​Nationscup 2018 voor Nederlands bootvisteam

14 mei 2018 | Henri Karremans

Afgelopen Hemelvaartweekend werd vanaf Neeltje Jans de 48ste editie gevist van de jaarlijkse bootvisinterland tussen België, Duitsland, Luxemburg en Nederland. Dit jaar mocht Sportvisserij Nederland de organisatie van deze Nationscup op zich nemen. De teams verbleven in Hotel Goes en er werd gevist in de monding van de Oosterschelde, in de buurt van het Meerkerk gebied. Met doorslaand succes voor het Nederlandse team, want niet alleen het landenklassement werd gewonnen, maar ook het individuele podium werd een prooi voor de mannen van coach Henri Karremans, die hier zélf verslag uit brengt.

 

Die overwinning kwam overigens nu ook weer niet hélemaal zo eenvoudig tot stand als de uitslag doet vermoeden. Het namens België afgevaardigde team van de Egelghemse Zeevissers team met als coach Jan Aspeslag heeft het –zoals verwacht!- de Nederlanders knap lastig gemaakt. Een fikse pluim op hun hoed is dan ook zeker verdiend…

 

Voorbereidingen

De diverse teams waren al op Hemelvaartsdag gearriveerd en op deze ‘doordeweekse zondag’ voeren de teams op offshoreboten de Noordzee op om te trainen. Dat viel nog niet mee, want juist afgelopen donderdag trok er een fikse storing over het deltagebied, met als gevolg een ruwe zee met golfhoogtes tot anderhalve meter aan toe. Het team van Sportvisserij Nederland, dat bestond uit Rien van Eekeren, Henri Hachmer, Peter Leentjes, Ernest Ripson, Pim Troost en coach Henri waagde zich met ms. Big Marlin van schipper Hans Lodewijks toch op de later op de dag iets afvlakkende zee om de visgronden alvast goed te verkennen. Het Belgische team, bestaande uit Werner van den Bogaert, Eddy van Camp, Ronny Cleymans, Erik Knuyt en Danny Lens met coach Jan Aspeslag had ms. Marie-Louise afgehuurd en voer achter de Nederlanders aan. Zo ontdekten we dat er in de buurt van de Meerkerk in een hoog tempo volop schar en wijting van redelijk formaat gevangen kon worden.

 

Favoriete onderlijnen  werden geselecteerd en het aas, dat zou bestaan uit  700 gram zeepieren, twee ons kweekzagers en 500 gram mesheften, werd op waarde geschat. Dat aas van sublieme kwaliteit werd overigens geleverd door Brouwers Hengelsport uit Bergen op Zoom. Bovendien werden zorgvuldig de coördinaten genoteerd van de stekken, waar we op de wedstrijddagen terug wilden komen. Je mag als organiserend land natuurlijk proberen het thuisvoordeel uit te buiten! We hadden er een goed gevoel over!

Die donderdagavond vond in het bekende Van der Valk Hotel Goes de captainsmeeting plaats met de loting van de plaatsnummers. Het loten en het opmaken van de uitslag konden we heel snel gaan verzorgen, omdat coach Henri van Gilbert Zangerle, secretaris van de FIPS-Mer gebruik mocht maken van een online programma, dat Gilbert zo nodig kon bijsturen vanaf de omgeving van de Niagara Falls, waar op dat moment het FIPS-congres plaats vond. Dat was overigens niet nodig, want het programma werkte perfect!

 

Op de grote charterboot ms. Maatje Adriana met haar ruime visdek waren vijf sectoren van vier personen, van elk land één, uitgezet.

 

Eerste wedstrijddag

De teams bereidden zich op dat moment nog voor op de strijd, die vrijdag en zaterdag zou losbranden. Vroeg naar bed dus, want om 6.00 uur stond het ontbijt klaar, waarna werd afgereisd naar Neeltje Jans. Daar lag voor de eerste wedstrijddag de grote charterboot ms. Maatje Adriana klaar, met aan het stuurwiel schipper Piet Hoogerwerf klaar. Om half acht trokken we door de Roompotsluis en voeren tegen de getijdestroming in anderhalf uur naar het wedstrijdgebied. De zee was in de nacht van donderdag op vrijdag volledig afgevlakt en er ontstonden prima wedstrijdomstandigheden.

Op de boot met haar ruime visdek waren vijf sectoren van vier personen, van elk land één, uitgezet. Om kwart over negen klonk het startschot en al héél snel vlogen de scharren en wijtingen je om de oren! Het waren zoals verwacht de Nederlanders en de Belgen die de toon zetten. De toppers moesten zeker meer dan 100 vissen gaan vangen om hoog in het klassement te komen en dan liefst wijting, omdat deze soort 2 punten per vis ging opbrengen, tegenover schar bijvoorbeeld 1 punt. Andere soorten, zoals bot, schol en zeebaars waren toevaltreffers. Het was dus zaak om wat hoger boven de bodem te vissen om zo de vrij zwemmende wijting te verleiden en dan ook nog eens in een hoog tempo. Het aas fixeerden we met bindelastiek om minder aas te verbruiken en sneller te kunnen doorvissen. Met één stukje pier, zager of mesheft kun je dan diverse vissen vangen, zonder steeds opnieuw te hoeven beazen.

 

Eddy van Camp en Danny Lens van de Belgische ploeg wisten de wijtingen prima te vinden...

