Een kabeljauw met pit | Uit de oude doos

21 januari 2016 | John Willems

Het lijkt erop dat de kabeljauw dit jaar op tijd gepaaid heeft, want al vroeg dit jaar vangen wij (zomer)kabeljauw op ons favoriete wrak De Baloeran voor de kust van Wijk aan Zee. Deze gullen herken je meteen aan de lichtere huid. De veelal niet al te grote gul die ‘overwintert’ op een wrak is donkerder van kleur en kan zelfs, gelijk een steenbolk, verticale donkere strepen krijgen.

Dit recept is een overname uit Zeehengelsport 341

 

Als ik zeg vroeg, bedoel ik echt vroeg. Het is maart 2015 en Ben, Cor en ik vangen nu al een redelijk klussie kabeljauw. Nou eigenlijk gul, maar het recept heet nou eenmaal ‘een kabeljauw met pit’. Vandaar - kabeljauw. Onder het vissen vertelt Ben dat hij samen met zijn vrouw bij de Thai een goedgevulde curry had gegeten. Dat verklaart wellicht zijn winderigheid, maar het brengt mij ook op een idee. Zo’n exotische curry zou toch ook met vis moeten kunnen? Inmiddels een paar overheerlijke curries verder, kan ik je vertellen dat vis in een curry uitstekend tot zijn recht komt. Heerlijk pittig en bovendien nog eens razend snel bereid ook. Wat wil je nog meer!
Kom we gaan aan de slag.

 

KABELJAUWCURRY

(voor vier personen)

 

Benodigdheden:

  • snijplank en mes voor rauwe vis
  • snijplank en mes voor groenten
  • wok of wadjang
  • spatel
  • schaal
  • alu-folie

visrecepten een kabeljauw met pit 1

Ingrediënten:
Deze curry doen we met kabeljauw, maar kan ook uitstekend met soorten als steenbolk, wijting, bot en schar.

  • 600 gram kabeljauwfilet
  • 4 theelepels groene Thai-currypasta
  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 2 witte uien
  • 250 gram peultjes
  • 400 milliliter kokosmelk
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Thaise currypasta


Ik maak dit recept vandaag met een kant en klare Thaise currypasta die je kunt kopen in een toko of soms zelfs in de supermarkt om de hoek. Voor wie hem zelf wil maken, heb ik hier nog even als een vorm van tussengerecht de spullen die je nodig hebt en de manier waarop je hem dan zelf moet maken, beschreven.

 

Ingrediënten:

  • 1 stengel citroengras
  • 1/2 eetlepel gemalen koriander
  • 1 eetlepel komijn
  • 1 theelepel garnalenpasta
  • 1 theelepel suiker
  • 1 à 2 groene Spaanse pepers 
  • 3 teentjes knoflook of 1,5 theelepel knoflookpuree
  • stukje laos, of gemberwortel van ca. 5 cm
  • 3 à 4 kaffir limoenblaadjes
  • 1 bosje verse koriander met steeltjes
  • 1 theelepel donkere sojasaus
  • 100 ml kokosmelk

visrecepten een kabeljauw met pit 3


Maak het citroengras schoon en snijd het in ringetjes. Het kan geen kwaad om vooraf het citroengras even te kneuzen met een hamer. Het harde stuk hoef je niet te snijden, maar kun je mee laten koken in de curry voor extra smaak. Wel er uit halen voor je de curry gaat eten. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine of blender en laat alles draaien tot de ingrediënten fijn zijn. Ga je helemaal voor optimale smaak, gebruik dan een vijzel. Nu beetje bij beetje de kokosmelk erbij, totdat het geheel tot een pasta is geworden. Voor gebruik de Thaise curry even proeven. Als het te flauw is wat extra vissaus toevoegen. Als het te zout is wat limoensap toevoegen. Als het te zuur is wat extra suiker toevoegen. Als het te pittig is wat kokosmelk of een beetje yoghurt toevoegen. Als je tot hier bent gekomen, is de currypasta klaar en gaan we verder met het gerecht als totaal.

 

Bereiding van de vis


Snijd de kabeljauw in reepjes van ongeveer drie bij twee cm en ongeveer één cm dik. Reepjes zijn handiger dan blokjes bij het bakken, omdat je de reepjes slechts aan twee kanten hoeft te bakken. Blokjes daarentegen aan zes kanten, waardoor ze makkelijk stuk gaan. Wentel de reepjes door de bloem en laat dat even vast trekken aan de vis. Verhit 1 eetlepel olie en bak de kabeljauw in twee à drie minuten bruin. Klaar; zet ze maar eventjes weg in een schaal onder de alumiumfolie.

 

Pel de uien en snijd die in kleine blokjes; de paprika’s mogen in reepjes gesneden worden en de peultjes mogen ook schoon gemaakt worden. Verhit de overige olie in de wok of wadjang en bak daarin eerst één minuut de currypasta en vervolgens de paprika en ui. Voeg zout en gemalen peper naar smaak toe. Gedurende drie minuten stevig bakken. Daarna de kokosmelk en peultjes toevoegen en het geheel nog vijf minuten zachtjes laten pruttelen.

 

Haal tenslotte de reeds gebakken kabeljauw uit de folie en bak de reepjes een minuutje op in de curry. Heb je geen zin om de kabeljauw vooraf te bakken, dan mogen de reepjes vis tegelijk met de kokosmelk en peultjes in de curry. Gebruik dan echter geen bloem! Hoe dan ook: als je de kabeljauw in de groentecurry hebt gedaan, dan liever niet meer roeren, opdat de reepjes vis mooi heel blijven. Erg lekker met basmati rijst en een lekker gekoeld biertje.

 

visrecepten een kabeljauw met pit 5

 

Weetje


Weten jullie wat het verschil is tussen een wok en een wadjang? Een wok staat stevig op het fornuis, omdat deze een platte bodem heeft en een (meestal) houten steel. Een wadjang is vaak dikker, van gietijzer, heeft een ronde bodem en handgrepen van hetzelfde materiaal. Van origine gebruikte men een wadjang om deze in de hete as te zetten en te koken. Daar staat hij stevig met zijn ronde bodem. Droom en waan je in het verre Thailand, terwijl jij jouw eigen gevangen vis bereidt op een open vuur. Wordt weer wakker in Nederland en weet dat het prima gaat op een grote brander van ons fornuis.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.