Zinderende ontknoping van competitie IJZZV op Zuidpier

11 juni 2018 | John Willems

Afgelopen zaterdag 9 juni werd de laatste wedstrijd van de IJZZV ​competitie gehouden op de Zuidpier. Het werd een schitterende dag; niet zozeer vanwege de vangsten, maar vooral omdat het tot de laatste minuut niet duidelijk was wie als competitiewinnaar uit de strijd zou komen. Onze vaste Zeehengelsport-medewerker en blogger John Willems was erbij in IJmuiden en maakte het volgende verslag.

Wat werd er allemaal wel niet gevangen? Hier Marc Borst met een gul...

 

IJmuider Zuidpier Zeevis Vereniging

De IJmuider Zuidpier Zeevis Vereniging is opgericht in 1999 met de doelstelling de sportvisserij op de Zuidpier te bevorderen. De 180 leden vissen hun wedstrijden altijd op de Zuidpier, tenzij het te hard waait. Dan wijken ze uit naar het Noordzeekanaal. Er worden tien wedstrijden per jaar georganiseerd. Deze vis je individueel, maar ook met een koppelmaat.  Een mooie regel: koppels worden gevormd uit vissers, die regelmatig bij de eerste tien vissen, en vissers die zich lager kwalificeren. Zo heeft elk lid kans om een koppelwedstrijd te winnen. Er zitten opvallend veel wedstrijdtoppers in het ledenbestand. Zo zag ik klasbakken van onder meer team Asso Vega en team Nipro.

 

Deze jongens bepaalden de wedstrijdstrategie het meest: slijmvisjes...

 

Strandpaviljoen

“Acht uur verzamelen we bij strandpaviljoen Noordzee. Ik zie je daar John,” had Bas Hollander gezegd. En dat klopte. Bij de koffie kreeg ik de nodige aanvullende informatie van Bas. Ook deze: “We vissen altijd aan de binnenkant van de Zuidpier.” Oké, daar had ik geen rekening mee gehouden. Ik dacht een dagje te gaan scharren meppen, maar nu is het handig om ook rekening te houden met het vissen op gul tussen de blokken en met slijmvisjes. Gelukkig kon ik snel nog wat onderlijnen knopen en aanpassen. Ondertussen werden de stekken verloot. Bas trok 18 en ik mocht op plaats 17 naast hem vissen. Ik ben razend benieuwd, want ik ben vaak langs de Zuidpier gevaren, maar ik heb er nog niet eerder gevist. Wat een mazzel: sta ik gewoon in hetzelfde blok met wedstrijdtoppers als Paul Blanken, Hans Hendriks en natuurlijk Bas Hollander. Onder het motto ‘beter goed gejat…’ heb ik heel wat van hun wedstrijdtechniek kunnen zien. Tal van tips en aanwijzingen heb ik van ze gekregen. Daarover meer in mijn volgende blog op deze site begin juli…

 

Even peuteren tussen de blokken en daar is weer een slijmvis voor Bas Hollander...

 

IJmuiden

De Zuidpier van IJmuiden is gebouwd tussen 1960 en 1965. Net als de Noordpier aangelegd om verzanding van de haveningang te voorkomen en om schepen een veilige doorvaart naar de sluizen te bieden. Naar schatting heeft de aanleg destijds 225 miljoen ouderwetse guldens gekost.  De lengte is zo’n drie kilometer. De Zuidpier is goed toegankelijk, want het hek staat vrijwel altijd open (boven 7 bft is het dicht) en op de pier loopt een groot breed pad. De Zuidpier loopt dus ver in zee en de waterdiepte er omheen varieert van luttele centimeters aan de strandkant tot aan een meter of 10 diep op de punt van de Zuidpier. Voor het vissen op de Zuidpier is geen vergunning nodig.

 

Elke seconde telt, dus tijdens het poseren worden de toppen in de gaten gehouden door Paul Blanken...

 

Titanenstrijd

Vanaf het begin van de wedstrijd is het duidelijk. De winnaar van de individuele competitie kan Paul Blanken worden, maar dan moet Paul wel de wedstrijd winnen vandaag en dan moet Bas Hollander lager dan plaats vier eindigen. Dat laat Bas natuurlijk niet gebeuren en zo ontspint zich een ware titanenstrijd. Hans Hendriks staat solide op de derde plaats in de competitie. Bij Hans geen stress. Nummer vier staat ver genoeg weg in het klassement. Bij de koppels ligt de competitie wel veel meer open.

