt de kabeljauw uit elkaar. Laat het geheel 15 minuten nagaren in de met een deksel afgesloten pan. Het vuur is dan dus uit!

 

foto 6

Spercieboontjes zijn een essentieel onderdeel.

 

PRESENTEREN

Het is de bedoeling dat de rijst klef is. Is de rijst je iets te vochtig? Giet dan voorzichtig nog even wat extra af en laat nog enkele minuten afgedekt staan.
Presenteer de Jambalaya in een grote schaal en garneer met fijngesneden peterselie. Heerlijk met koud bier, maar zeker ook met een volle, fruitige, droge witte wijn of een lekker ‘vette’ Chardonnay.

 

foto 7

Deze Jambalaya á la Visling zit dicht tegen de welbekende Paella aan.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.