Qualia Advanz: zoutwatermolen met karakter

07 april 2018 | Redactie

De Qualia Advanz NLF werpmolen is een robuuste zoutwaterbestendige molen die in de maat 70 op een lichtere strandhengel of boothengel uitstekend tot zijn recht komt. De molen komt uit de USA en heeft zeven patenten geregistreerd. Geen licht hip dingetje maar een degelijk solide werkpaard met karakter. 

In drie maten verkrijgbaar…

 

Tippen Valley 

De ‘NLF’ van deze Advanz staat voor ‘No-Load Fishing reel’. De molen komt in drie verschillende formaten uit bij groothandel Tippen Valley: de NLF30, NLF50 en NLF70. De Advanz heeft een aluminium body met een powdercoated afwerking; een gesmede aluminium spoel, zeven rvs kogellagers, een bronzen pinion en een rvs hoofdas. De grote comfortabele kunststof slingerknop ligt prettig in de hand. De gear-ratio van model 70 is is 4.2:1.  
 

zoutwatermolen 02

 

Qualia 

Onder een lichtere strandhengel, zoals de ‘Engelse’ 100-grams zeebaarshengels of de beachfeeders voor op de bot of andere platvis, is model 70 een prima keuze. Ook als molen op een boothengel is de 70 zeer geschikt, ook al vanwege zijn trekkracht bij de reeds genoemde gear-ratio van 4.2:1. In de USA worden de 30 en 50 veel gebruikt om onder de spinhengel op soorten als snook te vissen. 

 

zoutwatermolen 03
Op de snook met de NLF30 molen…

 

Zoutwaterbestendig

De Advanz kan goed tegen een stootje en heeft een zeer goed luisterende slip met zeven slipschijven, die je in kleine klikjes kunt instellen en telkens dezelfde instelling aanhoudt. Het geluid van de slip is een prettig ouderwets klinkend geluid. Verwacht geen molen met ruimtevaartcarbon, maar gewoon ouderwetse USA kwaliteit en zoutwaterbestendige degelijkheid voor een goede prijs, en dat is tegenwoordig niet altijd meer voorhanden. 

 

Kijk hieronder een filmpje waarbij de Qualia tegen een grote tarpon vecht.

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.