Vist u op kibbeling, meneer? | Blog John Willems

12 februari 2016 | John Willems

John Willems

Onze ‘Panvisser’ John Willems verzorgt de vaste visreceptenrubriek in Zeehengelsport magazine.

“Hoe ziet u dat u beet heeft, meneer?” Met grote ogen kijkt een joch van een jaar of 12 me enthousiast aan. Stevig staat hij in iets te grote laarzen op het strandzand. Zijn moeder kijkt op een afstandje toe. Handig dat er net een mooie aanbeet te zien is. “Zie je de hengeltop, man? Dat rammelen is beet. Er zit nu een vis vast aan een haak en hij wil zich graag los zwemmen. Daarbij geeft de vis zulke harde rukken, dat we het nu goed kunnen zien…”

Een maatse zeebaars, klein baarsje en een bot in één haal.

 

Normaal haal ik niet snel op; ik vis immers met drie haken en de gehaakte vis lokt vaak nog andere vis, maar nu wil ik het joch een plezier doen en de vangst (een zeebaarsje) laten zien. Op de achtergrond beweegt zijn moeder wat onrustig, maar de jongen heeft al beet gezien op de andere hengel. Niet zo maar een aanbeet, maar zeer stevige rammels. Een maatse zeebaars, klein baarsje en een bot in één haal. Zelfs het moedertje vergeet dat ze haar strandwandeling wil afmaken en komt kijken.

 

“Vist u ook wel op kibbeling, meneer?” Onbedoeld schiet ik in de lach. Mischien wel, maar kibbeling is eigenlijk geen soort vis, maar iets lekkers dat de visboer van kabeljauw maakt. En zelfs dat is eigenlijk niet helemaal waar, want vaak is kibbeling gebakken Alaska Pollack, ook wel Alaska koolvis genoemd (Theragra chalcogramma ). Daar is overigens niets mis mee. Ietsje steviger en droger dan kabeljauw, maar heel smakelijk. Nog een voordeel: vaak heeft die exotische pollak het MSC Keurmerk, omdat deze soort duurzaam is gevangen.

 

Afgelopen tijd heb ik veel aan het strand gevist. Noodgedwongen, omdat het onstuimige weer bootvissen vaak niet toe liet. Strandvissen is overigens helemaal geen straf in het najaar. Zo ving ik eind oktober in een sessie van vier uur negen zeebaarzen, zestien wijtingen en zeventien botten. Alleen nog geen gul gezien, maar dat komt vast nog wel.

 

Dat was vorig voorjaar wel even anders. Ben, Cor en ik hebben heel mooie bootdagen gehad, waarbij we in no time de bag limit van 20 kg kabeljauw per persoon vol visten. Ze waren er opvallend vroeg bij, die gullen. Half april bleek er al een eerste aanzwemronde te zijn en die duurde voort, totdat de storm er in juni een eind maakte. De meeste gul bleek toen van de ondiepe wrakken af gezwommen en dat zijn nu juist de wrakken die we graag bevissen, omdat ze binnen een half uur van IJmuiden zijn te bevaren.

 

Vist u op kibbeling, meneer? 2

Maatse gul vanaf de eigen kleine visboot.

 

Een hele mooie dag maakte ik in juli 2015 mee tijdens een vistrip vanuit IJmuiden op de charterboot ms. Wahoo van Fishing Company. Waanzinnig veel en mooie gullen vingen we op de wrakken, die veelal op zo’n 25 meter diepte liggen. Ook hier viste je in zeer korte tijd de bag limit vol. Gelukkig haak je een gul aan kunstaas in de regel  voorin de bek en is C & R (Catch & Release) eenvoudig toe te passen.

