Over wat er op mijn bucketlijst staat en meer... | blog Cor Juffermans

08 juni 2018 | Cor Juffermans

Cor Juffermans

Cor Juffermans is als specialist op het gebied van onderlijnsystemen vast auteur van Zeehengelsport magazine.

In mijn laatste blog van 4 mei 2018 eindigde ik met een tekening van de geclipte Wishbone Rig van Sjaak Lobs. Zoals te doen gebruikelijk mocht ik weer veel positieve reacties ontvangen, maar toch ook een paar met de opmerking dat het best lastig is om twee haken geclipt te krijgen bij de Breakaway IMP2. Zelf heb ik daarmee nooit problemen ervaren omdat ik altijd mijn haakpunt en zelfs een stukje van de haaksteel uit mijn aas laat komen. In dat geval heb ik dus maar twee hele dunne haken die ik moet clippen en mijn aas zit hoog genoeg zonder de boel in de verdrukking te zetten. 
 
Ik kende het probleem tot 4 mei dan ook niet, maar begrijp nu wel de uitdaging die sommige andere zeevissers ervaren. De tip om je haak wat verder op de haaksteel te schuiven, heb ik net genoemd, maar er zijn er nog wel enkele…
 
tekening 01
Zo monteer je de Gemini Genie Alpha Bait Clip en dan met name de Two Hook Conversion Kit.
 
Laten we eens beginnen met de Gemini Genie Alpha Bait Clip en dan met name de Two Hook Conversion Kit. We hebben het nog steeds over de geclipte Wishbone Rig van Sjaak en we moeten dus iets bedenken om de twee haken van die montage te kunnen clippen. De Two Hook Conversion Kit is daarvoor speciaal ontworpen. Op de ene tekening zie je hoe je hem op de lijn moet zetten en op de andere tekening zie je hoe de Genie ABC-clip werkt als hij het water raakt. 
 
tekening 02
En op deze illustratie zie je hoe de Genie ABC-clip werkt als hij het water raakt. 
 
Uit ervaring weet ik dat deze constructie supergoed werkt. Als ik met groot aas ga vissen op zeebaars of gul, bij voorkeur geclipt en dan ook nog eens met twee haken, dan zet ik deze Genie ABC-clip steevast in. Wil je het hele verhaal nog eens lezen van de Two Hook Conversion Kit, klik hier.  En als je dan tóch op mijn site Onderlijnenvooropzee.nl aan het rondsurfen bent, bekijk dan meteen ook het digitale artikel ‘Surfcasters: vergeet je rode hoedjes niet’ en je leest alle ins en outs over de werking van de Gemini Genie Alpha Bait Clip.
 
bucketlist 02
Breakaway Balanced Bait Clip.
 
Niet alleen jullie volgen mij en weten me te vinden, dat geldt in toenemende mater ook voor de vakhandel. Ook zij zien jullie reacties en als er wat voorhanden is om het probleem te tackelen, weten zij mij heel goed te vinden. Of -en dat gebeurt ook- ze gaan erover nadenken en komen in de loop van het seizoen met een oplossing. Zo kreeg ik na het publiceren van de Wishbone Rig van Sjaak en jullie reacties van Jeroen van 't Veer, zeer nauw betrokken bij Midnight Moon Tackle Import (let op: verkoopt NIET aan particulieren), de tip: "Gebruik eens een Breakaway Balanced Bait Clip". 
 
Vanzelfsprekend heb ik dat handige hebbedingetje meteen eens goed bekeken. Op de verpakking staat in het groot Breakaway BB Clips, maar dat zijn dus die Balanced Bait Clips. Had er nog nooit van gehoord, laat staan dat ik ze al ergens gezien heb en dus was mijn belangstelling direct gewekt.
 

03

bucketlist 04

Dit zijn ze en de werking is o-zo simpel!

 
Ben eens gaan googelen op Breakaway Balanced Bait Clips en zie: ze kwamen tevoorschijn. Ook in Nederland. Raven verkoopt ze bijvoorbeeld. Maar met die plaatjes ben je er niet, want uitleg over hoe ze nu precies werken, is niet makkelijk te vinden. Mazzel voor jullie, uiteindelijk heb ik ook daarover voldoende informatie gevonden om daarop bijgaande tekening te baseren. Ik hoop dat de werking jullie zo voldoende duidelijk wordt.
 
tekening 03
De Balanced Bait Clips van Breakaway toegepast in een montage met twee haken.
 
