Afstand loont! (deel 2) - De pendulumworp

05 augustus 2018 | Arthur van Tienen

Nadat Arthur van Tienen in vorige week zondag (29 juli)  de ‘standaard’ off the ground worp heeft beschreven, pakt de bondscoach van de Nederlandse strandvisploeg dit keer de bekende, maar in ons land weinig beoefende pendulumworp bij de kop.

 

Deze bijdrage verscheen eerder in uitgave no. 351 van Zeehengelsport magazine en is speciaal voor onze site opnieuw vormgegeven.


Tot voor enkele jaren terug was de pendel- of pendu-lumworp eigenlijk alleen maar geschikt voor de wat kortere (vier meter) hengels, zoals die vooral werden gemaakt voor de Engelse markt. Deze zogenoemde ‘fast tapers’ worden gekenmerkt door een harde onderkant (butt), een milder mid-denstuk en een relatief zachte, uit glasvezel –al dan niet in combinatie met carbon- vervaardigde top. Vanwege de krachten die vrij komen bij het pendelen en de angst voor ongelukken op drukke stranden, werd de pendulumworp op onze stranden al vele jaren geleden uitgebannen bij viswedstrijden. En als je als wedstrijdvisser een techniek niet kunt toepassen bij het vissen van je wedstrijden, heeft het ook niet zoveel zin je daar intensief in te verdiepen. Vandaar dat de pen-dulumtechniek bij ons in de Lage Landen nooit ook maar in de verste verte de populariteit heeft gekregen als in Engeland.

 

SUPERMODERN

Sinds een jaar of drie –vier zijn het vooral de prachtige, superlichte drie-delige hengels uit het Middelandse Zee gebied die snel aan populairiteit winnen en niet voor niets! Deze hengels zijn zeer licht en gemaakt van super light high modulus carbon en meestal voorzien van een super glasvezel of combi glasvezel carbon top. En het mooie is: deze ultraslanke, supermodern ogende stokken lenen zich ook heel goed voor de pendu-lumworp en je ziet nu dus dat strand-vissers die zo’n hengel bezitten, bijna ‘vanzelf’ ook weer gaan experimente-ren met deze werptechniek.

Tijd dus, om ook deze worp eens wat nader te belichten. Juist ook in dit geval geldt weer dat de veiligheid op de eerste plaats dient te komen. Let bij het werpen dus op de mensen in je omgeving, zorg dat je voorslag voldoende dik is en maak gebruik van lead links in plaats van speldwartels, die té kwetsbaar zijn voor de krachten die vrij komen bij de pendelworp.Train ook hier met loodgewichten van 125 tot 150 gram, dat is zwaar zat. De starthouding is dezelfde als bij de in onze vorige uitgave behandelde off the ground worp, maar aan het begin van de eindfase van de worp zullen we een klein stapje inbouwen om een sta-bielere uitgangspositie te verkrijgen. Belangrijk bij de pendulum worp is dat alles rustig wordt opgebouwd. Het is op zich een makkelijk aan te leren en te trainen worp, maar het gaat om details waarbij de armen- en voeten-stand een zeer belangrijke rol spelen. Ik ga in de volgende beschrijving uit van een rechtshandige werper en dat is dus iets om terdege rekening mee te houden als je linkshandig bent!
 

afstand loon 2

Het is zaak om de worp rustig op te bouwen, opdat alle benodigde krachten op het juiste moment loskomen.

 

CENTRIFUGALE KRACHT

Het verschil met de off the ground worp is dat je van een stationaire uit-gangspositie (off te ground…) naar een dynamische uitgangspositie van de worp gaat. In plaats van het loodje voor de aanzet van de worp op de grond te leggen, gaan we het loodje nu ‘pendelen’ in iets meer dan een halve cirkel van je af en achter je langs. Het idee van de pendulumworp is namelijk om de hengel maximaal op te laden met energie, welke wordt opgewekt door de centrifugale kracht / massa die het loodje genereert / bezit, door het eerst van je af en dan naar je toe/achter je langs te pendelen. Dat leren pendelen is het belangrijkste onderdeel van de worp, waarbij de rechterarm als het ware als een schar-nierpunt wordt gebruikt en je linker-arm om de pendel in te zetten. Zie onderstaande illustratie.

