Zeengelsport no. 359: Focus op de kantvisserij

15 mei 2018 | Redactie

Zo rond komend weekend mogen jullie editie no. 359 van het enige specialistische zilte magazine in de Lage Landen in jullie brievenbussen verwachten. Of op het schermpje van je smartphone of tablet natuurlijk, mocht je er de voorkeur aan geven om je magazine digitaal te lezen.

 

 

359 02

 

Noest werkend aan deze uitgave werd steeds duidelijker dat er een thema aan het groeien was en wel de kantvisserij. Onze redactie had de nodige onderwerpen uitgezet onder het kleine, maar enthousiaste en altijd loyale legertje medewerkers aan ons magazine en zo ontvingen de ene na de andere bijdrage waarin de focus ligt bij het vissen vanaf de kant. Geen wonder natuurlijk, want dat is en blijft de meest beoefende discipline onder Nederlandse en Vlaamse zeehengelaars.

 

359 03

 

Strandvissen in eigen land

In maar liefst drie totaal verschillende artikelen delen onze auteurs Tips & Tricks over het vissen vanaf het strand. Als deelnemer aan WK’s in de mediterrane landen, maakte Kees Gillissen kennis met het strandvissen op makreel. En dan niet actief vissend met kunstaas, maar passief met de hengel in de steun. Hij ging aan het experimenteren aan de Zeeuwse thuisstranden en kan nu uit eigen ervaring melden dat je ook daar onder de juiste omstandigheden makreel kunt vangen. Kees schreef een leuke, praktische bijdrage over deze zomervisserij, die voor velen beslist een inspiratie zal zijn om deze techniek de komende zomer zélf uit te proberen.

 

359 04

Geert Luinge is typisch zo’n visser die verder kijkt dan zijn strandhengel lang is. Eerder leverde hij al een zeer gewaardeerde bijdrage over de effecten die het gebruik van ‘lawaaiige’ onderlijnen wel eens zou kunnen hebben op de vangsten. Speciaal voor ons magazine schreef Geert nu een tweeluik over de verschillen én overeenkomsten van het gebruik van natuurlijk aas, vergeleken met kunstaas. En ook die artikelen zullen voor veel lezers beslist een eye opener zijn… In deze uitgave deel I.

 

 

359 05

Thomas van Sluijs verwonderde zich er over hoeveel (loodzwaar) materiaal hij telkens weer meesleepte naar het strand. “Kan dat allemaal niet wat minder?”, zo vroeg hij zich af. Het zal jullie niet verbazen dat hij die vraag uiteindelijk bevestigend kon beantwoorden. “Ja, het kán allemaal wat minder!”. Gevolg gevend aan die conclusie, werd het sjouwen door het mulle zand alvast een stukje minder zwaar…

 

 

359 06

Kustvissen op vakantie

Zo langzamerhand is ook de tijd weer aangebroken dat vele duizenden Vlamingen en Nederlanders op vakantie in het buitenland gaan en daar graag ook een hengeltje uitwerpen aan zee. Zo trok Bart Debaes voor een gezinsvakantie naar Noorwegen en ‘stiekem’ had hij wat licht materiaal bij zich gestoken om waar mogelijk lekker ook wat te vissen vanaf de rotsen en in de talrijke haventjes die de Noorse kust rijk is. Bart trof daar een gevarieerde visserij, waaraan het hele gezin veel plezier beleefde.

 

 

359 07

 

Dave Lewis ging dan weer zeer gericht aan het ‘rock hoppen’. Onder leiding van de ervaren visgids Matt Powell maakte Dave een uitdagende struintocht langs de wilde kust van Pembrokeshire op zoek naar o.a. zeebaars. En aan het einde van de dag scharrelden de vissers een maaltijd bij elkaar die op professionele wijze voor hen werd bereid. Al maakt de baars geen deel uit van het menu. Ook in Wales is het voor wat betreft die ‘bass’ strikt Catch & Release…

 

359 08

 

Zeebaars

Nu we het toch over zeebaars hebben en in één moeite door over de terugzetverplichting waaraan sportvissers in onze Lage Landen (waarschijnlijk) ook de rest van dit jaar gebonden zullen zijn, is het ‘cursiefje’ de moeite waard dat Daan Wintein schreef over zijn emoties bij dit alles. Een korte bijdrage die noopt tot reflectie… 

 

 

359 07

 

Veel jongere zeevissers zullen niet beter weten dan dat er voortdurend wordt geruzied rond onze ‘Nationale Zoute sportvis no. 1’! Al die discussie rond dit onderwerp, al dat gepraat, was voor onze redactie aanleiding om medewerker van het eerste uur Jeroen Schoondergang te vragen om de eigenlijk nog maar zeer recente geschiedenis van de zeebaarsvisserij langs onze kust eens in een historisch perspectief te plaatsen. En dat leidde tot een zeer lezenswaardige reportage.

 

 

359 10

359 10

 

Verdere greep uit de inhoud

En daarmee zijn we er dan nog niet, want op de 84 fraai vormgegeven pagina’s die ons magazine steevast telt, kunnen we werkelijk een vracht aan leuke, verstrooiende én informatieve informatie kwijt. Zo zijn daar de vaste rubrieken Vangstbarometer (met daarin ook de Noordzee Kanjers) en de Belgische Kroniek & Vlaamse Sprokkels, die al meer dan 10 jaar wordt samengesteld door onze vaste Belgische correspondent Thomas Sintobin.

 

 

359 12

 

Ook de Panvisser is zo’n vaste rubriek die jaar in jaar uit grote waardering geniet van onze lezers. Voor deze aflevering ging Chef John Willems op bezoek bij de bekende Zuidpiervisser Michel Gouda en dat leidde tot een verrassend mediterraan gerecht…

 

Last but not least presenteert onze onderlijnenexpert Cor Juffermans twee onderlijnmontages waarmee beslist heel veel lezers hun voordeel kunnen doen. Op zijn Facebookpagina en zijn site  preludeerde Cor de afgelopen 14 dagen reeds op deze publicatie en wij weten dat veel doe-het-zelf-lijnenknopers de vaste rubriek Uitgelicht met veel belangstelling tegemoet zien.

 

 

359 13

 

Volgende editie

Terwijl uitgave no. 359 van ons klassieke papieren tijdschrift nog wordt rondgebracht door een leger aan postbezorgers in Vlaanderen en Nederland is de  redactie al weer druk in de weer met de volgende editie van ons magazine. En we durven nu al te verklappen: dat belooft opnieuw een lekker gevarieerd magazine te worden, waarin alle zilte vissers weer alles van hun gading zullen vinden.

 

359 14

 

Abonnee worden?

Wil jij Zeehengelsport ook ontvangen en ben je nog geen abonnee? Verzeker je dan van de volgende uitgave van ons magazine en maak gebruik van een interessante aanbieding voor een jaarabonnement. Bij zo’n jaarabonnement ontvang je dan ook nog eens gratis toegang tot de digitale versie van ons magazine!
Klik hier voor de mogelijkheden.

 

359 15

 

Digitaal lezen?

Ook digitaal, op je laptop, smartphone of tablet, kun je als witvisliefhebber al die interessante artikelen namelijk lezen. De abonnees op ons ‘papieren magazine’ kunnen daartoe inloggen op een gratis digitale versie, maar ben je geen abonnee, dan kun je het digitale magazine ook tegen een schappelijk bedrag lezen.
Download via de website:

 

magzine 01


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.