Je zou er ongeduldig van worden… | blog Cor Juffermans

04 mei 2018 | Cor Juffermans

Cor Juffermans

Cor Juffermans is als specialist op het gebied van onderlijnsystemen vast auteur van Zeehengelsport magazine.

De omstandigheden verbeteren, maar het gaat wel erg langzaam. Je zou er ongeduldig van worden... Voor ik mijn ongeduld verklaar, gaan we eerst een stukkie terug naar vroeg dit voorjaar.

Noord-Hollandse schar, gevangen aan de Sonik Gravity Surf.

 

Ergens halverwege maart staan John Willems en ik aan ons thuisstrand van Castricum aan Zee. De weersomstandigheden vooraf beloofden veel en op de dag zelf was het zelfs een beetje aangenaam. Het enige wat tegen kon zitten, was de watertemperatuur, want die lag zo rond de 6 graden Celsius. Dat is, zit tussen mijn oren, voor het goeie te koud en meestal zit de vis dan ver. Vond ik op zich helemaal niet erg want ik had van een bevriende visser zijn Sonik Gravity Surf van 4,7 meter meegekregen. Ik wil al een tijdje overstappen naar een wat langere hengel, maar eigenlijk heb ik er de lengte niet voor. Dan is het best wel prettig als je eerst even kan oefenen alvorens zélf zo’n stok te kopen.

 

Of het door de hengel kwam, weet ik niet, maar wij vingen die dag, ondanks het koude water, hartstikke lekker. Botjes, maar ook al een paar grote botten, wijtingen en schar. Die laatste twee soorten moeten bij ons meestal van ver gehaald worden. En jullie begrijpen: dat lukte heel best met die Sonik Gravity Surf. Ondanks mijn persoonlijke lengte van 170 cm kon ik er uitstekend mee uit de voeten en heb ik er heerlijk mee staan vissen. Goede werpeigenschappen en een perfecte beetregistratie. Een aanrader!

 

je zou er ongeduldig van worden 02

De scharretjes moesten van ver komen!

 

Echt maar een paar dagen later sta ik weer bij ons op het strand. Dit keer hebben we een clubwedstrijd van De Salamander. Van dat mooie veelbelovende weer de dagen voordien was helaas helemaal niets meer over. Het was steenkoud en de ons beloofde wind was er niet eentje van 6 Beaufort, maar meer eentje van 8. Zouden vlagen 8 zijn en voor de rest iets van 6, misschien 7. Nou jongens, ik kan jullie vertellen dat het continue windkracht 8 was. Ik heb potige wedstrijdvissers zien omvallen in de wind. Niet normaal. En dan die kou! 

 

Een korte schets van hoe het ging. Na een kwartier besloot ik om de boel eens binnen te draaien. Dat kan ik met handschoenen aan! Gelukkig maar, want die waren verwarmd. Eenmaal de onderlijn op het strand moesten de handschoenen uit om de oude aasresten van mijn haken te kunnen verwijderen. Klaar, hup de handschoenen weer aan. Weer warm, dan de volgende stap, zeepieren op de aasnaald rijgen. Klaar, hup de handschoenen weer aan. Weer iets opgewarmd, dan gauw de zeepieren op de haken en als het lukte, kon je nog net inwerpen. En daarna gauw die handschoenen weer aan. Je staat er om vis te vangen, maar je kijkt er niet naar uit! 

 

Je zou er ongeduldig van worden 03

Brrrr – wat kun je dan toch smakken naar de lente!

 

Er stonden die dag 21 vissers bij ons op het strand. Bijna iedereen had vis, maar dan moet je denken aan aantallen van 1, 2, 3, 4 en eentje had er meer. Kortom in drie uur tijd eigenlijk maar heel weinig vis. Ik heb mijzelf beloofd dat ik wedstrijden onder deze omstandigheden voortaan niet meer vis. Gekkenwerk! Ik kon dus niet wachten tot de temperaturen wat zouden gaan stijgen en… werd best ongeduldig!

 

Op de vrijdag van de Visma sta ik samen met André Piters in de Daiwa-Cormoran stand. We hebben tijdens die Visma alleen de nieuwe producten voor het seizoen 2017 - 2018 laten zien. Ik kan jullie vertellen: de stand stond goed vol. Het leuke van zo’n hengelsportbeurs is altijd het zien van oude bekenden, maar ook de presentaties van nieuwe producten. En dan zie je dat er de nodige vissers zijn die echt speciaal voor een bepaald product naar de beurs komen. 

