D’n duvel schijt altijd op eenen hoop | Blog Hank Perrée

11 mei 2018 | Hank Perrée

Hank Perrée

Hank Perrée is schipper op een eigen charterboot en schrijft maandelijks een blog over zijn avonturen aan boord.

“Zit jij nog in The Gambia, Skipper? Of zijn jullie inmiddels weer thuis? Kan ik jou plezieren met een uitnodiging voor een week vissen op heilbot op Sørøya? Je doet dan mee aan de Sørøya Big Fish Adventure Challenge. Dan hebben we het over de week van 12 t/m 19 juli aanstaande. Chance of a lifetime!”

 

Al wel eens zo’n berichtje gekregen van een Wondere Weldoener? Ikke niet. Maar het voelde zo’n beetje als die erfenis van een onbekende oom die 66 jaar geleden naar Amerika is geëmigreerd en waarvan je het bestaan niet wist. 

 

Na de Wondere Weldoener figuurlijk diep in de ogen te hebben gekeken en me diverse malen in beide armen heb laten knijpen door Odette, bleek het geen grapje te zijn. Toch vertrouwde ik het nog niet, want er werd luchtigjes en geheel terzijde verteld dat ik ook nog iemand anders mocht uitnodigen. Er werd immers gevist in nationale teams van twee man. Ja, ja - toedeledokie, houd iemand anders maar voor de gek…

 

Toen er echter door de Wondere Weldoener daags na deze berichtenwisseling enigszins geagiteerd werd gevraagd waarom ik de tickets nog niet had geboekt, ben ik maar eens even met de C.E.O. van Wiesje Sportfishing Enterprises om de tafel gaan zitten. Die gesprekken zijn opmerkelijk kort:

 

“Vind je het leuk?”  “Ja.” “Krijg je het geregeld met de boekingen die je al hebt?” “Denk het wel.” “Misschien loop je volgend jaar onder een bus en dan baal je in de hemel dat je het niet gedaan hebt.” “Da’s waar.” “Het ergste wat er kan gebeuren is dat je de teil in gaat voor die tickets.” “Dat klopt.”  “Nou, waar wacht je dan op!”

 

En zo ging het span op de wagen. Eerst maar eens even wat dingeskes regelen, zeg maar. Lieve medewerking van Aimé en Jos die hun boekingen konden en wilden verschuiven. Jerom en Wim samen een dag op Wiesje en John van de Zeearend bereid gevonden om schipper Jeroen uit te lenen om twee vaarten die niet verzet konden worden over te nemen. Pfoehhh, gelukt. Allemaal bedankt voor de medewerking.

 

02

Aangezien de matrozen staan te trappelen om ook dié week uit te varen, diende nog wel ‘even’ het een en ander te worden geregeld.

 

En dan most er nog iemand mee… Nee, ik kan geen vrij krijgen. Oh dan ben ik zelf al weg. Goh, leuk maar ik kan niet. Totdat Odette het licht zag en liefdevol zei ; “Wat ben je toch een paardel…. Nodig Johan uit!” Natuurlijk, er was eigenlijk geen betere keuze. Johan is jarenlang elke dag meegeweest om te helpen als deckhand op Wiesje. Wel lekker meevissen, maar hij heeft er verder nooit een cent voor willen hebben. Dit was dé manier om die rekening te vereffenen. En zo geschiedde.

 

Johan keek net zo verbaasd als ik en vermoedde in eerste instantie met zo’n email grappenmaker uit Nigeria te doen te hebben die niet weet waar hij de 2.000.000 dollar moet laten. Maar na weer op aarde neergedaald te zijn, was hij wel laaiend enthousiast. Zo hoteldebotel zelfs dat hij in eerste instantie de verkeerde maand vrij regelde bij zijn baas, maar nadat dit onverwachte obstakel was overwonnen, bleek toch echt alles in kannen en kruiken.

 

Nou, in kannen en kruiken? Ik moest wel ff wennen aan de zalig losse Geir Sivertzen die het feest van de Big Fish Adventure Challenge organiseert. Eén email en dat was het. Nou verwijt de pot de ketel dat ie zwart ziet, want ik doe eigenlijk niet anders. Bevestig alleen als de potentiële gasten daar expliciet om vragen en meestal is het zo dat als Piet belt dat ie komt vissen ik dan Piet in de agenda zet en dat is het. Ik ben nog nooit huilend met de pieren naar huis teruggekomen om half negen ’s ochtends.  Ze komen altijd. Dus na weer wat vertrouwen in de mensheid opgeduikeld te hebben die vliegtickets maar besteld. Het avontuur naakt!

