Vals spelen met natuurlijk aas

29 april 2018 | Sjors Waterschoot

De bezoekers van onze site Zeehengelsport.nl kennen Sjors Waterschoot als de enthousiaste soortenjager die in zijn vaste blog schrijft over al die bijzondere vissoorten die hij langs onze kust weet te vangen. Light Rock Fishing wordt het ook wel genoemd, het peuteren langs de kant op allerlei kleine, vaak minder bekende visjes…

 

Over LRF oftewel Light Rock Fishing, zijn de afgelopen twee jaar al diverse artikelen in ons magazine verschenen. Voor wie die eerdere bijdragen heeft gemist: het betreft visserij vanaf de kant, waarbij er met een licht hengeltje actief wordt gezocht naar bijzondere, meestal kleine visjes. De term LRF is vanuit Engeland komen over waaien naar onze Lage Landen. Wij kunnen ons niet verheugen op een rotsachtige kust en dus wordt hier werpend, maar ook recht naar beneden gevist tussen de steenstort van dijken en pieren of langs de kadewanden van onze zeehavens. Lekker op je gemak op het zicht af gaan en zoeken naar visjes die in de regel de 20 cm nog niet halen… Dat lijkt minder spectaculair dan het drillen van een dikke zeebaars en in zekere zin is dat natuurlijk ook zo. Maar de variëteit aan veelal bijzondere vissoorten is enorm en daarbij ziet de éne mini er nog buitenaardser uit dan de ander. Op deze manier kun je dus met eigen ogen bewonderen wat er allemaal onzichtbaar voor wandelaars en badgasten vlak voor je voeten in onze zee rond zwemt. Op een mooie dag kun je makkelijk vijf verschillende soorten vangen en wordt je nieuwsgierigheid dus steeds weer bevredigd. 

 

Vals spelen met natuurlijk aas 02

 

Licht - lichter - lichtst 

Voor deze manier van vissen kun je het beste een ultra licht hengeltje met een werpgewicht van 5-15 gram inzetten, een molentje uit de 500 of 1000 series met daarop een klassieke nylon met zo’n 2-4 kg trekkracht (is zo tussen de 18 en 22/00) en kleine haken die variëren van maat no. 8 t/m 18. Vaak wordt er een klein schuifloodje of een flinke loodhagel 10-40 cm boven de haak geplaatst, maar de dropshotmethode zoals die op de zoete binnenwateren wordt toegepast bij het vanaf de kant vissen op baars en snoekbaars werkt ook uitstekend. Echte puristen gebruiken alleen kunstaas bij dit dropshotten en dan meestal in de vorm van mini shadjes of namaak zagers. ‘Gulp!’ van Berkley is veruit de bekendste leverancier van diverse soorten imitatie-aas. 

 

Zelf ben ik iets minder gecharmeerd van het vissen met kunstaas en vis ik als het ook maar even kan met natuurlijke aassoorten. Eigenlijk komt het er op neer dat ik zeker 95% van de tijd vis met natuurlijk aas. Voor mij zijn de geurstoffen die vrij komen bij het gebruik van aas als zeepieren, zagers en een stukje vis van toegevoegde waarde omdat ze nieuwsgierige visjes overduidelijk aanlokken. Voordat ik überhaubt bekend was met de term LRF, viste ik al op deze manier met natuurlijk aas en omdat dit gewoon heel goed werkt blijf ik zo door gaan. Daarbij vind ik persoonlijk het vangen van die ene soort waarop ik het specifiek heb gemunt belangrijker dan de manier waarop ik die vis vang. Sterker: in principe is voor bijvoorbeeld het peuteren tussen basaltblokken een zwaardere hengel zelfs fijner. Wanneer je die ene flinke vis haakt, moet je die meteen ook de baas zijn, anders verdwijnt deze zo weer tussen de stenen! Een hengeltje met een werpgewicht van 35 gram is voor het vissen tussen de stenen dus eigenlijk beter. En dat maakt alles meteen ook een stuk eenvoudiger, want in principe kun je dan iedere korte spinhengel gebruiken… 

 

In deze bijdrage wil ik het echter niet zozeer hebben over zaken als vistechnieken, materiaal en aas, maar belicht ik een aantal vissoorten die veel zeevissers waarschijnlijk nauwelijks of niet kennen, maar die stuk voor stuk goed vangbaar zijn langs de kust van onze Lage Landen. Daartoe heb ik de volgende persoonlijke Top Tien samengesteld van meer en minder bekende vissoorten die ik langs de Nederlandse kust wist te vangen en die laat ik nu de revu passeren, aftellend van nummer 10 tot mijn favoriete soort op nummer één.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.