Onderwaternatuur Vlaamse Banken beter beschermd

05 juli 2018 | Redactie

Onder de titel ‘Overwinning op zee’ schrijft Natuurpunt.be een interessant stuk op basis van de actualiteit en berichtgeving in de Vlaamse krant De Morgen. Het Europees parlement stemde op 14 juni 2018 tegen een voorstel dat de natuurwaarden voor de Belgische kust in de Noordzee bedreigt, vinden onder meer Natuurpunt en WWF. Volgens het voorstel zou er ‘bodembedreigende’ beroepsvisserij mogelijk zijn in het natuurgebied de Vlaamse Banken, net op de plaats met de meest kwetsbare natuur.

Het onderwaterleven langs de Vlaamse kust beter beschermd...

 

Rijke onderwaternatuur

De zone die naar verluidt bedreigd werd, ligt voor de Westhoek en biedt plaats aan een rijke onderwaternatuur. Ze bestaat uit een gevoelige bodem van grindbedden en zandbanken waar veel vissen paaien, waar een heus koraal (dodemansduim) leeft en waar ooit inheemse oesters voorkwamen.

 

Vlaamse Banken

Op papier genieten die zones strikte Europese bescherming. Maar onder druk van Deense en Nederlandse vissers zijn de Belgische beschermingsmaatregelen volgens de natuurbeschermers verder uitgehold, onder andere door er bepaalde visserijtechnieken te blijven toelaten die de bodem omwoelen en vernielen. De status van beschermde zone betekent niet dat er helemaal geen vissersactiviteit mag zijn. Om een balans te vinden tussen economische belangen en natuurbehoud, verplicht Europa lidstaten plannen in te dienen waarin ze uitleggen hoe ze dat precies zullen doen. Concreet moest België met de Nederlandse en Deense visserij afspreken waar ze wel nog in de Vlaamse Banken mogen vissen, en met welke technieken.

 

Meer lezen? Kijk voor de rest van het artikel op de website van Natuurpunt.

 

Klik op de foto om verder te lezen...

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.