 

03

Zonder schar konden we de hypotheek niet betalen, dus wie aan schar komt, komt aan mij…

 

Terug met twee voetjes op de Zeeuwse vloer. Ik leef hoofdzakelijk van schar. Schar is een fijne vis. Op enkele maanden per jaar na is mijn troetelkind uitbundig aanwezig in de Westerschelde. Vrijwel moeiteloos lukt het steeds weer om iedereen aan boord van een lekker maaltje vis te voorzien. Ik hou van schar. Zonder schar konden we de hypotheek niet betalen, dus wie aan schar komt, komt aan mij…

 

04

Scharren die ze iets te veel Neutronenkorrels hebben gegeven, maar de Noren noemen ze heilbot.

 

Schar heeft echter buiten de spreekwoordelijke gretige bijtlust en zijn ondergewaardeerde lekkere smaak één ieniemienie piepklein nadeeltje. Schar wordt geen twee meter. Schar blijft iets kleiner van stuk. En daar hebben ze in het Soroya Big Fish Adventure Camp in Hasvik iets leutigs op gevonden. Volgens mij zijn het gewoon scharren die ze iets te veel Neutronenkorrels hebben gegeven, maar de Noren noemen ze heilbot. Ook een platterik, maar dan een met iets hogere ambities als mijn lievelingsvis. Toch roepen ze er nogal over, dus ja: als je er nou toch bent is het misschien wel leuk om zo’n beest te vangen. Vooral omdat er een alleraardigst wedstrijdje aan verbonden is.

 

05

06

Twee dagen mag je op van alles en nog wat vissen…

 

Met in totaal acht teams van diverse landen vissen we als BFA Media Partner een wedstrijd over vier dagen. Johan en ik vertegenwoordigen Zeehengelsport – ons enige echte Zoutwatermagazine van Nederland en België. Twee dagen mag je op van alles en nog wat vissen. Roodbaars, koolvis, kabeljauw, zeewolf, heilbot en alles wat er nog meer aan komt. De andere twee dagen wordt er uitsluitend volgens het “Vangen en teruggooien” principe op heilbot gevist.

 

Ik ben eigenlijk niet zo van het zware vissen. Als ik voor het derde jaar naar Lauvsness ga met Jaap van P & S Visreizen, vis ik het liefste heel licht. (Ik durf in het Calvinistische Nederland op het gênante af eigenlijk niet te zeggen dat ook dát nog gaat gebeuren deze zomer, want al geboekt… Maar ja, kan ik ook niks aan doen. Mijn uitrusting bestaat dan uit een 15-60 grams spinhengel van 270 cm met een licht jigkopje van een gram of 25 en een shad of wiebelworm en dan maar op ondiepe riffen tot een meter of 20 gooien op pollak. Op de een of andere manier ben ik daar volledig aan verslaafd.

 

07

Eigenlijk ben ik meer van het lichte materiaal, waarmee je beslist ook lekker kunt uithalen…

 

Hoewel ik vroeger redelijk verdienstelijk regelmatig aan de bootviswedstrijden van de Deltavissers mee deed, is het competitieve er bij mij wat afgesleten. Stiekumpjes had ik bedacht die wedstrijd maar de wedstrijd te laten en mijn eigen plan te trekken. Bij het in ogenschouw nemen van de prijzentafel kwam er echter plotsklaps weer wat van dat competitieve boven en na een kort maar zeer intensief 1 minuut durend beraad besloten Johan en ik eens vol ons bult te gaan zetten. Ge wit mar nooit hoe unne koe een haas vangt…
  
In ieder geval door stiekumpjes al wat tips te vragen aan Marc van Roie. Marc heeft op Sørøya zijn eigen Fishcamp, maar is ook voor de Benelux boekings agent voor het Big Fish Adventure Camp. Via zijn website www.soroyafishing.com heb ik de nodige informatie via hem verkregen en ik zal beslist nog meer van deze Noorwegenexpert willen weten.
 
Best wel raar, om op deze manier iets te schrijven. Het walhalla is nog niet ontdekt, de avonturen zijn nog niet beleefd. Geen gierende slippen die voorbij razen, geen natte dromen des schrijvers die als een raket de diepte inrazen en dus moeten de sappige zaken toch echt maar bewaard blijven voor als we terug zijn. Tegen die tijd zal er dan vast wel weer een blog komen over de belevenissen tijdens de Sørøya Big Fish Adventure Challenge. Ik hoop dat ik volledig total-loss in die boot lig na zo’n oversized schar…

 

08

Volg straks de avonturen van ‘Team Zeehengelsport’.

 

Denk je nu van: Nou, ik wil wel eens zien waar die oeteletoet naar toe gaat. Dan verdient het de hartelijke aanbeveling om eens eventjes rond te struinen op de website. Die vindt je op www.bigfishadventure.no  Ze hebben ook een facebookpagina: klik hier.


Zo, dat was het weer. Op naar de volgende.


www.wiesje.net


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.