Nog steeds volop gul in IJmuiden | blog John Willems

06 juli 2018 | John Willems

John Willems

Onze ‘Panvisser’ John Willems verzorgt de vaste visreceptenrubriek in Zeehengelsport magazine.

“Zeg John Willems: Waarom heb jij het toch steeds over gul, zelfs hartje zomer? Vis je niet op zeebaars dan?” Absoluut wel hoor; ook die zeebaars heeft al mijn interesse, vooral omdat die het nu ook goed doet in de omgeving van IJmuiden. In het havengebied, op de stranden en ook op de wrakken zijn de stekelridders prima te vangen. Toch ben ik nog regelmatig op gul aan het vissen. Waarom? Omdat ze er nog zijn!


Vaak trekken de gullen weg uit de IJmond, wanneer het water warmer wordt. Deze zomer zijn ze ondanks het warme weer echter nog steeds prima te vangen en nog van een mooi formaat ook . Bij elke sessie neem ik er een paar mee. Het is niet mijn bedoeling om de vriezer vol te vissen, maar om regelmatig een lekker visje te eten met mijn gezin. Veel zeevissers vinden het bereiden en eten van zelf gevangen vis een toegevoegde waarde. En als vaste ‘Panvisser’ van ons papieren Zeehengelsport magazine kan ik dat alleen maar beamen.

Even wat anders. Wat heb ik veel bijgeleerd tijdens de laatste competitiewedstrijd van de IJmuider Zuidpier Zeevis Vereniging IJZZV! Ik viste die dag mee als gast van Bas Hollander en stond samen met Bas, Paul Blanken en Hans Hendriks op de Zuidpier in hetzelfde vak te vissen. Dat is top, want zo kon ik goed volgen hoe deze mannen de strijd aanpakten. Die werd beslist door het vangen van mooie gullen (jazeker - ook daar!), aangevuld met slijmvisjes. Lees ook mijn verslag over de ontknoping van deze competitie, dat ook is terug te vinden op de facebook pagina van de IJZZV.

nog steeds volop gul 02
Zuidpiergul voor Paul Blanken.

De IJZZV zet het wedstrijdparcours uit aan de binnenkant van de Zuidpier. Over het algemeen staat daar weinig stroming. Om die reden gebruiken de meeste wedstrijdvissers daar opvallend lange haaklijnen. Bij Bas zag ik haaklijnen van naar schatting 70-80 cm om platvis te vangen. Hij gebruikte slechts twee haaklijnen in plaats van drie om daarmee de weerstand te verkleinen en zo verder te kunnen werpen. Dat leverde hem een mooie tong en een bot op.

Dagwinnaar Paul Blanken ving al zijn vis dichtbij. Zelfs tussen de blokken. Hij viste met één hengel op gul en eentje op slijmvis. De meest gebruikte onderlijn voor gul is een simpele. Een driewegwartel rechtstreeks aan de hoofdlijn, daaraan een gewicht van pakweg 80 gram aan een breeklijn van ongeveer een meter en de haaklijn dus veel langer, dan ik gewend ben. Zo blijft het aas bij gebrek aan stroming beter in beweging en is het daardoor beter te vinden. Bas viste met een haak no. 4, beaasd met twee zeepieren.

nog steeds volop gul 03
Dagwinnaar Paul Blanken wist zich staande te houden tussen twee (letterlijk!) giganten!

Vooral in de zomer, wanneer er volop geep en zeebaars aanwezig is, wordt de flyer ingezet op de zuidpier. Gewoon een losse lange haaklijn met een wartel bevestigen op je hoofdlijn en naar je overige haken laten glijden. Zo bevis je langzaam alle waterlagen. Wil de flyer niet goed zakken? Dan kun je nog een extra lijn, met lood tot 50 gram, aan de wartel knopen. Let op hé: het is toegestaan om maximaal met drie haken te vissen in kustwateren en bij wedstrijden. Wil je de flyer inzetten bij een wedstrijd, dan kan dat dus samen met een onderlijn van maximaal twee haken.