 

Tweestrijd Nederland - België

In alle sectoren ging het tussen de Belgen en de Nederlanders. De verschillen waren na de eerste periode van tweeënhalf uur nog niet eens zo groot en dus  was coach Henri blij dat zijn team op dat moment in alle sectoren voorstond. Na de lunch stond het tweede deel van de wedstrijd op het programma. Iedere deelnemer schoof drie sectoren door, waardoor elke deelnemer een totaal andere bootstek voor zijn neus kreeg. Maar de tendens van het ochtenddeel  werd doorgezet en er ontstond een hevige strijd tussen de Nederlanders en de Belgen. De verschillen werden in enkele sectoren kleiner, maar soms ook groter, want bijvoorbeeld Ernest Ripson, Henri Hachmer en Pim Troost bleven aan top, maar Belgisch Kampioen Ronny Cleymans legde Nederlands Kampioen Peter Leentjes ‘op het rooster’ en won zijn sector.

 

...net als de Nederlandse deelnemers Rien van Eekeren en Pim Troost.

 

Er waren echter vier nummer één plaatsen voor Nederland en met dagwinnaar Ernest Ripson, Henri Hachmer op twee, Pim Troost op vier en Rien van Eekeren op vijf en slechts één sectoroverwinning voor België -Ronny Cleymans op drie- was overduidelijk welk team het dagklassement zou winnen! Maar de verschillen waren in de diverse sectoren niet altijd groot geweest en de Belgen gaven zich duidelijk nog niet gewonnen…

 

Van de gloednieuwe chaterboot ms. Maatje van rederij Hoogerwerf gaan we beslist nog heel veel horen!

 

Beslissende dag

Zaterdag lag de nieuwe boot van rederij Hoogerwerf, ms. Maatje, te wachten. Een zeer luxe, grote charterboot, waarmee de ‘Hoogerwerfjes’ grote plannen mee hebben. Daarover binnenkort beslist meer op deze site! Op deze boot vaart schipper Johan en ook hij kreeg van coach Henri de juiste coördinaten op. De Egelghemse zeevissers hadden echter hun eigen plannetjes gesmeed en schoten als een speer uit de startblokken. In diverse sectoren keken de Nederlanders al snel tegen een achterstand aan. Andere onderlijnen moesten ingezet worden om het tij te keren. Langzaam maar zeker pakten Henri Hachmer en Ernest Ripson de draad weer op en Pim Troost leidde in zijn vak zelfs ruim. Peter Leentjes, die last had van een voorhoofdsholteontsteking, en Rien van Eekeren hadden het moeilijker.

Peter Leentjes bleef ondanks een voorhoofdsholteontsteking alles op alles zetten.

 

Bij de Belgen waren Ronny Cleymans, Eddy van Camp en Werner van den Bogaert goed bezig. Maar ook die tweede wedstrijdhelft duurde tweeënhalf uur en mede doordat Ronny wat problemen kende met in de knoop zitten van lijnen van Luxemburgse en Duitse deelnemers wist Henri Hachmer door een sterke eindsprint in te zetten zijn sector te winnen met een zeer klein verschil van twee puntjes. Pim Troost en Ernest Ripson hadden hun voorsprong verder uitgebouwd op hun Belgische concurrenten Danny Lens en Erik Knuyt, waardoor Nederland  uiteindelijk toch drie sectoren won. Eddy van Camp won wel van Rien van Eekeren en Peter Leentjes moest buigen voor Werner van den Bogaert. Desondanks werd ook de tweede dag toch weer gewonnen door het team van Sportvisserij Nederland. En dus kon tijdens de terugvaart alvast een biertje worden gedronken op de overwinning.

 

Met al zijn ervaring viste Ernest Ripson zich geconcentreerd naar de individuele winst.

 

Uitvechten

Nadat de uitslagen in Hotel Goes waren ingevoerd in de computer bleek al snel, dat het Nederlandse team ook individueel goede zaken hadden gedaan. Met ieder twee sectoroverwinningen in twee dagen gingen Henri, Ernest en Pim uitvechten wie de eindoverwinning individueel in zijn zak kon steken. Pim Troost werd wel dagoverwinnaar, maar aangezien Ernest Ripson tweede werd, was dat voor hem voldoende om het ‘goud’ op te eisen. Henri Hachmer werd knap derde en maakte zo het individuele podium vol.

 

Het volledig Nederlandse individuele erepodium, met v.l.n.r. Pim Troost, Ernest Ripson en Henri Hachmer.

 

Op de 4e t/m de 6e plaats eindigden de Belgen Ronny Cleymans, Eddy van Camp en Werner van den Bogaert, net voor de Nederlanders Rien van Eekeren en Peter Leentjes. Van de Belgen eindigden Danny Lens op de 9e plaats en Erik Knuyt werd 11e.

 

Winst voor de Nederlandse ploeg.

 

Het Belgische team van de Egelghemse Zeevissers.

 

De derde plaats was voor de Luxemburgers.

 

Coach Henri kan al met al zéér tevreden terug kijken op deze editie van de Nationscup en wil bij dezen nogmaals Brouwers Hengelsport, Rederij Hoogerwerf en de vrijwilligers en medeorganisatoren bedanken voor het mede laten slagen van De Nationscup 2018.

 

De teamuitslag na twee dagen.

 

De individuele uitslag na twee dagen.

 

De volgende editie vindt in het voorjaar van 2019 plaats in het noorden van Duitsland. Daar gaan we dan driften over de kelpvelden in de Oostzee om die prachtig rode kelpgullen te verleiden…

 

Henri Karremans

Bondscoach bootvissen

namens Sportvisserij Nederland 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.