 

je zou er ongeduldig van worden 04

Er was veel aanloop en dus was het gezellig op de Daiwa-Cormoran stand op de afgelopen Visma.

 

Een nieuw concept van Daiwa is op dit moment het LT-concept. De L staat voor light (licht) en de T voor tough (sterk). Binnen dit concept presenteert Daiwa diverse spinmolentjes die bijzonder licht zijn, maar aan kracht niets hebben ingeboet. Als je om mijn persoonlijke voorkeur vraagt, zeg ik de Ballistic LT 3000D-CHX. Hij weegt 185 gram, zit barstensvol Daiwa techniek, waaronder het onvolprezen MagSealed en hij ziet er prachtig uit. Vooral dat MagSealed is voor een zeevisser een pré. De Ballistic is wel meteen ook de duurste uit deze serie -de verkoopadviesprijs ligt zo rond de 235 euro, maar ik heb nou eenmaal mijn zinnen gezet op dit model.

 

Je zou er ongeduldig van worden 05

De Daiwa Ballistic LT 3000D-CXH; een superlicht molentje barstensvol Daiwa techniek.

 

Wil je eerst eens ruiken aan het LT-concept en niet meteen al de hoofdprijs betalen, overweeg dan eens de Fuego LT. Die heeft een iets andere body dan de Ballistic, maar is voor de rest vrijwel identiek en ook MagSealed. Deze molen gaat in de winkel voor ongeveer € 110 over de plank. Voor de zeebaarsvisser die graag met een licht spinstokje en kunstaas aan de gang wil, zijn al die LT-molentjes echte aanraders. Mits je dan wel ook kiest voor een MagSealed-uitvoering.

 

Je zou er ongeduldig van worden 06

De Daiwa Fuego LT 3000D-C is een aanzienlijk voordeliger geprijsd alternatief.

Bron: www.tackle-tester.de

 

Vliegen we door naar half april. De periode tussen de Visma en deze vissessie was gewoon waardeloos. Komt nog bij dat ik er ook weer even uit heb gelegen vanwege lichamelijke ongemakken. Nu staat er echter wederom een wedstrijd van mijn club op het programma, maar nu onder geheel andere omstandigheden. Een vlakke zee, een te verwaarlozen wind, glashelder water en de watertemperatuur ligt nog steeds zo rond de 6 à 7 graden Celsius. Ik heb mijn twijfels, maar toch blijkt het aan het einde van de wedstrijd best wel mee te vallen. Van alle deelnemers was er maar eentje zonder vis en de rest had het best wel lekker gedaan. De toppers zaten allemaal boven de 10 vissen en alle subtoppers deden het met aantallen van vijf of meer. Over het algemeen bot, maar ook enkele zeebaarsjes. 

 

De vissers die hun vissen van ver haalden, moesten genoegen nemen met botjes van zo rond de 20 cm, maar de uitgekookte vissers wisten de hele grote botten vlak onder de kant te vangen. Denk hierbij aan niet meer dan 15 meter van de kant de waterlijn. Mijn zwager Peter had er 12, met een gemiddelde lengte van 29 cm. Neem van mij aan: dan heb je echt ook enkele stevige botten gevangen. Met zijn 12 botten bij elkaar opgeteld kwam Peter maar net 4 cm te kort om de nummer een met 16 vissen te verslaan. Geclipte onderlijnen zijn leuk, maar soms is dichtbij nog veel leuker…

 

Je zou er ongeduldig van worden 07

André Piters met een mooie bot.

 

Dan is het 21 april 2018 en sta ik opnieuw op het strand van Castricum aan Zee. Ik sta er en om mij heen liggen allemaal badgasten in bikini en zwembroek. Eindelijk dan zomaar een zomers weekend in april. HEERLIJK! Daarvan knapt een mens gewoon op. Reden waarom ik er sta, is nog steeds mijn wens om met een langere hengel te vissen. Dit keer was André Piters speciaal voor mij helemaal uit Dronten gekomen om mij met de Daiwa Tournament HT Surf van 4,5 meter en de Tournament Surf van vijf meter te laten vissen. Deze hengels komen uit het UK-segment van Daiwa, maar zijn wel gewoon te koop in Nederland. Een prijs moet ik jullie schuldig blijven, die weet ik op het moment echt niet. 

