Geslaagde tweede editie ‘Les Vedettes’

09 april 2018 | Redactie

Had de reeks aan Vlaamse bootviswedstrijden die meetellen voor het prestigieuze klassement van de Penn Superprestige de vorige editie nog te kampen met diverse wedstrijden die moesten worden afgelast vanwege de weersomstandigheden, dit jaar lijkt het vooralsnog mee te zitten. Ook de tweede editie van de boothengelwedstrijd ‘Les Vedettes’ op zaterdag 7 april jl. kon volgens planning doorgang vinden.

 

 

Sterker: deze tot de verbeelding sprekende wedstrijd die werd ingericht door Tubertini België Boothengelteam kende een prachtig verloop. De prachtige naam ‘Les Vedettes’ komt overigens van de gelijknamige brasserie aan de haven in Blankenberge.

De organisatie had net als vorig jaar fraaie weerberichten in de aanbieding en dus kon de wedstrijd  op een prachtige lentedag, met een temperatuur van rond de 20º worden gevist op een vlakke zee. Wat moet een boothengelaar nog meer? Juist: vis! Daarover zo meer.

 

Mooi deelnemersveld

De boottrekking had de avond voor de wedstrijd reeds in alle openbaarheid plaatsgevonden onder leiding van Theo Verkennis, sportbestuurder van het Vlaams Verbond Boothengelen op Zee. En alles liep zoals het moest. Eerlijkheid en transparantie staan hoog in het vaandel.

 

De 76 deelnemers werden verdeeld over de 15 deelnemende boten die varen onder de vlag van het Vlaams Verbond. Die boothengelaars waren van alle windstreken naar Blankenberge gekomen en vrijwel alle tophengelaars van de Lage Landen verschenen aan de start. Je mocht dus verwachten dat het vel duur zou verkocht worden…

 

Iedereen kon ‘s ochtends in alle vroegte zijn wedstrijdkaart en parkeerbewijs afhalen in de brasserie, waarna de boten om precies 8.00 uur de fraaie marina van Blankenberge verlieten richting visgronden. De vangstberichten waren op voorhand niet echt denderend. Jan Aspeslag, de nationale coach, was derhalve de dag voordien  met zijn visboot ms. Grappa de zee gaan verkennen om een visje te vinden. De zone waarin de boten komen te liggen, wordt altijd klein gehouden opdat de vangsten tussen de boten onderling niet teveel verschillen. Op ongeveer 5 nautisch mijlen van de kust konden de boten hun anker laten zakken.

 

Veel ondermaatse vis, maar hier en daar…

Vlak na aanvang van de wedstrijd stonden de eerste hengels reeds te bonken. Er bleek veel ondermaatse vis te zitten. Schar moet 23 cm zijn, bot 25 cm en wijting 27 cm. Dat zijn immers de wettelijke minimummaten en daar houdt iedereen zich vanzelfsprekend dan ook aan. Die vissoorten zouden de hoofdmoot uitmaken van de dag. Hoe meer vis je vangt, des te groter ook de kans dat je meer maatse vis overhoudt dan je ‘concurrentie’.

 

Om 16.00 klonk via de radio het eindsignaal en konden de boten terug richting Blankenberge. Voor de meeste boten is dat een drie kwartier varen en dat geeft de vissers dus tijd genoeg om de vis te ontdoen van ingewanden en al aan boord te laten controleren en te tellen door de aangestelde bootcommissaris. Eenmaal terug in de haven konden de boten terug proper gemaakt worden en alle afval op de daartoe voorziene plaatsen worden gedeponeerd. Ware sportvissers laten immers nóóit vuilnis achter op zee.

 

Het ereschavot van Les Vedettes 2018, met v.l.n.r. Alain de Mits van de Gentse Zeeduivels / Het Loze Vissertje (derde plaats), winnaar Peter Vanderschaeghe van Tubertini België met de unieke trofee en runner-up Didier Ongenae van de Gentse Zeeduivels / Het Loze Vissertje.

 

Weging

Vervolgens kon ook de weging beginnen. Hier en daar waren op verschillende gezichten de zenuwen al te zien. Weger van dienst was Kurt Mertens, die de resultaten altijd laat weten op zijn sappig 'Antwaaaarps'. Het opmaken van de uitslag was daarna in de vertrouwde handen van Theo Verkennis.

Alle deelnemers konden richting Pekelput gaan waar een frisse pint en een heerlijke BBQ stond te wachten en uiteindelijk de prijsuitreiking van start ging.

 

Uitslag

Bij het bekijken van de uitslag bleek dat er toch een goede hoeveelheid vis is gevangen. Iedere deelnemer kon zich meten op zijn sterkte.

Peter Vanderschaeghe van Tubertini België heeft er een ware demonstratiewedstrijd van gemaakt. Hij ving 82 stuks, goed voor (gekuist!) 12,42 kg. Dat is eventjes 40 stuks meer dan de tweede in zijn sector en 40 meer dan de tweede in het algemene klassement Didier Ongenae van de Gentse Zeeduivels / Het Loze Vissertje. Alain de Mits van dezelfde club legde beslag op de derde plaats.

 

Het team van Robby Fish Wommelgem dat door het leven gaat als ‘de Daltons’ wist de tweede editie van ‘Les Vedettes’ winnend af te sluiten.

 

Teams

Bij de teams zou het spannend worden. Het blauwe leger uit Wommelgem, de Robbyfishers, konden beslag leggen op de eerste plaats. Nee, niet hun A-ploeg maar wel de Daltons. De tweede plaats ging naar Tubertini België en de derde plaats was voor de A ploeg van de Gentse Zeeduivels.

 

Bedankt!

De organisatie kan terugblikken op terug een geslaagde tweede uitgave van Les Vedette en alle deelnemers op een geslaagde visdag.

De organisatie dankt Tubertini België, Stad Blankenberge, Les Vedettes, Kingfisher Blankenberge en Robby Fish Wommelgem voor hun inspanningen en support. Zonder dergelijke zeer gewaardeerde medewerking is een dergelijke organisatie niet mogelijk. En vooral ook worden de 76 deelnemers gecomplimenteerd met de op en top vriendschappelijke sfeer op de boten. Juist dát element ook maakt het vissen van bootviswedstrijden op zee zo de moeite waard.

 

Voor de volledige uitslagen en de kalender van de dit jaar verder nog te vissen wedstrijden, klik hier.

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.