Lage Landen domineren het WK-Kustvissen in Zuid-Afrika

13 november 2017 | Redactie

Nu de stofwolken in het Zuid-Afrikaanse Langebaan enigszins zijn neergedaald, mogen we de trotse conclusie trekken dat het 34ste WK-Kustvissen werd gedomineerd door onze Lage Landen. Het WK-Goud rolde bij de landenploegen op het laatste moment dan wel naar Brazilië, maar met de door Tronixpro gesponsorde Oranjeploeg als Runner Up en het Robby Fish - Penn Strandvisteam als derde, werd het erepodium toch vooral gevuld met vissers uit Nederland en België. En als het individuele Goud dan ook nog eens naar Frank Peene gaat, met de Vlaming Steven Beuckels als Runner Up (en Andrew Hutchins uit Wales op de bronzen derde plaats), kán het niet anders dan dat we terugkijken op een extreem succesvol WK. En dat is dan ook precies wat Oranje-bondscoach Arthur van Tienen hier doet…

Ook onze kersverse Wereldkampioen is weer veilig thuis!

 

Klus geklaard! We komen met onze door Sportvisserij Nederland afgevaardigde en door Tronixpro ondersteunde mannenploeg, bestaande uit Remco Geuze, Rico ’t Mannetje, Frank Peene, Tom van de Pol en Rob Punselie naar huis met een nieuwe individuele Wereldkampioen en een vice-team Wereldkampioen!

 

De afgelopen vrijdag geviste laatste wedstrijd ontpopte zicht tot een ware thriller. Vijf teams stonden in het tussenklassement zo dicht bij elkaar, dat elk van die landen nog volop kansen had. En daarbij had de organisatie dan ook nog eens bewust een parcours uitgekozen, waarvan op voorhand bekend was dat daar heel weinig vis te vangen zou zijn. Dat lijkt een vreemde keuze, maar was ingegeven door het feit dat de meting/weging van woensdag (toen er extreem veel vis was gevangen) bijna vier uur duurde en met de wetenschap dat er op deze laatste visdag maar heel weinig ruimte was tussen het einde van de wedstrijd en het galadiner met prijsuitreiking.

 

Lage-Landen-domineren-het-WK-Kustvissen-in-Zuid-Afrika-02

De onderlinge sfeer tussen de jarenlange visvrienden én concurrenten van de Nederlandse en Belgische teams was als altijd super, maar er werd wél gestreden op het scherpst van de snede! Op deze foto v.n.l.n.r. Remco Geuze (NL), Steven Beuckels (B) en Rob Punselie (NL)

 

Wisselende kansen

Zo’n parcours met slechts weinig vis leidt dan meteen ook tot sterk wisselende vangsten en dus kansen.
Zo had Rob Punselie in vak A een ronduit waardeloze stek geloot en wat hij ook probeerde, Rob kon daar geen vis gevangen krijgen. En Tom van de Pol is qua loting al hélemaal de pechvogel van dit WK. Voor hem was er wederom een waardeloze stek uit de loting gekomen en uitgezonderd één guitaarroggetje (na de eerste inworp!) kwam er niets meer bij hem uit.
Rico 't Mannetje ging in vak B gelukkig wél lekker en met drie guitaarroggen en een prachtige poon pakte hij een mooie sectorplaats. Ook Remco Geuze had  een betere stek geloot en hij scoorde met een paar mooie guitaarroggen en twee dikke ponen een top ranking in vak D.

 

In vak E viste Frank Peene alle frustratie van de dag voordien –toen hij door een fout uitgezette stek op een kansloze positie was geplaatst- van zich af en scoorde met vier guitaarroggen een toppostie in vak E. Dat gaf aanleiding voor veel blijheid, maar… zou het genoeg zijn?

 

Op de valreep gepasseerd…

Als team hadden we onze focus er volledig op gericht om vóór Frankrijk te eindigen en wisten we dat we daarnaast Brazilië, België en Engeland in de gaten moesten houden. Nadat het eindsignaal was gegeven, gingen we toch wel met een goed gevoel het strand af. Zelf dacht ik dat we wel eens Wereldkampioen konden zijn geworden met het team en dat Frank misschien wel eens Wereldkampioen individueel zou kunnen zijn geworden. En zeg nou zelf: veel beter dan dat zou het toch niet kunnen…

 

Lage-Landen-domineren-het-WK-Kustvissen-in-Zuid-Afrika-03

Lage-Landen-domineren-het-WK-Kustvissen-in-Zuid-Afrika-04

In het mondiale veld van 20 landen zetten de Nederlandse en Belgische nationale ploegen de toon en werden de Lage Landen uiteindelijk pas om de valreep nipt verslagen door Brazilië.

 

Tijdens de weging bleek echter dat Kroatië en het door België afgevaardigde team dat bekend staat als het Robby Fish - Penn Strandvisteam en bestaat uit Yve Verryckt, Joseph Lierman, Koen Timmerman, Steven Beuckels, Janvier Buysse en Nicolaas De Cock, beter hadden gevist dan wij en dat Brazilië zelfs dagwinnaar was geworden. En helaas: dat betekende dat het Goud met slechts 1 klassementspunt verschil naar Brazilië ging en dat het zilver voor ons was en het brons voor onze Belgische vrienden.

 

Met het uitzicht op de Wereldtitel dat we zo lang konden koesteren, was dat  zilver toch enigszins een domper. Maar die bittere pil werd dan weer ruimschoots gecompenseerd door de fantastische prestatie van Frank Peene, die individueel Wereldkampioen is geworden. Wat een klasbak!

 

Lage-Landen-domineren-het-WK-Kustvissen-in-Zuid-Afrika-05

Schitterende statiefoto van de twee kersverse individuele Wereldkampioenen: de Spaanse Andrea Pina Cortés en onze Frank Peene van het zilveren team Oranje.

 

Zaterdag was het spullen schoonmaken en dan in de nacht van zaterdag op zondag de terugreis naar Holland. We hebben twee prachtige weken achter ons, met een topteam, topsfeer, grote vissen en zilver met een dikke gouden rand als eindresultaat. En ook Oranjevrouwen al die feestvreugde nog eens extra wisten te bekronen met een welverdiende bronzen plak tijdens het gelijktijdig gehouden WK-Strandvissen voor dames, maakt deze editie van de Mondiale tot eentje om niet snel te vergeten.

 

Inmiddels zijn we gisteren (zondag) weer veilig thuisgekomen; dát was even afkicken, met natte sneeuw!

 

Wij danken jullie voor al jullie support de afgelopen week!

 

Arthur van Tienen
Bondscoach namens
Sportvisserij Nederland

 

Klik voor de volledige uitslag van het WK op onderstaand logo:

 

 

 

Lage-Landen-domineren-het-WK-Kustvissen-in-Zuid-Afrika-06


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.