Voorzichtig optimistisch… | blog Cor Juffermans

16 maart 2018 | Cor Juffermans

Cor Juffermans

Cor Juffermans is als specialist op het gebied van onderlijnsystemen vast auteur van Zeehengelsport magazine.

Op de dag dat ik dit schrijf, is het onwijs aangenaam weer. Het is droog, er staat een matig windje en je voelt de warmte van de zon alweer. Kom je per ongeluk echter op een tochtgat te staan, dan weet je meteen weer in welke maand we zitten. Toch ben ik voorzichtig optimistisch en denk ik dat vandaag wel eens de opmaat kan zijn naar het voorjaar en de daarbij behorende vangsten. Want jongens, laten we eerlijk zijn: de afgelopen weken was gewoon ruk. Oké, een enkele uitschieter daar gelaten, maar over het algemeen waren de vangsten hartstikke waardeloos. Ik schrijf bewust vangsten, want het vissen, kan weldegelijk hartstikke leuk geweest zijn. Toch?

 

In mijn vorige blog kon ik de clubwedstrijd van 21 januari net niet meenemen. Kan er heel veel woorden aan vuil maken, maar kan er ook kort over zijn. Ik had in drie uur tijd drie vissen. En ik niet alleen, ook zowel mijn linker buurman als mijn rechter hadden elk precies drie vissen. Dan moet je bedenken dat er tussen ons ongeveer 15 à 20 meter zat. We visten alle drie met twee hengels en aan beide hengels hingen onderlijnen met drie haken. Alleen de onderlijnen weken af. We visten dichtbij en op afstand, met kralen, zonder kralen, kleurige onderlijnen met toeters en bellen, maar ook met onderlijnen die bijna mooi van naaktheid waren. Het maakte allemaal geen donder uit, we vingen de man drie vissen en oh ja, er waren er die beter waren, maar wij zaten die dag dicht tegen de top aan. Kan nog melden dat we bot, wijting en schar vingen en ook nog (of weer?) enkele zeebaarsjes. De watertemperatuur 6 graden Celsius!


voorzichtig 02

Met zó weinig vis komt het op die ene centimeter aan!

 

Op zaterdag 10 februari ben ik met een stelletje vismaten wezen vissen. We stonden met zijn vijven op het strand en ik kan vertellen dat we na drie uur stug door vissen geen van allen ook maar één schub hadden gevangen. Niks, nada, noppes, helemaal niets. Geen enkele aanbeet en zelfs ons aas bleef onberoerd. De watertemperatuur was 6 graden Celsius en het was onaangenaam koud.

 

Vlieg ik meteen maar door naar 18 februari. Wederom een clubwedstrijd. De start was berenkoud, maar we wisten dat we ook nog een paar mooie uurtjes zouden krijgen. Kom ik weer, de watertemperatuur was 6 graden Celsius. Maar toch kan ik melden dat na de reguliere vistijd van drie uur zo'n beetje iedereen vis had gevangen. En ook nog eens leuke aantallen! Zes, zeven tot zelfs dik in de dubbele cijfers. En dat best wel door een aantal vissers. Wat was er nu anders? Die aangename temperatuur die we werkelijk waar kregen? De wind? Hij kwam nu eens uit het zuidoosten. Een lichte opwarming van het zeewater in ondiep water. Wie het weet, mag het zeggen, maar we vingen daadwerkelijk hartstikke leuk en gezien de tijd van het jaar onwijs goed. En opnieuw was de watertemperatuur 6 graden Celsius.

 

voorzichtig optimistisch 03

Ook ik ving nu mijn visjes…

 

Van toen tot nu was het koud, steenkoud, zelfs zo koud dat men in Friesland alweer jeuk kreeg. Binnen no-time was de tocht der tochten weer dagelijks nieuws en konden we weer overal lezen dat de eerste waaghalzen door het ijs gezakt waren. Voor mij de tijd om stijf binnen te blijven en zo min mogelijk buiten te komen. Beetje werken aan de nieuwe opzet van mijn site, facebook afstruinen naar nieuwtjes en de onderlijntjes voor het komend seizoen nog eens nalopen. Zo had ik ook nog onthouden dat ik bij mijn bezoeken aan die twee NFB-wedstrijden had gezien dat er wedstrijdvissers zijn die de wartel tussen hun hoofdlijn en onderlijn inpakken met krimpkous. Dat inpakken heeft tot doel dat vuil minder kans heeft te blijven hangen. Dat stukje krimpkous maakt de boel een ietsjes gladder en daardoor minder vatbaar voor vuil. Daarmee ben ik dus ook bezig geweest en in het begin deed ik dat "krimpen" met een aansteker. Gaat vaak goed, gaat bijna net zo vaak niet goed…

 

voorzichtig optimistisch 04

Connector met krimpkous om het geheel zo glad mogelijk af te werken.

