Orkaboten: eyecatchers voor zoet en zout water

28 november 2017 | Redactie

Orkaboten wordt ongetwijfeld een van de topattracties onder de standhouders tijdens de Hengelsport- en Botenbeurs in Utrecht komende vrijdag en het aansluitende weekend. Deze Nederlandse botenbouwer is beroemd geworden met de Orka zeevisboten en heeft met de Whale en Killer Whale 475 boten en de Blackfish nieuwelingen ook de roofviswereld stil gekregen. Op de beurs zijn de toppers, zoals de indrukwekkende Orka 800 zeevisboot, van binnen en buiten te zien.

De Orka 800: een beest van een zeevisboot uit de 8 meter klasse...

 

Een begrip

Vraag maar rond in het wereldje van de zeevissers, en iedereen weet waar je het over hebt wanneer je de naam Orka laat vallen. Onder de kleinebootvissers en degenen die met hun zeewaardige bootjes ook aan zeeviswedstrijden meedoen, zijn de Orka 500 en de Orka 535 al jarenlang een begrip. De sterke, veilige en stabiele polyester boten van de hand van Kees Mostert hebben uitstekende vaareigenschappen door een uitgekiende gewichtsverdeling en een praktische indeling voor de opvarenden.

 

De Orka 535 is een van de meest voorkomende boten onder zeevissers aan de Noordzeekust...

 

De laatste tijd werd de range aan zeevisboten aangevuld met enkele roofvisboten die op het zoete water voor de snoekbaarsvissers geschikt zijn, en onlangs zelfs een topper als de Blackfish die beide jachtterreinen bestrijkt. Een vaartest voor magazine Dé Roofvis toonde ondubbelzinnig aan dat de Blackfish 560 een echte topboot is die de vaareigenschappen voor het snoekbaarsvissen bezit, maar absoluut ook is opgewassen tegen het zoute kustwater tijdens het zeebaarsvissen.

 

Een zoute uitstap bij IJmuiden: vanaf het zoete Noordzeekanaal de sluizen door naar de zeebaarsstekken...

 

Publiekstrekker

Een publiekstrekker voor de zeevissers is er eentje voor wie geen zee te hoog is. Het gaat om de Orka 800. Een offshore polyester schip uit de 8 meter klasse die de bemanning zelfs met harde wind en hoge golven  veilig huiswaarts loodst. Voor de wrakkentochten kan de Orka 800 je zomaar enkele uren vaartijd schelen, omdat deze semi-beroepsboot liefst een snelheid van 40 mijl kan halen bij een 315 pk motor (31 mijl bij 245 pk). Naar omstandigheden loopt het schip ook nog eens zuinig vanwege de stroomlijn en het feit dat de boot zelfs bij hoge golven door de scherpe V-boeg in plané kan blijven varen. Uiteraard is dit geen boot die je zomaar in een opwelling aanschaft, maar wel een absoluut topproduct van eigen bodem. Ga dus zeker even langs bij de stand van Orkaboten op de Hengelsport- en Botenbeurs, of je nu op zoet water of zout water vist!

 

De klasse en stroomlijn druipt af van deze Blackfish 560...

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.