IJs krabben betekent… vorskwabben! | blog Sjors Waterschoot

09 maart 2018 | Sjors Waterschoot

Sjors Waterschoot

Gepassioneerd sportvisser op zowel zoet als zout en als soortenjager altijd op zoek naar een nieuwe vissoort op zijn voortdurend groeiende lijst.

De vorskwab (Raniceps raninus) wordt in onze kustwateren slechts sporadisch aangetroffen. Deze vis is familie van de kabeljauw, maar heeft nog het meeste weg van een gigantische kikkervis. Niet voor niets worden ze in het Engels 'tadpole fish' genoemd. Deze soort leeft beschut onder en tussen stenen en wordt ook door duikers niet erg vaak waargenomen. Uit het havengebied van IJmuiden waren mij twee meldingen van hengelvangsten bekend en dat was  voor mij aanleiding genoeg dat ik juist dáár misschien wel een kansje maakte om zo’n vorskwab te vangen.

De vorskwab (Raniceps raninus) wordt in onze kustwateren slechts sporadisch aangetroffen.

 

Tijdens mijn eerste sessie aan de voet van de Zuidpier wist ik diverse groene zeedonderpadden (Taurulis bubalis) te vangen, alsmede ook mijn eerste 'gewone' zeedonderpad (Myoxocephalus scorpius). Ik voelde werkelijk aan alles dat er op dat specifieke stekje nog veel meer bijzondere visjes gevangen zouden moeten kunnen worden. Mijn vermoeden werd in 2017 nog eens dubbeldik bevestigd, toen er daar een puitaal, pollakjes, kliplipvissen en zelf een Mediterrane meun tussen de stenen vandaan werden gepeuterd. De winter voordien had ik ook al enkele pogingen gedaan met specifiek het vangen van een vorskwab in het achterhoofd, maar helaas kwam die nooit boven.

 

ijs krabben betekent vorsrkwabben 02

Een heel bijzonder ‘stekkie’ tussen de stenen, dat alleen bij zeer laag water goed te bevissen is.

 

Vorig jaar kwam ik per toeval in contact met enkele Noorse soortenjagers, waaronder ook Daniel Andersen - de lokale recordhouder 'paddetorsk'. Hij heeft de nodige keren gericht op die vorskwabben gevist en ving zelfs een exemplaar van maar liefst 38 cm lang en 945 gram zwaar. Dat is zelfs groter dan dat er als maximale maat in onze vissengids staat!

 

Na diverse informatieve chatgesprekken met Daniel, had ik alle mogelijke informatie op een rijtje staan: Je gebruikt altijd een breeklijntje, zodat je je verzwaring kwijt kunt raken, zonder de vis te verspelen. In dit geval praat ik liever niet over ‘loodje’, omdat wij als sportvissers de dure plicht hebben om dat giftige materiaal niet in de natuur achter te laten. We hebben het dus over een flinke schroef, bout of ander stukje ijzerschroot, met een gewicht van 40 tot 50 gram. Iets zwaarder dus dan je wellicht normaliter gebruikt, maar wat meer gewicht rolt makkelijker dieper tussen de stenen en dat is belangrijk, want daar zitten ze...

 

Ijs krabben betekent vorskwabben 03

Soortenjager Daniel Andersen is de Noorse recordhouder 'paddetorsk', met een extreem grote vorskwab van maar liefst 38 cm lang en 945 gram zwaar.

 

Verder zou een flink koude periode goed zijn en vang je ze met name in het donker! Daarbij komt dan ook nog als voorwaarde dat de beoogde rotsspleten in IJmuiden alleen met laag water goed bevisbaar zijn en al die omstandigheden samen beperken het ‘ideale’ moment dus aanmerkelijk. Zo om de twee weken zijn er gemiddeld drie dagen waarop het vroeg op de avond laag water is en als de watertemperatuur dan ook nog eens lekker laag is, moet je er dán dus zijn.

 

Afgelopen december kreeg ik de 'vorskwab-kriebels' langzaam weer te pakken en daarom begon ik zo af en toe toch weer een poging te wagen. Tussen half december en half januari reisde ik drie keer in m’n eentje van Eindhoven naar IJmuiden en viste ik voornamelijk in hetzelfde gat, waar ik eerder ook een Mediterrane meun (Gaidropsarus mediterraneus) mocht vangen.

