Light Beach Fishing

04 februari 2018 | Kees Gillissen

Zo langzamerhand begint het fenomeen LRF, oftewel Light Rock Fishing, steeds meer ingeburgerd geraakt in onze Lage Landen. Zelf ben ik met dit (ongevaarlijke…) virus besmet geraakt op een van mijn vistrips naar Engeland. In de haven van Weymouth maakte ik kennis met LRF, waarbij er vanaf de pieren en kades in deze haven wordt gevist en talloze mini’s als diverse soorten lipvisjes en grondels tot de ‘target species’ behoren. Hartstikke leuk om te doen, maar zou je ook langs onze vlakke, zanderige kust zo’n uitdagende visserij kunnen vinden?

 

Tijdens mijn eerste sessies in Engeland kon ik gebruik maken van de spullen van een van mijn Engelse vrienden, maar op een gegeven moment wilde ik ook mijn eigen setje. Zo gezegd, zo gedaan en in Engeland heb ik mijn eerste LRF setje gekocht. Teruggekomen in Nederland wilde ik dit superlichte materiaal natuurlijk ook gaan proberen, maar wáár ga je dat dan doen? Ik had al wel eens wat gelezen over LRF vissen in Europoort en vanaf de pieren van IJmuiden, maar dat is voor mij een flink stuk rijden. Dus eerst maar eens proberen in de omgeving van mijn woonplaats, het Zeeuwse Westkapelle.

 

Strand

Voor wie een beetje bekend is bij Westkapelle: er staat op dit stukje zuidoever van de monding van de Westerschelde bijna altijd wind en wind betekent dus ook golven. Die omstandigheden maken het erg lastig om ergens op de dijk of een golfbreker te gaan staan met een paar gram lood aan je hengel. Je krijgt zo’n licht loodje niet eens tegen de wind in en het zou bovendien binnen no time weer op de stenen liggen. Een zwaarder loodje is ook geen oplossing, want daarmee doe je het ultralichte karakter van je hengeltje geweld aan en komt ook steeds vast te zitten tussen de stenen. Wat blijft er dan nog over? De prachtige, brede stranden aan de beide kanten van Westkapelle. Vanaf het strand kun je wel met iets zwaarder lood vissen en dat ben ik dus gaan proberen. Ik wist van eerdere vissessies met een lichte hengel dat er bij hoogwater kort onder de kant aardig wat vis te vangen is.

 

Light Beach Fishing 2

 

Met de kennis van het LRF én mijn strandviswedstrijdervaring in het achterhoofd, ben ik naar strand gegaan, met niet meer bij me dan een klein tasje, een hengel, een molen en een paar zagertjes. En zie: al binnen korte tijd ving ik zo een leuk aantal botjes en zeebaarsjes, variërend in lengte tussen de 5 en 30 cm. Dat bleek een aantrekkelijke visserij op een lekker mobiele en lichte manier en dus ook erg leuk om even snel een uurtje na het werk te doen...

 

Wil jij het complete artikel uit deze Zeehengelsport 357 graag als eerste lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.