Dan die slijmvisjes. Ze zijn vooral in de zomermaanden goed te vangen, maar het is voor mij een totaal onbekende visserij. Deze visjes peuter je echt tussen de blokken vandaan. Ik heb het nu geleerd - bijzonder! Ik heb ze gevangen op niet meer dan 30 cm water en dat is toch een diepte waaraan ik nooit heb gedacht! Als onderlijn gebruik je hele korte haaklijntjes op korte afstand van elkaar. Je wilt immers dat de haakjes ook bij ondiepte onder water komen. Als aas een stukje slikzager. Het haakje moet klein zijn. Ik gebruikte Gamakatsu F314 in een nummertje 10.

nog steeds volop gul 04
Met die slijmvisjes had ik zelf nog nauwelijks ervaring opgedaan.

Mooie gesprekken gehad met Nathalie van den Berg. Ik was haar uit het oog verloren, nadat ik zo’n dertig jaar geleden met haar vader regelmatig vanuit Scheveningen wedstrijden viste bij de Zaanse zeevisvereniging Seagull. Dat deze vrouw met zoveel passie kan vertellen over onze gezamenlijke hobby hebben jullie allemaal kunnen zien via het leuke filmpje op Visblad TV en Nathalies facebookpagina. Bijzonder: zij vind zichzelf niet zo’n crack. Nou ik kan je vertellen dat ze flink wat vis vangt en mij volledig heeft overtuigd  van haar kunde. In mijn komende blog meer over haar technieken. Een tipje van de sluier: we gaan haaivissen met ms. Wiesje.

nog steeds volop gul

nog volop gul 06

Van Nathalie gaan we nog heel veel horen!

Het weekend voordat ik acht dagen heb gevist in Noorwegen, mocht ik nog een zoet uitstapje maken. Met een groep van maar liefst negen zoutwatervissers, genaamd ‘De Viskist’, zijn we gaan vliegvissen in Gemünd. Dit doet een aantal leden al zo’n 30 jaar en de laatste vijf jaar (voorgedragen door vismaat Cor Juffermans) ben ik er ook bij.  Waarom ik dit zo leuk vind? Het blijft fascinerend om te zien hoe een forel omhoog komt en je vlieg van het water pakt. Het ultieme jagend vissen. Daarnaast is het sfeertje helemaal geweldig. Kampvuurtje, biertje, visje bakken. Wat wil een mens nog meer!
 
nog steeds volop gul 07
De sfeer van het sportvissen in optima forma.

Ik zal het vliegvisdeel kort houden, want jullie zijn vast meer geïnteresseerd in de avonturen, die ik in Noorwegen heb meegemaakt. Voor de vierde keer op rij was ik de gast van Reier Groot in Vevang. Hij organiseert all-in visreizen met zijn bedrijf Visservice. Vevang is in mijn ogen een bijzondere stek, omdat er relatief weinig stroming staat. Het is daarom mogelijk om met heel licht materiaal grote vissen te vangen. Vrijwel de hele visvakantie heb ik gevist met een 40 grams baitcaster en dito reeltje. Als hoofdlijn een 12/00 gevlochten lijn, met een voorslag van 45/00 fluorocarbon.
 

nog steeds volop gul 08

nog steeds veel gul 09

De vertrouwde omgeving van het Noorse Vevang.

