Wát een gul voorjaar | blog John Willems

27 april 2018 | John Willems

John Willems

Onze ‘Panvisser’ John Willems verzorgt de vaste visreceptenrubriek in Zeehengelsport magazine.

Het bestand kabeljauw (gul) in de Noordzee is gezond.  Jazeker, ik durf het aan om binnen te komen met een bericht dat veel emotie heeft losgemaakt en dat beslist  nog verdere discussie zal losmaken. Wordt nu niet direct boos, maar lees vooral even verder. 

De eerste aanzwem van 2018: mooie dikke blanke gullen..

 

Overigens citeer ik met het bovenstaande de uitspraak die is gedaan door WUR en die is gebaseerd op onderzoek. Bij mij (en niet alleen bij mij) ging mijn gezicht spontaan in standje ongeloof, toen ik dit bericht las. Meteen maar eens doorvragen: Hoe komt het dan dat wij sportvissers zo weinig merken van die gezonde kabeljauwstand? En dan merk je dat die uitspraak een nuance behoeft. In de noordelijke Noordzee is het kabeljauwbestand na een opmerkelijk herstel weer gezond te noemen, maar helaas gaat die conclusie niet op voor de zuidelijke Noordzee, ons deel van die grote plas dus. Daarom merken we er hier zo weinig van. Maar oeps, ook dié conclusie was iets te voorbarig, want de afgelopen maand hebben mijn vismaten en ik flink gul gevangen… 

 

 

Een gul voorjaar 02

Vismaat Ben met zijn eerste gulletje van 2018 vanuit onze eigen visboot.

 

Een weekje voor de wedstrijd van het Gullenmeppers Gilde Noordpier op 1 april besloten vismaat Ben en ik om met onze visboot ons vertrouwde wrakje op te zoeken. Dat hoge puntje wil vroeg in het voorjaar nog wel eens vis opleveren. Vorig jaar om deze tijd ving ik er zelfs al pollak en dat is echt vroeg in het jaar. In het voorjaar vissen we graag met aas. Met aas bedoel ik zeepieren en mesheften. Niet éen piertje, maar drie tot vier pieren en een mesheft op een Eagle claw no. 3/0. De geur moet ze lokken in deze tijd van het jaar. We realiseerden ons dat het water op dat moment nog  veel kouder was dan verleden jaar in dezelfde periode, maar we besloten om het toch te gaan proberen.  Je weet het immers nooit, hè. 

 

 

Een gul voorjaar 03

De feestgangers waren gulletjes (torren) en gullen.

 

En inderdaad: je weet het nooit en het werd een klein feestje. De feestgangers waren gullen en gulletjes. Mooi blank, dus dit moet al de eerste aanzwem zijn van 2018. Gullen die al langer op het wrak verblijven worden namelijk donkerder, vandaar mijn bewering. Bijna allemaal hadden ze de maat, maar alleen de exemplaren 40+ hebben bij ons het predicaat ‘meeneemgullen’. Dan hebben we ook nog het predicaat ‘hulpgullen’. Als één van de vismaten “hulpgul!” roept, dan verwacht hij dat je helpt met scheppen. Dan zijn ze meestal 55+. Na zo’n heerlijke visdag vier je als panvisser thuis nog drie feestjes: Het fileren, daarna het bereiden en tot slot het genieten aan tafel. 

 

 


 

Tijdens de workshops van Visling leren wij je o.a. gul fileren op drie verschillende wijzes. Benieuwd: www.visling.nl

 


 

 

Dezelfde week nog maar eens weg met de boot. Helaas waren de golven net even te hoog om te gaan wrakvissen en dus kozen we voor de luwte van de Zuidpier van IJmuiden. Mooie grote, maar ook nog erg magere scharren lagen daar in groten getale. Jammer voor de piervisser, maar zij kunnen deze scharren hier niet bereiken. Ze huizen op dit moment namelijk op 14 meter diepte.  Vooral met de verzwaarde onderlijnen zijn ze daar goed te vangen. Als aas gebruikten we gezouten pieren en zeepieren waarvan we de kop hadden afgeknipt.

 

 

een gul voorjaar 04

De schar lag gestapeld voor de Zuidpier; graatmager en dus hongerig!

 

Wat is dát nu weer John Willems? De kop van een zeepier af knippen? Nou het zit zo: Rik van de gelijknamige hengelsportzaak in Beverwijk verkoopt ‘bootpieren’. Dat zijn extra grote pieren, waar gullen gek op zijn. Deze pieren blijken even te groot voor de scharren. Vaak liggen ze met de vissenbek vol zeepier te wachten, maar onderweg naar het wateroppervlak verlies je ze, omdat die prop pier het inhaken voorkomt. En dus brengen we die jumbo’s op maatje scharrenbek door de kop eraf te knippen. Bijkomend voordeel van knippen is, dat ze snel veel geur verspreiden. Echt waar: je vangt veel meer en sneller schar op deze manier.

 

Dan was daar de grote wedstrijden van het Gullenmeppers Noordpier Gilde op 1 april jl.. In het kort: de 69 deelnemers vingen gezamenlijk 123 maatse gullen die mee telden voor de dag overwinning en zeker nog het veelvoud aan ondermaatse gullen. De winnaar had zeven maatse gullen. Dat bewijst maar weer eens dat mijn conclusie; “De kabeljauwbestand gezond? Maar niet bij ons!” wellicht iets te voorbarig is geweest en dat we misschien toch weldegelijk iets van goede hoop mogen koesteren.