 

ijskrabben betekent vorskwabben 04

In ditzelfde gat mocht ik eerder ook al Mediterrane meun (Gaidropsarus mediterraneus) vangen.

 

In de winter vang je tussen de stenen vooral donderpadden en dan is het dus hopen op die ene hardere aanbeet die zomaar ook kan volgen. De eerste keer dat ik ‘mijn’ stek bezocht, werd ik zowaar gefopt door een gulletje van 32 cm. Na die stevige aanbeet dacht ik echt even dat de buit al binnen was, maar bleek het dus een familielid! Later kreeg ik tijdens mijn derde sessie, net voordat ik moest vertrekken, een flinke doorbuiger op mijn hengeltop. Toen deze vis bovenkwam, schoot de haak los en was hij net zo vlug weer verdwenen... Kort daarna begon het hard te regenen en moest ik me haasten om weg te komen; het is ten slotte levensgevaarlijk in het donker, op die gladde stenen!

 

Van de vis die ik loste, zag ik alleen de kop boven komen. Deze was ‘gigantisch’ en ik zag ook een groef op de rug. Ik ging er daarom vanuit dat het een Mediterrane meun betrof. Tot nu toe ben ik de enige ‘soortenjager’ die deze nog niet zo lang in ons kustwater voorkomende soort gericht heeft weten te vangen. Alle andere vangsten van deze bijzondere vis betroffen toevalsvangsten aan de strandhengel door ‘gewone’ hengelaars.

 

Nu ben ik ook de beroerdste niet en deelde ik mijn ervaringen dus in de besloten Facebook-groep van de Soortenjagers. Collega-soortenjager Marcel de Vries hapte als eerste en wilde graag een poging gaan wagen. Ook hij gelooft al langer dat het mogelijk moet zijn om in IJmuiden een vorskwab te ‘scoren’, maar hij had het nu toch vooral op die Mediterrane meun voorzien. Daarom gaf ik hem de benodigde informatie over 'het goede gat' en de ‘juiste vismethode’.

 

Terwijl ik op de daaropvolgende zaterdagmiddag door de supermakt wandel, krijg ik van Marcel doodleuk een foto van een vorskwab doorgestuurd! Wat? Ik ben natuurlijk blij verrast dat we al die tijd gelijk hadden over ons stekje, maar dat is wel eventjes de vis waarvoor ik alleen al de afgelopen maand meer dan 900 km heb afgelegd! En ik ving hem daar niet!

 

Meteen besluit ik om de volgende dag weer te gaan en wanneer ik thuis ben, belt Dirk Temmink. “Moet jij niet naar IJmuiden?”, valt hij met de deur in huis. Dirk en ik besluiten samen richting IJmond te gaan. Ik moet die nacht nog werken en kom uiteindelijk pas rond half drie thuis. Van slapen is het verder niet gekomen, maar sta ik wel op de afgesproken tijd op station Utrecht. Vanaf daar reizen we samen verder met de auto.

 

ijs krabben betekent vorskwabben 05

IJs krabben betekent vorskwabben 06

We vingen opnieuw weer zowel de groene zeedonderpad (Taurulis bubalis) als de 'gewone' zeedonderpad (Myoxocephalus scorpius) en met die laatste was vismaat Dirk in ieder geval heel blij!

 

Wanneer we op onze stek staan te peuteren en er al enkele donderpadjes gevangen zijn, komt Theo Modder (de opzichter?) opeens over de stenen op ons af gebanjerd. Na een praatje kiest hij twee gaten uit en in beide deponeert hij zijn beaasde haken. Terwijl we gezellig praten over onze vakantieplannen, weet hij één pollak en één flinke zwartbekgrondel te vangen. Na minder dan een uur is Theo alweer vertrokken, omdat hij het te koud vindt. Tijdens de laatste uurtjes van onze sessie vangen we allebei nog een paar zeedonderpadden. De 'gewone' (M. scorpius) is een nieuwe soort voor Dirk, waardoor deze dag toch nog geslaagd is!

 

In de dagen nadien kom ik er achter dat het tij perfect zal zijn in het komende weekend. Daarom pak ik alvast mijn rugzak in en tuig ik zelfs de hengels alvast op. Op YouTube kom ik nog een filmpje tegen over 'poke-poling' waarbij er met een lompe stok met een kort draadje en een vrij grote haak in gaten tussen de rotsen wordt gezocht naar iets grotere vis. Ik bedenk me dat dat ook weleens zou kunnen werken op mijn stek en improviseer derhalve mijn eigen ‘prikstok’ van een oude bezemsteel. Daaraan bevestig ik twee lijntjes met jigkoppen van 5 gram, waarop ik hele zagers ga aanbieden.