 


 

PENDELEN

Dat leren “pendelen” is het belangrijkste onderdeel van de worp waarbij de rechterarm als het ware als een schar-nierpunt wordt gebruikt en je linker arm om de pendel.
Hoogste punt net voor de 90 graden
Hoogste punt einde pendel net door de 270 graden

 

afstand loont 03

 In de illustratie hieronder is weerge-geven hoe de basis van de pendel er uit ziet. De opslaglengte van je lijn met het loodje is dusdanig, dat de punt van het loodje tegen de slip-knop van je molen tikt. Het rondje met het kruis erin is je rechterarm/hand die de hengel als het ware scharniert. Probeer deze zo min mogelijk te knikken met de ellen-boog van je rechterarm en stuur met je linkerarm de hengel en daar-mee het loodje dusdanig van je af in het verlengde van je hengel, dat het loodje rustig naar de 90 graden positie slingert.


Oefen dit veel, want dit is een van de basisvoorwaarden van pendelen: rus-tig en met een strakke lijn het loodje van je af pendelen.Als je dit goed door hebt, ga je naar de volgende stap: beweeg nu soepel met je linkerarm iets van je af en met je rechterarm een beetje rechts achter naar je toe. Een beetje knikken met je rechterarm is in dit stadium onver-mijdelijk. Je trekt namelijk de hengel zodanig naar je toe, dat het loodje achter je rug omhoog en achter je langs naar de 270 graden klimt. Hou hierbij je rechterarm zoveel mogelijk gestrekt; deze arm blijft in deze fase te allen tijde het scharnierpunt. Je voelt nu dat het loodje wanneer dit bovenin de slingerbaan is gekomen als het ware stil hangt en dat is het moment om de eigenlijke worp in te zetten. Train ook dit moment veelvuldig, zodat je op den duur precies aanvoelt wanneer je de worp moet inzetten.

 


 

De pendulumworp in beeld

 

afstand loont 04

Zet je zelf stabiel neer op 45 graden ten opzichte van het water.

afstand loont 05

Kijk waar je heen wilt werpen in zee.

afstand loont 06

Strek je linker- en rechterarm van je lichaam af.

afstand loont 7

Check of je beugel openstaat en je lijn niet rond je topoog is gedraaid.

 

 

 

 

 

 

afstand loont 8

afstand loont 09

Als opslaglengte het loodje ter hoogte van de slipknop houden.

afstand loont 10

Pendel rustig uit naar ca. 90 graden van je af.

 

 

 

 

 

 

afstand loont 11

Pendel vanuit de 90 graden stand het loodje achter je langs net door de 270 graden stand.

 

 

 

 

 

 

afstand loont 12

Als het loodje net door de 270 graden 'hangt', je hoofd 45 graden omhoog richting water draaien en armen gestrekt achter je laten.

afstand loont 13

Zet de worp rustig in met gestrekte armen, totdat je linkerhand op gelijke hoogte komt met je linkeroog.

afstand loont 14

Rond de worp af door je linkervuist met gestrekte arm richting je linkerborst te trekken

afstand loont 15

en met een enigzins gebogen rechterarm de hengel van je af te duwen (pull & punch).

 


 

 

RUSTIG AFRONDEN

Als je loodje stil hangt’, draai je met je hoofd naar het water, kijk je 45 graden omhoog en houd je je armen achter je. Je linkerarm is van je af en begint aan de boog richting het water, ook 45 graden omhoog. Volg met je rechterarm en houd deze zo lang mogelijk gestrekt. Je voelt nu dat de hengel ‘trekt’, dat is goed!
 WERPVINGER

Gebruik ter bescherming van je wijsvinger een zogenoemde ‘werp-vinger’ bij het pendelen. Deze beschermers zijn in diverse vormen te koop in de gespecialiseerde hengelsportspeciaalzaak of via inter-net. Bij het maken van de pendulumworp komen grote krachten los op je vinger en zonder bescherming leiden die krachten geheid tot pijnlijke sneden!
 

Afstand loont 16
 Stap vervolgens met je rechtervoet een klein beetje bij, zodat je stabiel richting viswater staat en klaar bent voor de final punch zoals bij de off the ground worp. Nu komt het belangrijkste en dat is rust. Als je de worp inzet wanneer het loodje als het ware ‘valt’, bouw je de worp rustig op totdat je linkerarm, die inmiddels horizontaal staat ten opzichte van je schouder, 45 graden van het water wijst en dan trek je snel en met kracht je linkerarm door, tot-dat deze haaks op het water staat en dan richting je linkerborst.Je rechterarm volgt; die moet je nu wel iets buigen, maar dat is niet erg.

 

 

afstand loont 16

Daar gaat- ie!

 

Wanneer je je linkerarm naar je borst trekt, duw je gelijktijdig met volle kracht je rechterarm naar voren. Blijf daarbij de hoek van 45 graden han-teren en vermijd dat je uitkomt op een overhead worp. Zorg dat je altijd voor de hengel uitkomt en vermijd dat je lichaam overslaat in de wer-prichting. Zie de illustratie hieronder.

 

afstand loont  18


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.