 

 

Een gul voorjaar 05

Tussen de stenen van zowel de Noord- als de Zuidpier werden ook de nodige gullen en gulletjes gevangen.

 

Terwijl ik deze blog aan het schrijven ben, werkt Rob Punselie zich in Noorwijk aan Zee in het zweet tijdens de tweedaagse strandwedstrijd Yuki Masters. Nu denk je misschien dat hij goed staat te vangen, maar Rob vist niet mee. Dat is gek, want Rob is een fanatiek wedstrijdvisser. Ga ik uitleggen: Tegenwoordig verdient Rob zijn boterham met een Smoker Barbecue en deze keer verzorgt hij na afloop van de Yuki Masters de heerlijke BBQ. En dat moet goed gelukt zijn, gezien de positieve reacties op Facebook. 

 

 

Een gul voorjaar 06

Rob Punselie aan het werk met zijn inmiddels befaamde Smoker Barbecue.
 
Diezelfde Rob Punselie won een week eerder met overmacht de Handy Fish wedstrijd op Groote Keeten. Dat deed hij super slim. Hij vist vlak onder de kant met een heel pittig stokje: De Panther SD Surf Flexi-Tip van Cinnetic. Hiervan wilde ik natuurlijk meer weten, maar Rob denkt uiteraard aan het teambelang en wil niet veel meer kwijt, dan dat hij met wapperlijnen viste. 

 

 

Een gul voorjaar 07

Rob is een absolute crack op castinggebied en verzorgt ook werpclinics. Is dit zijn jongste deelnemer?

 

Mijn invulling: dunne blanke Amnesia wapperlijnen met haakje F314 nr. 10 en beaasd met slikzagers, een klein piertje of een stukje mesheft. Zo zou ik het in ieder geval doen. (Ben ik warm, Rob?) In diezelfde wedstrijd werd ik nr. 65. Ai, dat is een slecht resultaat. Deels kwam dit door de gelote stek, maar ook maakte ik een strategische fout. Toen ik eenmaal op de bank stond, hoorde ik dat er schar werd gevangen. Blij dat ik nu ook wat verder kan werpen, haalde ik alles uit de kast om die scharren te bereiken. Helaas: die bleken gewoon op zestig meter te zwemmen en ik gooide er dus ver overheen. Eigenlijk was het nog beter geweest om juist kort onder de kant te vissen. Weer wat geleerd. Meer naar je buren kijken, tipte Hans Hendriks mij. Ga ik komende wedstrijden toepassen. 

 

 

een gul voorjaar 08

Peuteren onder de kant bracht Rob Punselie de overwinning, tijdens de Handy Fish wedstrijd. Zijn geheime wapen: de Panther SD Surf Flexi-Tip van Cinnetic. ​

 

Mijn advies: ook al ben je niet zo’n crack, vis toch eens een wedstrijd mee. Geniet en leg vooral ook je oor te luisteren. Veel van de toppers zijn bereid om tips te geven. Bovendien is de sfeer erg goed. Dat bleek ook maar weer op die 25ste editie van de Handy Fish wedstrijd, die al jaren in nauwe samenwerking met HSV De Snoek uit Wieringen wordt georganiseerd.

 

In het weekend van de Dutch Yuki Masters hebben we genoten van heerlijk weer en een nagenoeg vlakke zee. Nu mijn dilemma: ik wilde me samen met een koppelmaat wel inschrijven voor de Yuki Masters, maar als er weinig wind wordt voorspeld, vis ik veel liever met de boot. Zodoende toch de keuze gemaakt om samen met mijn met gast van de dag en vismaat Mourat Akkouh naar mijn favoriete wrakje te varen. De Facebook-loze Ben Prins, onderlijnenvooropzee.com Cor Juffermans en ik beschikken over een consoleboot als visboot. Deze ligt in de Seaport Marina van IJmuiden en dat is heerlijk, want in een straal van 15 kilometer zijn er heel wat wrakken en mooie visgronden aan te varen.

 

een gul voorjaar 09

Een gul voorjaar 10

Noordpiervisser Mourat Akkouh toonde zich ook in de boot een ware pikeur!

 

Na zorgvuldig ankeren lagen Mourat en ik hotspot en al snel volgden de eerste aanbeten van hetzelfde slag gullen en gulletjes, als een paar weken eerder met Ben. Vooral het beproefde dropshotten met aas zorgde voor veel vis. Op het moment dat de stroming wegviel, besloot Mourat  te gaan dropshotten met een beaasde oranje muppet. Een goed besluit, want het leverde hem, op dat moment, meer en grotere gullen op. Ik zeg: weer wat geleerd! Helemaal feest werd het in het eerste uurtje van het opkomend tij. Bijna elke inworp was binnen een minuut raak, totdat Neptunus het welletjes vond en ons wrakanker los gooide. Helemaal Zen en meer dan voldaan hebben we de boot schoongemaakt. Alle visdagen zijn goed, maar deze was net even beter…

 

Begrijp je nu waarom ik in de titel van deze bijdrage het voorjaar ‘gul’noemde?  Hoe het ook zij, dan komende maand wens ik jullie natuurlijk graag weer heel veel plezier aan en op het zilte nat. De zeebaars is in aantocht en dus hoop ik jullie daarover in mijn volgende blog positief te kunnen berichten.

Tot de volgende keer.

 

www.visling.nl


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.