Klussie gul, zomaar van de vlakke grond…

08 maart 2018 | Redactie

Natuurlijk showen we graag met een foto van een mooie vis, maar als je de social media actief volgt, zie je dat we met elkaar toch vooral ook heel graag klagen… Klagen over hoe ‘vroeger alles beter was’, over ‘beroepsvissers die alles wegvangen’ en over ‘de politiek die niets van de visserij begrijpt’. Dan is het extra leuk om ook eens wat (voorzichtig) optimistisch nieuws te laten horen!

De gedurende vele jaren als vrijwel onmogelijk beschouwde ‘bag limit’ van 15 kg per hengelaar per dag kwam zowaar in zicht...

 

Afgelopen maandag gingen Zeehengelsport auteur Daniël Wintein en zijn vismaat Steven Beuckels de Noordzee op in Daan’s trouwe ms. Carpe Diem. Daniël en Steven maken samen deel uit van het bekende Robby Fish / Penn Strandvisteam, maar vissen beiden ook graag vanuit de boot.

 

Vooral Daniël vist van oudsher heel graag op gul en is een ware specialist in het bodemvissen op deze vissoort. Leuk, dat wrakvissen, maar zo’n bonkende gul aan het eind van de lijn nadat die eerst je zware ankerlood heeft los gezwommen, is altijd weer een aparte sensatie.

 

Maar helaas: juist dát fenomeen hebben we de afgelopen jaren node moeten missen. Zomaar ‘op het vlak’ werd er langs de kust van onze Lage Landen de laatste jaren nauwelijks nog een gulletje gevangen en ook Daniël maakt zich zorgen of die prachtige tijden van weleer ooit zullen terug komen. Hij verdiepte zich in de materie en schreef daarover in ons magazine o.a. deze bijdrage.

 

Klussie gul zomaar van de vlakke grond 02

Met zijn ms. Carpe Diem vist Daniel graag in de Vlaamse kustwateren.

 

Terug gul op de Vlaamse kust?

Zoals hierboven gemeld ging Daniël afgelopen maandag met zijn eigen boot het water op en… hij kwam ronduit enthousiast terug. We laten hem graag zélf aan het woord:

 

Nadat het al enkele jaren bergaf is gegaan met de kabeljauwvangsten vanaf de kust en in de kleine bootvisserij, komt er misschien toch nog een kentering. Sinds nieuwjaar lijkt het er immers op dat de vangst van gul de neiging heeft om terug wat aan te trekken. En dat voorzichtig optimisme gewettigd zou kunnen zijn.

 

Niettegenstaande het absolute dieptepunt van de totale biomassa aan kabeljauw rond 2006 zou het, mede door opgelegde beheersplannen, volgens visserij-onderzoekers steeds beter gaan met zowel de reproductie van deze soort als het totale kabeljauwbestand in de Noordzee. Recente ICES-rapporten zijn dan ook voor het eerst wat optimistischer over de toekomst van de kabeljauw in onze Noordzee.

 

Vreemd genoeg hebben de visgebieden in de Zuidelijke Noordzee -en dat betekent ook langs de Nederlandse en Vlaamse kust- tot dusverre niet van dat herstel kunnen profiteren. Wat de redenen hiervoor zijn, is nog steeds niet duidelijk, maar meer en meer gaan die in de richting van  klimaatwijziging en het (daaraan mogelijk gekoppelde) gewijzigde migratiepatroon van de kabeljauw.

 

klussie gul zomaar van de vlakke grond 03

Met gezonde spanning op weg naar een ankerstek voor de kust van Knokke.

 

Maar gelukkig kan niet alles in wetenschappelijke modellen gegoten worden en valt er nu en dan nog een verrassing uit de kast. Zoals het vistripje van afgelopen maandag. Na de strenge vorstperiode van de afgelopen 14 dagen konden we verwachten dat de kleine wijting uit de kustzone verdwenen zou zijn en dat wellicht een enkel gulletje meer de kans zou hebben om ons kunstig aangeboden aas te pakken.

 

klussie gul zomaar van de vlakke grond 04

Zo’n onverwachte vangst tovert toch een grote smile op je gezicht.

 

En die theorie bleek al gauw te kloppen. Nul wijting en nul schar. Maar wel gul! En niet van die kleine torretje van rond de 30 cm, maar toch al kereltjes van 50 en meer. Mooie blanke vissen uit één (of misschien) twee jaarklassen, die zich nu toch onder onze kust wagen. De gedurende vele jaren als vrijwel onmogelijk beschouwde ‘bag limit’ van 15 kg per hengelaar per dag kwam zowaar in zicht...

 

Wij hadden alvast een leuke visdag, die nu hopelijk voor ons en vele anderen een vervolg krijgt…

Lees meer over:
bootvissen zeehengelsport Gul

Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (3)

 

Redactie

Beste Frans,
Fijn om te lezen dat je ons magazine altijd zo hebt gewaardeerd.
Voor enthousiaste vissers als jij maken wij het immers zo graag!
Dat je je boot hebt verkocht, kunnen we ons voorstellen. Maar je bent toch nóóit te oud om te lezen? Bovendien: 'voorbij de 70' is het nieuwe 'voorbij de vijftig'... Heb je wellicht in onze laatste uitgave de leuke reportage gelezen over die Krasse Knar van 96 die nog ging vissen aan het Noordzeekanaal? Probeer te blijven genieten!

Frans

Beste hengelsportblad ooit. Heb alle jaargangen van af het prille begin. Heb dit jaar echter mijn visboot verkocht en daardoor ook mijn abbonnement op gezegd , wat voorbarig vind ik nu. Ben al voorbij de zeventig en sukkel wat met de gezondheid, vandaar verkoop visboot. Overweeg echter om mij weer aan te sluiten daar ik een soort vriend mis die mij altijd weer opvrolijkte wanneer ik het even moeilijk had met de gezondheid. Ook mijn zee vispas waar ik fier mee kon uitpakken en mij in orde wist bij eventuele controle. Dank ook aan dit blad waar ik veel heb van opgestoken in al die jaren. Van harte Frans.

Michel gouda

Ook in ijmuiden op beide pieren is er een opleving. Maar de wrakken zijn leeg. Maar wie weet komt het toch nog goed