GullenMeppersGilde wedstrijd Noordpier

11 maart 2018 | Redactie

Op zondag 1 april as. (neen – dat is beslist geen grap!) vindt de derde editie plaats van het Gullen Meppers Gilde Noordpier evenement. Vele tientallen vissers uit Nederland en een aantal uit Duitsland, België en mogelijk Engeland zullen opnieuw deelnemen aan deze bijzondere wedstrijd vanaf de Noordpier in IJmond.

 

Feitelijk staan de deelnemers op een paar kilometer uit de kust op zee te vissen vanaf de ruige pier. De Noordpier ligt formeel niet in IJmuiden -zoals in het spraakgebruik vaak wordt gezegd- maar in Velsen-Noord en is bereikbaar via Wijk aan Zee. Op de achtergrond de Noordzee, de sluizen van IJmuiden en natuurlijk de Hoogovens (TataSteel). Er wordt gericht gevist op gul, die om mee te tellen uiteraard dient te voldoen aan de wettelijke minimummaat van 35 cm.

 

Schoonmaakactie

Het Gullen Meppers Gilde Noordpier is een informele club, bestaande uit een groep enthousiaste vaste Noordpiervissers. Toen de initiatiefnemers begonnen met het evenement, zochten zij van meet af aan samenwerking met de Gemeente Velsen (waartoe de Noordpier feitelijk behoort), Rijkswaterstaat, Stichting Nederland Schoon en werkelijk een keur aan (lokale) ondernemers. Met al hun enthousiasme en grondige aanpak vonden de mannen de wethouder van Velsen zelfs bereid om in haar vrije weekend het startschot voor de wedstrijd te geven. Een gebaar dat zeer werd gewaardeerd.

 

Gullenmeppers Gilde 02

Na afloop van de wedstrijd wordt de Noordpier Spic & Span achtergelaten.

 

Dankzij de prima samenwerking met de bovengenoemde instanties, zal de Noordpier toegankelijk zijn voor het publiek. De organisatie stelt daartoe het in de regel gesloten tweede hek van de open, waarmee ook (minder valide) belangstellenden en deelnemers toegang kan worden verleend tot de pier. Bovendien zijn er op de wedstrijddag een dames- en een herentoilet op de pier beschikbaar.

 

Essentieel onderdeel van het evenement is ook dat er door de deelnemers een schoonmaakactie zal worden uitgevoerd op de Noordpier, met medewerking van Nederland Schoon. Daartoe wordt namens de organisatie materiaal beschikbaar gesteld om de pier te ontdoen van (zwerf)afval en zullen de deelnemers aan de gulwedstrijd actief worden betrokken bij het schoonhouden van de pier.

 

 

 


 

Beperk loodverlies!

Ervaren Noordpiervissers weten het allemaal: vanaf de pier worden de gullen vooral dicht tegen de stenen gevangen en soms zelfs tussen het basalt. Dat kan dus leiden tot vastraken en zelfs verspelen van onderlijnen. Het dringende advies is dan ook om te vissen met loodvervangers. We weten inmiddels immers allemaal dat lood een giftig element is en dat we de dure plicht hebben om zo min mogelijk –en liefst zelfs géén!- lood in zee achter te laten.

 

Aangezien er niet ver geworpen behoeft te worden, kan er prima worden gevist met een gewicht uit gegoten beton, loodvervangers van composiet uit de hengelsportzaak of domweg ijzerschroot in de vorm van bijvoorbeeld bouten en moeren. Het GullenMeppersGilde doet dan ook een dringend beroep op de deelnemers om geen gebruik te maken van lood, maar van milieuvriendelijke alternatieven.

 

Om dat alles te stimuleren stellen Lagerweij Hengelsport uit Westzaan, Engelhart Hengelsport uit IJmuiden en Dierenwereld van Someren uit Heemskerk, in eendrachtige samenwerking een voor deze visserij zeer geschikt alternatief beschikbaar in de vorm van gegoten betonnen cilinders van 80-120 gram zwaar, die eenvoudig aan de onderlijn kunnen worden bevestigd.