Dan mijn eigen viservaringen! Kom er eerlijk voor uit; doe het weliswaar redelijk tijdens onze clubwedstrijden, maar al met al waren de vangsten niet echt om over naar huis te schrijven. Zo sinds half mei al hebben wij hier in Castricum aan Zee heel veel last van een vieze gore bruine algensoep en de Facebook-berichten leren mij dat de rest van de Nederlandse kust daar ook last van heeft. Ik weet dat richting het mooie weer, je mag ook lezen ‘de zomer’, de vangsten vanaf de stranden over het algemeen wel wat teruglopen, maar het mooie weer dat we nu al enige weken hebben met die overwegend oostenwind gooit de hele boel in de war. Eerst hadden we die late koudepiek en nu werden we geconfronteerd met een zomer in het voorjaar. Snappen jullie het nog? 
 
Kort samengevat: we hadden ook eind mei nog steeds fantastisch weer, overwegend een oostenwindje, bruin goor water door de algen en de vangsten gieren achteruit. Oké: ik moet eerlijk zijn: heb het eerste weekend van juni weer een wedstrijd en de omstandigheden lijken toch wat te veranderen. De wind zit nu al twee dagen westzuidwest en dan word ik alweer een beetje nerveus. Dat is namelijk een gunstige wind om zeebaars aan de kant te krijgen…
 
bucketlist 05
Vieze bruine drab onder het strand!
 
Ten tijde van de algenbloei zat het bruine water dicht onder de kant en als je wat hoger op het duin ging staan, kon je zien dat daarachter het mooie blauwe water ligt. En er waren dagen dat je met afgaand tijd, staand op een bank ver in zee, dat schone water ook kon bereiken bij het inwerpen. Je ving ook wel wat botjes in dat bruine water, maar ik heb echt gemerkt dat als je ook maar iets van schoon’ water wist te vinden, de vis daar toch actiever beet. Dat moest dan wél geclipt en met een passende Surfcast Rig. Ik heb dan ook als toetje een tekening bijgevoegd van zo’n Surfcast Rig waarmee echt afstanden gehaald kunnen worden. De aaslijn kan in lengte variëren van anderhalf tot twee meter. Ik heb me laten inspireren door de Low & Long Rig en daar heb ik mijn eigen ‘touch’ aan gegeven. Ben benieuwd wat jullie er van vinden!
 
tekening 04
Verwerplijn, gebaseerd op de Low & Long Rig.
 
Sluit ik af met het vriendelijk verzoek om allemaal een beetje terughoudend op haai te gaan vissen. Op mijn bucketlist staat al heel lang ‘haai, gevangen in Nederland’. In het buitenland heb ik wel haaien gevangen -en ook een hele grote verspeeld!- maar een Nederlandse gevlekte gladde haai vind ik ultiem en die wens heb ik al heel lang. 
 
Verleden jaar zou ik met samen met vismaat en medeblogger John Willems gaan haaivissen op ms. Wiesje van schipper Hank Perrée, inderdaad ook een medeblogger van Zeehengelsport, maar helaas moest ik toen door ziekte afhaken. Zo rond 8 juli as. ga ik het opnieuw proberen, maar ik word op dit moment bloednerveus van al die haaivangsten die ik voorbij zie komen op de social media.
 

bucketlijst06

bucketlist 07

Helaas kon ik er de vorige zomer niet bij zijn, maar ik ga nu voor de herkansing!

 
Zo las ik dat Herman Wildenberg er met zijn medevissers 26 heeft weten te vangen, waarvan hij er acht had. Dat is vanaf een boot, maar hij is niet de enige, want ook vanaf de stranden lees ik dat Kees Gillissen, Ruud van Noord, Richard Kalle -moet ik nog even doorgaan- ze ook vangen. Het is nu begin juni, ik ga in juli… Zit mijn haai straks helemaal vol met tags van de afgelopen maand...? 
 
Jongens: richten jullie je nu toch vooral even op de bot, een van de meest ondergewaardeerde vissen die onze Noordzee rijk is... Zullen we die eens in het zonnetje zetten en de haai even laten voor wat hij is...?
 
Geintje, mooie vangsten allemaal, kijk nu al naar mijn eerste haai!
 

Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.