 

Een mooie gul voor Paul...

 

Slijmvisjes

Als het startsein is gegeven vangt gastheer Bas Hollander al snel de nodige slijmvisjes tussen de blokken. De andere hengel ligt verder weg op platvis. Om snel op kansen in te kunnen spelen heeft Bas maar liefst vier hengels klaar liggen. Een hengel voor de gul, een voor de slijmvis en twee om op afstand te kunnen vissen. Nadat de andere buurman Marc Borst een gul vangt voor de kant besluit ik ook op gul te gaan vissen en met de tweede hengel op platvis. Hopla, Bas vangt een mooie gul. Zijn start is veelbelovend. Hij neemt gedurende de hele wedstrijd geen tel rust, maar neemt wel de tijd om mij van tips te voorzien. Als ik een kijkje neem bij Paul Blanken is het duidelijk: net zo fanatiek. Gezicht gespannen en goed om zich heen kijkend wat de buren vangen. Paul lijkt iets voor te liggen op Bas met het vangen van een tweede gul en flink wat slijmvissen.

 

Jazeker, een flinke tong van de binnenzijde van de pier, buitgemaakt door Bas Hollander...

 

De KNRHM kwam ook nog even langs...

 

Zeebaars

Op het moment dat ik weer terug ben bij mijn eigen hengels krijg ik een mooie klap op de top. Geen gul, maar wel een zeebaars. Dat is mooi ik ben van de nul af. Dit inspireert mij om ook de slijmvis te gaan belagen. Dat heb ik nog niet eerder gedaan, maar het lukt me om acht van die kleine monstertjes (wat een tanden voor zo’n klein visje zeg) te vangen. (Moet je nagaan: Bas en Paul hadden ieder ruim twintig slijmvisjes) Als Bas ziet dat er bot wordt gevangen schakelt hij direct over naar ver vissen. Dat levert hem een prachtige tong en een bot op. Ondertussen vist hij fanatiek door op de slijmvissen. Een strak ritme: ingooien, volgende onderlijn beazen, ophalen, onderlijn wisselen, ingooien, vis van de gewisselde onderlijnen afhalen, beazen en maar door en maar door. Vijf uur lang. Daar heb ik diep respect voor. Paul begint langzaam wat uit te lopen op Bas. Het ziet ernaar uit dat hij deze wedstrijd gaat winnen, maar wordt hij dan ook de competitiewinnaar? Als het eindsignaal klinkt zie ik bij beide vissers een soort van berusting. Ze hebben alles uit de kast gehaald meer is eenvoudigweg niet mogelijk. Op naar strandpaviljoen de Noordzee voor een lekker koud biertje en de prijsuitreiking.

 

Het erepodium van van links naar rechts Paul Blanken, Bas Hollander en Hans Hendriks...

 

Een gelukkige winnaar Bas Hollander...

 

Winnaar

Ondanks dat Paul een hele mooi gul verspeelde heeft hij deze dag gewonnen. Robert Mark viste zich heel verdienstelijk naar de tweede plaats. Bas Hollander is de nummer drie en daar is hij enorm gelukkig mee. Daarmee is de uitslag van de individuele competitie ook duidelijk: Bas Hollander is winnaar, Paul Blanken twee en Hans Hendriks drie. De koppelcompetitie ie gewonnen door Hans Hendriks en Paul Blanken. Tweede plaats voor Bas Hollander met koppelmaat René van der Haag. Derde plaats is opgeëist door voorzitter Hendrik Moolenvliet met koppelmaat Robert Mark.

 

Hoe ik zelf heb gevist? Ondanks dat ik niet al mijn tijd aan vissen heb kunnen besteden – het lot van de verslaggever - en niet eerder op de Zuidpier heb gevist ben ik toch nog twaalfde geworden...

 

De winnaars bij de koppelcompetitie: Hans Hendriks en Paul Blanken...

 

Tweede plek bij de koppels voor Bas Hollander en Rene van de Haag...

 

En als derde het koppel  Hendrik Moolenvliet en Robert Mark...

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.