 

Voorafgaande aan de wedstrijd krijgen alle deelnemers een dergelijke loodvervanger aangereikt. Gratis en voor niets! Mede namens Zeehengelsport magazine een welgemeende pluim voor deze betrokken sponsoren!


 

LAAT GEEN LOOD ACHTER IN ZEE EN VIS MET LOODVERVANGERS!

 

 Leuke film

Van de eerste twee edities van dit evenement werden leuke filmimpressies gemaakt:

 

2016

 

 

2017

 

 

 

Programma

Vroeg in de ochtend op de wedstrijddag zondag 1 april as. zullen de visstekken worden uitgezet op het kilometerlange parcours. De opening en briefing beginnen vervolgens om 11.00 uur in Beachclub Kamango. De deelnemers kunnen dan ook voor € 15,- een warme maaltijd bestellen, die dan later op de dag tussen 17.00 en 18.00 door de organisatie zal worden bezorgd in het visvak.


De wedstrijd start officieel om 13.00 uur en eindigt om 20.00 uur.

 

Gullenmeppers GIlde 03

Dankzij de welwillende medewerking van een groot aantal sponsors vallen er fraaie prijzen te verdelen.

 

Prijzentafel

Na afloop vind ook de prijsuitreiking plaats in Beachclub Kamango. Er zijn fraaie ereprijzen voor de vijf hoogste geëindigde individuele deelnemers en de vanger van de grootste tijdens het evenement gevangen gul. Dankzij de bereidwillige en ‘gulle’ medewerking van een groot aantal al dan niet hengelsportgerelateerde bedrijven uit het IJmondgebied en daarbuiten, is er verder een prijzenpakket ter waarde van meer dan € 2.500,- beschikbaar met o.a. kwaliteitshengels en molens, een warmtepak, viskisten en ander materiaal.

 

Elke deelnemer ontvangt bovendien een goodie bag t.w.v. € 25,- aan materiaal en tijdens de prijsuitreiking zal er ook nog eens een prijzenverloting plaatsvinden onder de overige deelnemers die niet in de prijzen zijn gevallen. Dat betekent dus met recht: voor iedereen kans!


Gullenmeppers 04

 

Inschrijven

Het deelname geldt bedraagt € 30,- per persoon en men kan tot uiterlijk 28 maart as. inschrijven bij één van de inschrijflocaties (zie bijgaande poster van het evenement en de Facebookpagina Gullen Meppers Gilde Noordpier).


Gullenmeppers 05

 

 

Probeer het eens!

Wie het leuk zou vinden om eens aan zo’n wedstrijd deel te nemen: schroom niet en doe dat gewoon! Het niveau van de deelnemers varieert enorm en tussen de ervaren wedstrijdvissers zijn altijd ook ‘beginnelingen’ welkom. Zolang je de andere deelnemers geen overlast bezorgt, zul je merken dat zo’n wedstrijd vooral ook heel gezellig is, met voor en na het vissen altijd ook ruimte voor een praatje en het uitwisselen van informatie.

 

Gullenmeppers 06

 

Wedstrijd aanmelden?

Elke vereniging die een wedstrijd aan of op zee op onze wedstrijdkalender voor 2018 opgenomen wil zien, kan ons de benodigde informatie mailen, waarna de belangrijkste gegevens zullen worden geplaatst. En met een beetje geluk zetten wij vervolgens dan juist uw wedstrijd ook nog eens extra in de spotlights als Wedstrijd van de week.
 
Mail de benodigde informatie daartoe in de vorm van een Word-document (bij voorkeur GEEN vormgegeven pdf!) en zo mogelijk ook één of twee passende foto’s naar redactie@publishinghouse.nl

 

Volledige wedstrijdkalender

Voor de volledige wedstrijdkalender, klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.