Een nieuw visjaar met vele vragen | blog John Willems

08 december 2017 | John Willems

John Willems

Onze ‘Panvisser’ John Willems verzorgt de vaste visreceptenrubriek in Zeehengelsport magazine.

Wat een heerlijk idee: een nieuw visjaar voor de boeg. Een jaar vol uitdagingen en kansen op en aan het zilte nat. Daar krijg ik zoveel energie van. Verwacht van mij derhalve geen melancholieke bijdrage over de donkere dagen voor Kerst. Over wat het ooit was en hoe het vroeger allemaal beter was. Ik geniet nu en er valt zoveel te ontdekken en te vangen. 

Wat heb ik het afgelopen seizoen veel van die prachtige stekelridders mogen vangen…

 

 

Het afgelopen jaar stond voor mij in het teken van de zeebaars. Wat heb ik veel van die prachtige stekelridders mogen vangen. Veel meer dan voorgaande jaren, omdat ik een aantal mooie technieken heb geleerd van, in mijn ogen, echte zeebaarscracks. Het is fijn om uitgenodigd te worden door zulke specialisten, maar nog fijner is dat ik ze daarna tot mijn vrienden mag rekenen. Samen successen delen, verbroedert. Ik zeg lang leve Facebook en Messenger, want zo is het eenvoudige informatie en uitnodigingen uit te wisselen. Ik ervaar het ook als een stukje waardering voor mijn blogs en bijdragen in ons lijfblad: Zeehengelsport.

 

In het nieuwe jaar wil ik me gaan richten op het wedstrijd vissen. Niet om me te gaan meten met de wedstrijdtop. Ik besef heel goed dat er een groot gapend gat zit tussen wat die mannen en vrouwen weten en kunnen en wat ik weet en kan. Maar van ze leren, gaat zeker lukken! Waarom ik dat zeker weet? Nou ze reageren gewoon enorm enthousiast op mijn verzoeken. We hebben al afspraken gemaakt om te praten over strategieën als wanneer zet je welke onderlijn in en wanneer welk? En dat is nog maar een heel klein deel van de vragen, die ik heb. Ze gaan me helpen bij mijn werptechniek en het organiseren van de nodige materialen. Daarnaast gaan we ook samen vissen. Dan kan ik zulke kanonnen aan het werk zien en zelf proberen te doen wat ik hen zie doen. Mijn ultieme manier van leren. Dat is toch geweldig. Snap je nu waarom ik uitkijk naar het volgend jaar?

 

 

 Een nieuw visjaar met vele vragen 02

Sinds een kleine maand is er vanaf het strand volop wijting te vangen!

 

Afgelopen zaterdag beleefde ik weer een schitterende ochtend aan het strand van Bakkum. Volop wijting, bot, gulletjes en late zeebaarzen. Echt: als je dat vangt in een wedstrijd, dan zou ik hoog eindigen. Maar dat is niet te vergelijken met een wedstrijd vissen. Bij het ‘vrij’ vissen, kies je immers zelf je stek en moment. En geloof me: dat kan ik goed. Daarvoor moet je de zee kunnen lezen en met mijn woonstee pakweg 10 minuten van zee heb ik al heel wat prettige uurtjes op het strand doorgebracht. Vaak in het donker, maar altijd op het gunstigste deel van het tij. Het is geen nieuws dat je tijdens een wedstrijd geen invloed hebt op de keuze van je stek en moment van vissen. De stek wordt je toegewezen en de wedstrijdleiding bepaalt het moment van vissen. Daarmee moet je het dan dus doen en daar ligt mijn uitdaging: Letterlijk eruit weten te halen wat er in zit. Kortom: er valt dus wel degelijk veel te leren.

 

 Een nieuw visjaar met vele vragen 03

Ik zie mezelf als een allround visser...

 

Ik zie mezelf als een allround visser. Van boot-, strand- en piervissen denk ik enige kennis te hebben, maar is dat ook zo? Zo gebruikte ik zaterdag bewust haaklijntjes van Amnesia red 6,8 kg, die ik had voorzien van een paarlemoer sequin en kraaltje. Ik zeg bewust, omdat het water dik was en ik de vis in die omstandigheden wil lokken met rode lijnen en paarlemoer versiering. Ik ving er aanmerkelijk meer mee dan de onderlijn met fluorocarbon haaklijnen, zonder extra versiering. Beide onderlijnen had ik voorzien van haken Gamakatsu F31 nr. 4. Bij helder water gebruik ik dan juist haaklijnen van fluorocarbon. Het levert bewezen veel meer zeebaars op. Toch ben ik benieuwd wat mijn leermeesters vinden van dit idee.

 

Voorheen gebruikte ik vrijwel altijd ankerlood, dat ik na een aanbeet met een ferme ruk lostrok uit de zeebodem,. Nu gebruik ik alleen ankerlood bij het gericht vissen op zeebaars en bij harde stroming. Waarom? Nou veel vis zit net vooraan in het lipje vast. Deze vis krijg je vaker binnen bij ankervrij lood, omdat je rustig kunt starten met indraaien en het lood niet een aantal keer weer in de bodem ankert. Daarbij houd ik de hengeltop laag. Rustig indraaien levert mij veel meer vis op. 

 

 Een nieuw visjaar met vele vragen 04

De haak zit veelal vooral in de bek en dan is voorzichtig draaien het devies!

 

Bij het kenteren van het tij valt de stroming weg en maak ik graag gebruik van mesheften als aas. Meestal blijf ik dan botten vangen, maar afgelopen zaterdag ving ik alleen met zeepieren. Hoe kan dit? Met de boot vang je juist de grotere wijting met mesheften. 

Bij weinig stroming gebruik ik korte haaklijnen, omdat lange onderlijnen dan in de knoop raken. Hebben onze nationale wedstrijdtoppers dezelfde ervaring, of moet ik mijn onderlijnen aanpassen?

 

Een vraag, die me ook al een tijdje bezig houdt: Waarom moet je ver kunnen werpen? Zeebaars, bot en gul zwemmen vaak vlak voor je voeten. Kun je daar een wedstrijd mee winnen, of moet je ver kunnen werpen om op elke stek ook schar en wijting te vangen? Bij ‘De Salamander’ worden wedstrijden gewonnen door vissers, die hooguit 80 meter kunnen werpen. Toegegeven: bij die vereniging mag je zelf je stek uitzoeken en aangezien het gaat om lokale vissers, hebben die heel goed in de gaten waar je ook wat korter onder het strand diep water kunt vinden.

 

 Een nieuw visjaar met vele vragen 05

 Een nieuw visjaar met vele vragen  06

Komend jaar wordt het zaak om tijdens wedstrijden nét zoveel te vangen als bij het ‘vrije vissen’…

 

Maar goed: je leest het al. Volop vragen en veel enthousiasme bij mij om te leren en ontdekken. Daarbij zou ik het echt leuk vinden als je gaat reageren op dit blog. Deel je ervaringen met mij en de lezers van het blog en we worden er allemaal beter van. Ik zei het al eerder: successen delen verbroedert!

Graag wens ik je een geweldig 2018. Veel visplezier, gezondheid en geluk voor jou, je visvrienden en natuurlijk iedereen, die jij liefhebt. 

 

Tot de volgende keer.
www.visling.nl


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.