Haaienkoorts

01 april 2018 | Marcel Audenaert

Marcel Audenaert volgt niet alleen dit enige zoute magazine van onze Lage Landen op de voet, maar leest daarnaast ook diverse Engelstalige hengelsportmagazines, zoals  Sea Angler en Total Sea Fishing. Op de covers van die tijdschriften pronkten de laatste jaren met regelmaat prachtige foto’s van grote haaien en dat ‘triggerde’ Marcel om zelf op haaienexpeditie te gaan…

 

De uitgebreide reportages over vangsten van blauwe en haringhaaien in de Engelse en Ierse kustwateren werkte aanstekelijk en deed bij mijn vismaten en mij daadwerkelijk een milde vorm van ‘haaienkoorts’ ontstaan. Wat te denken bijvoorbeeld van de blauwe haai met een geschat gewicht van 271 lb (op een haar na 123 kg) die afgelopen najaar vanuit Milford Haven in Wales werd gevangen aan boord van de bekende charterboot mv. Lady Jue. Geschat gewicht ja, want deze reusachtige dame werd niet meegenomen naar de kade om daar (dood) te worden gewogen, maar werd gelukkig netjes weer losgelaten. Catch & Release de norm in het moderne haaienvissen en het gewicht van de vis werd berekend volgens de daarvoor geldende formule omtrek x omtrek x lengte : 800 = gewicht in lb. Vissen van een dergelijk formaat op minder dan 1.000 km van onze Vlaamse kust – dát spreekt tot de verbeelding! Wij besloten dan ook om afgelopen zomer met ons ploegje zeevismaten eens een poging te wagen om deze ‘toothy critters’ aan de haak te slaan. Een dagje reizen en ontspannen, vijf dagen vissen en een dag voor de terugreis en samen nagenieten. Wat wil je nog meer? Prachtig gewoon!

 

Haaienkoorts 02

 

Volop keuze

Maar dan kwam de kat op de koord… Waar gaan we naartoe? In Engeland zijn de laatste jaren vooral de streken rond Cornwall (Penzance) en Wales (Milford Haven) bekend vanwege hun haaienvangsten. Bekende charterboten zoals mv. Bite Adventures, mv. Lady Jue, mv. Fat Cat en natuurlijk vooral ook mv. White Water van schipper Andrew Alsop liggen daar in de respectievelijke havens en deden de afgelopen seizoenen op de social media van zich spreken. In Penzance hebben ze vorig jaar nog een nieuw recordgevestigd, namelijk op een en dezelfde boot 112 haaien met vier hengelaars op één dag. Maar ook Zuidwest Ierland biedt veel mogelijkheden. Uit de havens van Cobh, Kinsale, Courtmacsherry en Carrigaholt -en dan noem ik ze niet eens allemaal- kun je specifiek op de blauwe haai gaan vissen, met altijd ook een kans(je) om een haringhaai (porbeagle) te haken. En die haringhaai wordt dan weer volop gevangen vanuit Noord-Ierland (mv. Predator van schipper Hamish Currie). Er zijn dus bestemmingen genoeg. Het seizoen start in de regel zo half juni en duurt tot eind september/begin oktober. Wij kozen voor de Ierse gastvrijheid en dan meer specifiek voor Courtmacsherry. Vanuit deze haven vaart Mark Gannon of een van zijn ervaren schippers van dienst van het gekende Courtmacsherry Sea Angling Centre de Atlantische oceaan op met de veilige en van alle gemakken voorziene charterboten mv. Lady Patricia en mv. Lady Louise. Als je met een grotere vriendengroep op visvakantie wilt gaan, is het een pluspunt dat er twee gelijkwaardige boten beschikbaar zijn. Want hoewel de boten tot 12 vissers mogen meenemen, kun je voor het haaien vissen beter met vijf, maximaal zes hengelaars op de boot zitten. Je moet namelijk voldoende ruimte hebben om de lijnen te kunnen uitzetten. Maar daarover zo meer!

 

Wil jij het complete artikel uit deze Zeehengelsport 358 graag als eerste lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.