Blauwe leger domineert zesde Platvistrofee vanuit Nieuwpoort (B)

07 mei 2018 | Redactie

Afgelopen zaterdag 5 mei richtte de Newport Fishingclub vanuit de haven van Nieuwpoort hun jaarlijkse grote wedstrijd om de Platvistrofee in. Deze wedstrijd is dit jaar de vierde in de rij die meedoet voor het klassement van de Penn Superprestige en zonder uitstel kon doorgaan. Een kort verslag van onze vaste correspondent Peter Vanderschaeghe.

Nico Opdebeeck met een zomerse rode poon.

 

De weersverwachtingen voor het weekend waren op voorhand al schitterend. Een mals briesje uit het Noordoosten en volop zomer. Wat moeten de 71 bootvissers die zich voor deze wedstrijd hadden ingeschreven nog meer hebben?

Juist: vis! En het verontrustende was dat de weken voordien en zelfs nog kort voor de wedstrijd de visgronden voor Nieuwpoort waren geteisterd door ‘Hollanders met de pulskor’. Wat mag je dan nog verwachten, als die 10 tot 15 schepen langs zijn geweest? We gingen het uitvinden…

 

Veel ondermaatse vis

Om stipt 8.00 uur konden de 13 boten de steiger verlaten. De organisatie had beslist om een zestal nautische mijlen te varen, in de hoop daar dan toch op ‘maagdelijke’ visgronden te kunnen vissen. Meteen was echter duidelijk dat we daar in de kraamkamer van de Noordzee aan het vissen waren. Ondermaatse vis had de bovenhand en werd -zoals het hoort- direct netjes teruggezet. Het ging voor de meeste boothengelaars een zware klus worden om een deftig vangst aan maatse vis de weeg te brengen, dachten we.

 

De naam van de wedstrijd ‘Platvistrofee’ doet vermoeden dat alleen platvis meetelt, maar gelukkig was dat niet zo. Alle maatse vis komt voor weging in aanmerking en telt dus mee voor het klassement.

Nieuwpoort staat er onder de hengelaars om bekend dat daar vaak net ook wat andere soort vis te vangen valt dan de gebruikelijke wijting, schar of pladijs. En dat kwam ook nu weer uit, want er werden ook zeebaars, rode poon en zelfs gevlekte gladde haai gevangen. Zeebaars telde uiteraard niet mee voor de wedstrijd en diende ogenblikkelijk teruggezet te worden.

 

Jacqueline Verkennis ving een van de eerste gevlekte gladde haaitjes van het seizoen.

 

Spannende weging

Om 16.00 uur stipt klonk via de scheepsradio het signaal einde wedstrijd en konden de boten terug hun tocht aanvatten richting thuishaven. Er stond inmiddels een stevige zeebries. Bij luchttemperaturen van 20° en meer is dat normaal aan de kust. De deelnemers konden tijdens de terugvaart hun gevangen vis voorbereiden voor de weging. De bootcommissaris controleerde alle vis op hun minimummaat en stopte de vis die officieel ter weging aangeboden mocht gaan worden in een netzak met bijhorende label.

 

Eenmaal van boord gestapt konden de deelnemers zich boot voor boot verzamelen, zodat de weging ordentelijk kon verlopen. Er stond een hoop volk rond de weegschaal. Je kon ogenblikkelijk merken dat er grote verschillen waren. De ene boot had duidelijk meer maatse vis aan boord dan de andere en toch hadden ze alle 13 in dezelfde zone gevist.

 

Het verschil tussen de vangsten bleek overigens niet alleen groot van boot op boot, maar ook onder de deelnemers in dezelfde sector. Dat noemen ze nu eenmaal kwaliteitsverschil onder de deelnemers…

 

Individueel winnaar Tom Groenendaels.

 

Zo ging Tom Groenedaels met de hoofdprijs naar huis en door als eerste te eindigen met maar even 20 vissen meer dan de tweede in zijn sector. Bram Cole deed daar nog een schepje bovenop, door bijna evenveel vis te vangen als de andere vier deelnemers bij hem aan boord gezamenlijk. Bram eindigde als Runner Up. De derde plaats was voor Daniël Ayats. En ja: deze drie laureaten zijn allen van hetzelfde team, Robbyfishclub uit Wommelgem. Niet verwonderlijk dat deze ploeg wordt gevreesd als ‘het blauwe leger’…

 

Het ‘blauwe leger’ uit Wommelgem domineerde de wedstrijd.

 

Het is dan ook niet moeilijk om te raden welk team de teamoverwinning van deze wedstrijd wist te behalen. Robbyfishclub ging eenzaam aan de top met een volledig individueel bezet podium. Het Big Marlin team kon beslag leggen op de tweede plaats. Derde team was het verdienstelijke en voltallige Tubertini Nederland.

 

Nabeschouwing

Wat eerst dreigde uit te lopen op een wedstrijd minivisjes vangen, bleek achteraf heel goed mee te vallen. De deelnemers die de juiste vistechniek onder de knie hadden, kwamen terug met een mooie vangst aan maatse vis.

 

De organisatie van Newport Fishingclub was voortreffelijk en tegelijk ook een voorbeeld. Patrick Legein leidde de wedstrijd in goede banen en er heerste terug een vriendschappelijk sfeer was onder de deelnemers. Een Platvistrofee om met veel plezier op terug te kijken!

 

Vriendschappelijk sfeer aan boord.

 

Voor de volledige uitslag van deze wedstrijd, het tussenklassement van de Penn Superprestige na vier wedstrijden en het nog resterende programma, klik hier.

 

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.