 

Ijs krabben betekent vorskwabben 07

Op weg naar de stek – ik ben er bijna!

 

Het was eerst mijn bedoeling om zaterdag overdag te gaan vissen, maar vrijdag besluit ik tijdens het werk dat ik toch maar liever in het donker moet gaan vissen. Wanneer ik klaar ben, haast ik me dus naar de trein en eenmaal in IJmuiden pik ik vlug nog twee ons zagers op bij Hermans Marine. Daar zullen ze wel gedacht hebben: “Wat komt die mafkees nu doen, met alléén een bezemsteel en een rugzakje?” Daarna wandel ik, half rennend van de spanning, naar de steenstort. Bij aankomst laat ik eerst het aas van één hengel zakken in het bekende gat. Zo’n 20 cm verderop is er nog een diepliggende spleet tussen de stenen, waar je met je hengel niet lekker bij kunt. Daar plaats ik nu dus de tevoren geprepareerde 'prikstok' in en zie: binnen een minuut krijg ik beet! Een flinke zeedonderpad. Nu nog hopen dat de goede soort wil bijten!

 

Ijs krabben betekent vorskwabben 0809

Met zo’n prikstok kun je je aas diep in de spleten aanbieden.

 

Bij het opnieuw ‘inleggen’ van het aas, probeer ik dat weer zo diep mogelijk te laten zakken. Daartoe leg ik mijn hengel neer en pak ik de lijn tussen mijn vingers. Ik wiebel met het gewichtje dat na eventjes wat proberen, verder naar beneden rolt... En meteen voel ik een harde ruk aan de andere kant van de lijn! Ik sla aan en trek de vis al handlijnend tussen de stenen omhoog. Wanneeer hij bovenkomt, stopt mijn hart. Dat is hem! Ik til de vis een stukje uit het water, waarna ik hem vast kan pakken, hebbes! Ik kan het niet laten om een paar overwinningskreten over het water te laten galmen. Yes! Yes! Yes! Een eindje verderop op het strandje staat een verbaasde vrouw met een hondje te kijken en ik hoor haar denken: “Heeft die gozer nou de staatsloterij vis gevangen, of hoe zit dat?”.

 

ijs krabben betekent vorskwabben 10

ijskrabben betekent vorskwabben 11

Yes! Yes! Yes!

 

Ik sta werkelijk te trillen van blijdschap en daarom maak ik eerst vlug enkele close-up foto's, voor het geval ik deze vis in al mijn enthousiasme kwijt raak. Na een paar foto's merk ik dat de vorskwab het wat moeilijk heeft en daarom besluit ik om hem vrij te laten, zonder hem te meten. Maar hij zwemt niet weg! Argh! Ik pak hem vlug bij zijn lip en laat hem op en neer door het water bewegen. Deze manier van 'reanimeren' wordt bij forellen vaker toegepast; doordat er dan water over de kieuwen stroomt, krijgt de vis veel zuurstof binnen en daardoor een energieboost. Wanneer een forel dit voelt, schiet hij er meestal snel weer van door! De vorskwab zwemt daarentegen op zijn dooie gemak naar de bodem. Wat een prachtbeest!

 

Na nog geen 20 minuten is deze dag al geslaagd! Daarbij is het nogal koud en daarom besluit ik al snel om weer terug te gaan naar het altijd zonnige Eindhoven. Dit was mijn kortste zoutwater sessie tot nu toe, zelfs korter dan vorig jaar op de blonde grondels. Wat is het toch fijn als alles wat je tevoren zo grondig hebt doordacht, blijkt te kloppen. Maar het is nóg fijner dat ik één van mijn droomsoorten in Nederland mag vangen en aan mijn lijst mag toevoegen!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (1)

 

seabass

ik heb zo een raar vis 2keer gevangen,1keer die was niet zo groot op de haak met vissen, en1keer die was rond 40cm die dreef op water die kost nie weg onder zwemen, ikweet niet waarom, die had zo bijt sporen van vogels maar niets erg,die heeft een harde kop,ik heb hem in water gezet die bleef drijven, ik heb hem zo gelaten.grts