We viste er op dieptes van zeven tot maximaal 100 meter en elke visdag was het weer zoeken waar de vis te vangen was. Om maar eens een voorbeeld te geven: de eerste dag ving ik de vis vooral tussen 10 en 25 meter en de laatste dag tussen 35 en 50 meter. Per dag, soms zelf per uur, bleek de voorkeur van de vis voor het soort kunstaas te variëren. Het gebruik van een bijvanger boven de pilker, of shad was het verschil tussen arm en rijk. Ik denk dat een soort voedselnijd ervoor zorgt dat de bijvanger zo vaak wordt gepakt. Op de eerste dag was de groene garnaal als bijvanger heel populair. Vrijwel elke vis pakte dit verleidelijke hapje, in plaats van  de grote shad, of pilker. De dag nadien bleek echter juist een klein rood shadje de sleutel tot succes. Om die reden had ik steeds een tweede hengel klaar liggen. Zo kon ik snel wisselen en mijn viswijze aanpassen, want het is echt niet zo dat je makkelijk vis vangt in Vevang. Ik moest echt weer werken aan mijn vistechnieken. Dat maakt het vissen in deze prachtige omgeving juist zo aantrekkelijk.

nog steeds veel gul 10
Een soft plastic garnaal als bijvanger leverde veel vis op.

Na een halve dag actief vissen met kunstaas is het lekker om schouders en armen wat rust te gunnen. Op zo’n moment stappen we over op vissen met flappen makreel, of koolvis. Andere jaren ving ik hiermee veel lengen, roodbaars en scharretong, maar heel gek dit jaar was dit een stuk minder. De reden? Geen enkel idee. Gelukkig pakte visgids Dicky wel een mooie zeewolf op een beaasde pilker en ik mocht mijn zwaarste vis ever arresteren op een flap makreel. Dat was zo gaaf. Tijdens een drift viste ik meestal tot 20 meter diepte met kunstaas, om daarna met de andere hengel een vers aas aan te bieden. Op kunstaas was het die dag taai, dus ik besloot om al op ondiep water met een flap makreel te gaan vissen.

nog steeds veel gul 11
Visgids Dicky ving deze mooie zeewolf op een beaasde pilker.

Zit je vast John? Een beetje lacherig keken vismaat Bert en Dicky me aan. Mijn aas was inderdaad vastgelopen, maar niet aan de bodem. Langzaam, maar onophoudelijk trok de vis de lijn van mijn reel. Even dacht ik nog aan heilbot, maar toen voelde ik duidelijk bonken. Dat is typisch kabeljauw. Het kleine baitcastertje stond rond als een hoepel. Door druk erop te houden, won ik langzaam terrein. Toen de kapitale kabeljauw zich overgaf ging het lacherige van de vismaten over in het enthousiaste: “Wow, wat een kanjer!” Gelukkig hanteerde Dicky de gaf uitstekend en daarna lag er een enorme dikke kabeljauw aan boord. Er volgde tweemaal boks en snel wat foto’s, want we wilde we meteen terug naar de stek. Helaas, kennelijk was deze kabeljauw een eenling, want hierna vingen we nog wat kleine kabeljauw, lom en leng, maar geen grote jongens meer. 

nog steeds veel gul 12
En zo eindigen we deze bijdrage met een mooie gul of – in dit geval – een heuse kabeljauw.

De laatste visdag startte met veel regen en wind. Gelukkig trok het om twaalf uur open en besloten vismaat Jan en ik erop uit te trekken en er nog een mooie middag van te maken. Dat viel in het begin nog best tegen. De visserij was taai en wat we vingen erg klein. Die week had Jan een mooie schelvis gevangen. “Jan, weet jij nog waar dat was?” Vijf minuten later waren we op de stek. Op de dieptemeter zagen we tegen een talud op 40 meter diepte een donkere wolk hangen. Vermoedelijk haring, of andere aasvis. Zorgvuldig driftend om maar zo dicht mogelijk tegen die wolk te vissen, ging het helemaal los. Schitterende schelvissen pakte de pilkers, waarna vaak een tweede volgde op de bijvanger. Een gehaakte schelvis werd veelal gevolgd door kabeljauwen, die soms op half water nog even de bijvanger pakte. Je begrijpt dat het lastig was om ons los te rukken van deze mooie visserij, maar ja: het vliegtuig wacht niet en wij waren zielstevreden na deze laatste uurtjes.

Tot de volgende keer.
www.visling.nl


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.