Dorade Royal

15 april 2018 | Kon Poei en John Willems

Wat maak je me nu, John Willems. Een exotisch recept met Dorade Royal? Die vissoort komt toch helemaal niet voor in onze wateren. Jij wilt toch het liefst alleen recepten presenteren met Noordzeevis, die je zelf hebt gevangen?

 

Aha, dan moet ik je eerst even wat uitleggen. De Nederlandse naam van Dorade Royal is goudbrasem (wetenschappelijke naam: Sparus aurata) en die komt wel degelijk voor in de Noordzee met haar havengebieden, tot in de Waddenzee. Inmiddels zijn er zelfs ook al pioniers, die er gericht op vissen. Lees er mijn blog van 5 januari jl. op Zeehengelsport.nl nog maar eens op na en kijk vooral ook eens op de lijst met nieuwe NCRZ-records die je elders in deze uitgave aantreft. Best kans dat we de komende jaren steeds meer goudbrasem, of zijn broertje zeekarper gaan vangen. Mocht je dit niet lukken, dan kun je die Dorade Royal in gekweekte vorm tegenwoordig kopen in vrijwel iedere goed gesorteerde viszaak. Of eet je liever geen kweekvis, dan gebruik je toch gewoon kabeljauw. 

 

Chinese receptuur

Dit recept heb ik gekregen van Baozhen Hendriks, de vrouw van Hans Hendriks en vervolgens heb ik het ietwat aangepast. Hans is wekelijks te vinden op de Zuidpier en een uitstekend wedstrijdvisser (ook te lezen in eerder genoemd blog). De echtgenote van Hans is Chinese van afkomst en zij bereidt de door Hans zelf gevangen vis op een volledig andere manier, dan ik gewend ben. Als je dit recept hebt gemaakt en gegeten, weet je meteen waarom ik zo enthousiast ben. Een beetje jaloers ben ik wel op Hans. De heerlijke smaken, die je doen verlangen naar nog meer Chinese visrecepten. Nu snap ik ook waarom Hans zoveel vist…

 

Dorade Royal 02

 

Oppassen: stekels!

Goudbrasem kan wel 70 cm groot worden, maar vissen van dat formaat gaan we vermoedelijk op onze stekken aan de noordelijke grens van hun verspreidingsgebied niet vangen. Als we exemplaren kunnen vangen tot een kilo zwaar zijn we spekkoper. Sparus heeft één lange rugvin met 11 stekels en een anaalvin met drie stekels. Op je handen letten dus. Trucje: knel de vis tussen je lichaam en linkerarm/oksel en onthaak hem met je rechterhand. Doe ik zelfs bij flinke zeebaarzen. Het gaat snel en je beschadigt de vis niet. Nu begrijp je meteen waarom mijn visjas aan één kant zo vies is. Zoals gezegd: Dorade Royal zie je ook steeds vaker bij de visboer. Dat betreft in bijna alle gevallen gekweekte vissen uit de gebieden rond de Middellandse Zee, waar dit een zeer geliefde consumptievis is.

 

Wil jij het complete artikel uit deze Zeehengelsport 358 graag als eerste lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.