 

Deze fantastische dag vroeg natuurlijk om een herhaling en het afgelopen najaar  ben ik, op een van de zeldzame rustigere dagen, nog een keertje mee geweest. Ik had me er op voorbereid dat we deze dag aanzienlijk minder ging vangen, want in oktober/november is het in de regel zuinig op de wrakken. Dat viel echter enorm mee. De zeer deskundige schipper Nick Marinus wist ons weer op rijk gevulde onnatuurlijke ‘riffen’ te manoevreren. Na afloop kon ik met een mooie klus kabeljauw huiswaarts gaan. Dat kwam trouwens goed uit, want de bodem van de vriezer was inmiddels in zicht geraakt. We hebben namelijk de gewoonte om lekkerbekken en kibbeling van kabeljauw te bakken tijdens verjaardagen. De tuin zit dan vol met ‘Zilte Vrienden’ en overige visliefhebbers. Kortom: ik heb het tekort aan kabeljauw weer aan kunnen vullen…

 

Vist u op kibbeling, meneer? 2

Alle hengels krom!

 

Even terug naar die kibbeling van de titel. Vroeger bestond kibbeling voornamelijk uit de wangen van kabeljauw. In sommige gevallen zaten ook de kabeljauwkeeltjes erbij in. Hoe dan ook: het was goedkoop. Tegenwoordig worden juist die kopdelen als een delicatesse gezien, maar eigenlijk zijn ze nog steeds voordelig in verhouding tot filet van kabeljauw. Je betaalt bij de visboer namelijk al snel 20 euro per kilo voor mooie filet van mooie op de Noordzee gevangen kabeljauw. Kabeljauwwangen zijn niet alleen voordeliger, maar ook makkelijker te bereiden, omdat ze een stuk steviger zijn dan filet. Gebakken zijn ze heerlijk, maar gestoofd al hélemaal niet te versmaden.

 

Vist u op kibbeling, meneer? 3

Samen fileren.

 

Tijdens mijn workshops demonstreer ik altijd ook het snijden van wangen. Die zitten aan de zijkanten van de kabeljauwkop, onder het oog. Voel daar maar eens. Het grootste deel van de kop is hard, maar onder het oog is het zacht. Snijd nu met een kort dik mes het onderste deel van het zachte vlees los. Persoonlijk gebruik ik daarvoor graag een zogenoemd ‘panklaar’ mes. Snijd nu in de vorm van een halve cirkel achterlangs omhoog richting oog en neem het losgesneden wangetje tussen mes en duim. Trek vervolgens het visvlees van het vel af en je hebt een echt stukje kibbeling. Wangen snijden loont overigens alleen bij de grotere exemplaren. Fileren maakt hongerig, dus wordt er regelmatig tijdens mijn workshops echte kibbeling gebakken. Van kabeljauwwangen dus.

 

Blog John Willems: vist u op kibbeling meneer?

 

Thuis kabeljauwwangen stoven?

Snipper een ui en bak deze gedurende vier-vijf minuten glazig in 25 gram boter. Roer er een flinke eetlepel bloem door en laat het geheel zachtjes drie-vier minuten garen zonder dat het bruin wordt. Giet er in gedeeltes een glas witte wijn bij. Steeds roeren en een beetje wijn erbij, zodra de klontjes eruit zijn. Nu zoveel water erbij dat er een mooie gebonden saus onstaat. Blijven roeren graag; het sausje mag niet gaan aanbakken. Twee eetlepels mosterd en een blokje visbouillon erdoor roeren. Breng de saus weer aan de kook en leg er 400 gram wangetjes in. Laat de wangetjes in tien minuten zachtje gaar stoven. Heerlijk met een bloemige aardappel en doperwtjes.

 

John Willems

www.visling.nl


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (1)

 

Andrea Vermaak

Oma (92 jaar) was zondag op bezoek. Ik had bij Gerard van Es een paar kilo wangetjes kunnen bemachtigen en deze , voor het eerst, aan de familie voorgezet op de wijze van 'Thuis kabeljauwwangen stoven?' Alhoewel ik heel veel vis serveer en een goede kok ben, zei Oma die nu voor het eerst in ruim 3 maanden haar bordje weer eens leeg at, meerdere malen, dat ze nog nooit in haar leven zulke lekkere vis had gegeten. Bedankt voor het simpele maar zeer smakelijke recept!