Spannende tweede dag Topcompetitie Bootvissen

04 december 2017 | Redactie

De tweede dag van de Topcompetitie Bootvissen vond gisteren plaats vanuit Vlissingen met charterboot ms. The Pirate, met voor de gelegenheid aan het roer schipper Dave. Het werd met recht de dag van Arjan Stelwage, die de wedstrijd won en nu samen met Ernest Ripson ook aan kop staat in het tussenklassement, met na zes wedstrijden slechts 12 klassementspunten. Een kort verslag van bondscoach Henri Karremans.

 

De Westerschelde zit net zoals de gehele zuidelijke Noordzee werkelijk vol met wijting. Dat bleek ook afgelopen zondag, want behoudens een beperkt aantal scharren, een tong, twee vijfdradige meunen en één zeebaarsje, werd er massaal wijting gevangen. En dan niet van die kleintjes van rond de wettelijke minimummaat van 27 cm, maar forse exemplaren tot aan 40 cm aan toe. Dat leverde een heerlijke visserij op, want wijtingen van dit formaat geven behoorlijk sport! Ze mochten overigens allemaal weer terug, want met het dit jaar ingevoerde Catch en Release-systeem gaat elke vis, na genoteerd te zijn, meteen weer terug in het water. 

 

Spannende tweede dag topcompetitie bootvissen

Spannende tweede dag topcompetitie bootvissen

De bakboord- en stuurboordzijde van de boot vissen een eigen wedstrijd.

 

Spannend

Het werd een spannende dag, want het tussenklassement na de eerste wedstrijddag werd danig door elkaar gegooid. Dat begon al in de eerste periode. Om goed te eindigen, moest je toen géén plaatsje tegen de ‘kont’ van de boot geloot hebben, want daar bleek het niet te doen. Aan bakboordzijde kwamen Albert Leewis en Louis van Bommel sterk uit de startblokken en eigenlijk kon alleen Ernest Ripson een beetje volgen. In die volgorde werd ook de eindstreep bereikt. Aan stuurboordzijde pakte Arjan Stelwage de volle buit, gevolgd door de leider van de eerste dag Sjaak Verburg en Eric Goossens. Het trainen van de dag voordien bleek dus zijn vruchten af te werpen. 

 

spannende tweede dag topcompetitie bootvissen 04

spannende tweede dag topcompetitie bootvissen 05

Gedurende de eerste periode stond er weinig stroming en werd er een ‘mixed bag’ aan schar en wijting gevangen.

 

Deze eerste periode was wel de minste, want de getijdenstroming moest er nog in komen na het ochtend-laagwater. Naar mate de dag vorderde, werden de vangsten steeds beter en na de wissel kwam er steeds meer wijting in de vangst. De scharren bleven geplakt tegen de bodem aan liggen, terwijl de rondvis beter ging azen. 

 

De kansen keren

In de tweede periode ging aan bakboordzijde Ernest Ripson met 26 vissen met de winst aan de haal, voor Mark van Wanrooij en Frank van Schilt. Aan de andere kant van de boot liet Sjaak Verburg nogmaals zien dat er met hem niet valt de spotten! Hij won voor Eric Goossens en Arjan Stelwage. Laatst genoemde tweetal deed dus goede zaken, evenals Ernest Ripson aan stuurboordzijde. De revival van Albert Leewis leek even gestopt. 

 

spannende tweede dag topcompetitie bootvissen 06

spannende tweede dag topcompetitie bootvissen 07

spannende tweede dag topcompetitie bootvissen 08

Naarmate de stroming er goed in kwam, gingen de wijtingen overheersen. En mooie wijtingen ook!

 

Beslissing

Zo lagen de posities na twee als afzonderlijke wedstrijden te beschouwen periodes heel dicht bij elkaar en moest de laatste periode uiteindelijk de beslissing brengen. Arjan Stelwage kwam op het eerste nummer terecht, net achter het stuurhuis. Dat bleek in de gegeven omstandigheden een prima stek en Arjan benutte dat volledig met opnieuw een sectorwinst. Eric Goossens en Peter Leentjes volgden hem op gepaste afstand. Maar Albert Leewis liet aan zijn kant weer maar eens zien, dat hij niet had opgegeven. Hij won opnieuw, net als in de eerste periode. Zijn totaal van 90 vissen was het hoogste van de dag over de gehele boot. Deze derde en laatste periode eindigden Frank van Schilt, die wel een mooie tong en een zeebaarsje ving, en Ernest Ripson achter hem. 

 

Spannende tweede dag topcompetitie bootvissen 09

In de derde en laatste periode ving Frank van Schilt zelfs nog een fraaie tong!

 

Tussenklassement

Na twee wedstrijddagen van elk drie periodes staan Arjan Stelwage en Ernest Ripson nu aan kop met slechts 12 klassementspunten, gevolgd door Sjaak Verburg met 13 en Frank van Schilt met 15 punten. De anderen hebben evenwel nog volop kans om zich te plaatsen in de selectie voor het WK-Bootvissen 2018, dat wordt gehouden in het Portugese Setubal.

 

De derde Topcompetitiedag, die op zondag 17 december as, wordt gevist vanaf de charterboot Big Marlin vanuit Neeltje Jans, zal uiteindelijk bepalend zijn. De deelnemers hebben er nu al zin in, al mag het over twee weken wél een beetje warmer zijn, want gisteren was het ‘waterkoud’...

 

De dan officiële uitslagen en tussenstand worden vandaag in de loop van de dag gepubliceerd op de site van Sportvisserij Nederland.
 

 

Spannende tweede dag topcompetitie bootvissen 10 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.