 

Wat kan ik over deze hengels zeggen? Ten eerste dat ze er onwijs gelikt uitzien, maar daar vang je geen vis mee. Ten tweede dat ik, ondanks mijn modale lengte, uitstekend uit de voeten kan met die vijf meter uitvoering. Oké: eerlijk is eerlijk, de hengel is eigenlijk slechts 488 cm lang; onze Engelse vrienden rekenen in voeten en deze is dus 16 feet. De beetregistratie van beide uitvoeringen is subliem. De 4,5 meter uitvoering heeft een versneden top waardoor hij iets minder stug is. Voor de rest zijn het identieke hengels. Jullie mogen gerust weten: ik heb mijn keuze gemaakt.

 

Je zou er ongeduldig van worden 08

Binnenkort zien jullie mij voortaan ‘in red’ op het strand staan. Kijk er nu al naar uit!

 

Best wel trots heb ik nog de mededeling dat mijn site onderlijnenvooropzee.com een complete make-over heeft gekregen. Neem van mij aan: daar zat best wel een beetje werk in. Ten eerste heb ik alles wat er stond in een nieuw jasje vormgegeven en eventuele foutjes gecorrigeerd. Daarna heb ik voorzichtig de eerste nieuwe onderlijnen er op gezet, die eerder via Facebook al onder jullie aandacht zijn gebracht. Wil je voortaan niets meer missen, meld je dan aan op mijn Facebookpagina. Met mijn naam kom je een heel eind. Heel recent heb ik ook nog een start gemaakt met het plaatsen van publicaties van mijn hand die ooit in de Zeehengelsport hebben gestaan. Heb je die ooit gemist of wil je die artikelen nog eens nalezen, dan volstaat het nu door er op te klikken en je kunt het hele verhaal tot je nemen. Doe er je voordeel mee en tot ziens op mijn website.

 

je zou er ongeduldig van worden 10

 

In Zeehengelsport no. 359, de editie die zo’n beetje in de derde week van mei bij jullie in de bus moet vallen, heeft mijn vaste rubriek Uitgelicht als onderwerp:  ‘Graag een geclipte lijn’. De montage die daarin met bouwinstructie wordt beschreven, is aangeleverd door Sjaak Lobs. Voor wie graag wat meer wil weten over geclipte onderlijnen echt een artikel om te lezen.

 

Sjaak Lobs is de initiatiefnemer van een groep op Facebook met de veelzeggende naam Zeeonderlijnen. Naast dat hij het initiatief nam om de groep op te richten en te onderhouden, is hij ook nog eens de grootste inzender van onderlijnen. Geclipt, ongeclipt, met of zonder afhouders, het maakt Sjaak niet uit, hij kent ze allemaal en hij maakt ze ook allemaal. En voor wie moeite heeft met het zelf maken van de onderlijnen, biedt Sjaak altijd de mogelijkheid om hem te benaderen via een PB (persoonlijk bericht). 

 

Je zou er ongeduldig van worden 09

De voor het op afstand vissen op tong bedoelde geclipte wishbone van Sjaak Lobs.

 

Recent stuurde Sjaak mij een geclipte wishbone. Voor wie het niet weet: weegschaaltjes (wishbone) worden vaak ingezet tijdens het gericht vissen op tong. Deze specifieke montage is bestemd voor tong die op afstand zit en waar je nu met een geclipte lijn bij kunt komen. Ik had hem in de Zeehengelsport kunnen zetten, maar dan is het tongseizoen misschien al over zijn hoogtepunt heen en dus hebben Sjaak en ik besloten om hem via dit blog onder jullie aandacht te brengen. Hier zit geen bouwinstructie bij, maar als je de bouwinstructie in de komende Zeehengelsport erbij haalt, kom je een heel eind. Voor vragen over deze onderlijn verwijs ik je naar Sjaak via zijn groep Zeeonderlijnen. Voor nu zeg ik: Topper voor de tong! 

 

www.onderlijnenvooropzee.com


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.