 

Tijdens mijn bezoek aan de The-Weekend-Warriors, ik laat nog even in het midden wie hier achter zitten, vertelde ik hen mijn ervaringen met het krimpen en prompt kwam de Shrinking Tube Torch ter sprake. Dit is dus een mini vlammenwerpertje dat heel gericht ingezet kan worden. Eerlijk is eerlijk: het blijft een vlam en ook met dit apparaatje heb ik al eens een lijn doorgebrand, maar veel minder dan voordien. Het is een heel handig, maar ook handzaam apparaatje waarvan de lengte van de vlam in te stellen is en hij is ook nog eens navulbaar. En mochten jullie nou denken dat je dit veel goedkoper zelf uit China kan halen, dan kan ik jullie vertellen dat dit apparaatje vijf euro moet kosten in de winkel. De The-Weekend-Warriors hebben (nog) geen website, maar ik ben ze al wel tegengekomen op Facebook. Kom je per ongeluk bij een rockband uit, dan zit je fout. En oh ja, ik zet er ook nog even een foto bij van zo’n ‘ingepakte’ clip die je ook kan gebruiken om je onderlijn met je hoofdlijn te verbinden. Of om je lood mee vast te zetten.

 

voorzichtig optimistisch 05

Handzaam apparaatje waarvan de lengte van de vlam is in te stellen.

 

Ik heb ook mogen lezen dat het Europese loodverbod voor de sportvisserij vooralsnog met 10 jaar is opgeschort. Ik laat in het midden of dat een wijs besluit is, maar persoonlijk vind ik het wel jammer. Ik weet dat er een select groepje heel intensief bezig is/was met het op de markt zetten van hun loodvrije producten. Ook ik heb er diverse malen over bericht en dan is het jammer dat de politiek in dezen niet voor het milieu heeft gekozen. Ik heb op Facebook de nodige boze reacties gelezen van inventieve ondernemers die echt van het ene op andere moment de handdoek in de ring hebben gegooid. Ze hebben/hadden veel geïnvesteerd, patenten geregistreerd en er enorm veel energie in gestoken om hun product onder de aandacht te brengen en dat lijkt nu allemaal voor niets te zijn geweest.

 

voorzichtig optimistisch 06

Doodzonde dat prachtige initiatieven zoals deze loodvervangers nu (dreigen te) sneuvelen.

 

Ik weet ook dat er onder de Facebookers vissers zijn/waren die die pioniers maar ‘oude zeuren’ vinden, maar ik heb diepe bewondering voor ze en ik hoop echt uit de grond van mijn hart dat ze niet allemaal de handdoek in de ring gooien. En die 10 negatievelingen die al dat loodvrije gedoe maar niks vonden, moeten zichzelf de vraag nog maar eens stellen: "Is de aarde van hen, of lenen zij hem van hun kinderen?".

 

Een groot voordeel van dat akelig koude weer is dat meer vissers net als ik wat meer tijd besteden op internet. En dan met name op Facebook. Daarop vind je enkele groepen die mijn warme belangstelling hebben. Al die groepen hebben in hun naam wel iets van ‘onderlijnen’ staan, zoals ‘vistechnieken & onderlijnen’ of  ‘zeeonderlijnen’. En het leuke is: binnen die groepen gaan ze de laatste tijd helemaal los voor wat betreft het delen van informatie over onderlijnen. Hele schema's en werkbeschrijvingen komen voorbij en dat alles wordt rijkelijk geïllustreerd met foto's.

 

Voorzichtig optimistisch 07

Over onderlijnen raak je nooit uitgepraat!

 

Aan de reacties te zien, constateer ik dat er heel veel zeevissers uit Nederland en België heel actief zijn bij dat soort berichten. Ze stellen allemaal vragen en weer anderen geven ongevraagd antwoord. Mijn mening? GEWELDIG! Ik vind dit echt super en iedere dag kijk ik of er weer wat is geplaatst. Zonder vissers te kort te doen, wil ik voor wat betreft dit soort initiatieven toch wel Herman Wildenberg, beheerder van het eerder genoemde ‘vistechnieken & onderlijnen’ en Sjaak Lobs van ‘zeeonderlijnen’ een dik compliment geven. Er worden ook al gezamenlijke vissessies georganiseerd met als doel om van elkaar te kunnen leren. Nog een keer. GEWELDIG!


voorzichtig optimistisch 08

Leuk initiatief op een inspirerende locatie.

 

Begin maart ben ik ook nog even naar de Next Level Fishing Experience in Broek op Langedijk geweest. Dit is een kleinschalige visbeurs waar enkele hengelsportwinkeliers hier uit de omgeving hun spullen te koop aanbieden, maar er zijn ook Procasters die hun merk promoten. Lesley Luijer voor Fiiish kunstaas bijvoorbeeld, Daud Kalshoven voor Flambeau, en natuurlijk ook Next Level Fishing, de initiatiefnemer van dit evenement. Ook Midnight Moon Tackle Import gaf acte de presence. Voor mij was het een leuke beurs, met tal van oude bekenden en de mogelijkheid om kennis maken met de nodige andere personen die actief zijn binnen de sportvisserij. De omgeving van de beurs, Het Broekerveilingmuseum, vond ik persoonlijk een onwijs leuke locatie en dat de entree en het parkeren gratis waren, is een welkome meevaller. Ik denk, hoop zelfs, dat deze beurs een vervolg gaat krijgen.

 

voorzichtig optimistisch 09

Op naar mooie voorjaarsvangsten!

 

Ik besluit zoals ik begon: voorzichtig optimistisch. Misschien kan ik in mijn volgende blog mooie vangsten beschrijven... Morgen ga ik in ieder geval samen met mede-Zeehengelsportauteur en blogger John Willems een poging wagen.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.