Een eenvoudige voorslagknoop | Oude doos

13 december 2017 | Cor Juffermans

Laatst was ik weer eens getuige van een ‘superworp’. Vooraf aan deze werpprestatie van de eerste orde zie ik de zeevisser het lood behoedzaam achter zich in het zand deponeren. De voeten worden schrap gezet en de hengel ligt in één lijn boven het hoofd van de zeevisser. Het wordt een overhandse worp en het doel is Engeland. De beweging wordt ingezet en dit kan alleen maar ver, zeer ver opleveren. Toch? Nahh, niet helemaal… 

 

 

Nog tijdens de worp hoor ik een enorme knal en zie ik de acteur in dezen vertwijfeld naar zijn hengel kijken. Ik volg nog even het lood en zie dat dat inderdaad kneiterver de zee ingaat. Helaas zonder de lijn waarmee het weer binnen gedraaid kan worden. Toch maar even kijken, misschien zie ik het euvel en kan ik een tip geven.

 

Bloedknoop

De boel blijkt precies op de voorslagknoop uit elkaar te zijn geknald. Gelukkig dus geen beschadigde ogen op de hengel die de lijn beschadigen en mogelijk de breuk tot gevolg hebben. Een dergelijke breuk bleek deze visser wel vaker te overkomen, helemaal als hij tot het uiterste ging. Ik vroeg hem dan ook of hij wist welke knoop hij gebruikt om zijn voorslag vast te zetten aan de hoofdlijn. De precieze naam wist hij niet, maar toen ik hem vroeg of hij mij die knoop eens wilde demonstreren, kwam ik uit op een versie van de bloedknoop. Op zich een uitstekende knoop, maar ik vind hem niet echt geschikt voor als er tijdens de inworp superkrachten worden ingezet. De kracht bij deze knoop komt altijd op het knooppunt te liggen en dat is dan ook gelijk zijn zwakke plek. Hoe kan ik dat het beste uitleggen? Krom eens de middelste vinger van zowel je linker- en rechterhand en haak deze in elkaar. Ga nu eens heel hard trekken. Waar voel je dat de kracht komt? Precies in die krommingen en dat is dan ook meteen de zwakste plek. De bloedknoop op zich is een uitstekende knoop om twee nylonlijnen met elkaar te verbinden. Zelfs de combinatie nylon - Dyneema kan, maar toch zou ik hem niet inzetten als ik echt voor vér wil gaan. Is ver voor jou niet nodig, maar je wilt wel graag met een voorslag aan de gang, dan is de bloedknoop een goede eenvoudig te knopen knoop om twee lijnen met elkaar te combineren. In de illustratie is op een eenvoudige manier uitgelegd hoe ook jij een bloedknoop kunt maken.

 

Alternatief

Ga je voor ver, echt ver, dan heb ik nu een alternatief voor je in de vorm van een heel eenvoudige voorslagknoop. Nu weet ook ik geen ‘officiële’ naam te noemen. Er zit wat van een grinnerknoop in, maar of je deze variant een grinnerknoop mag noemen, weet ik niet. Maakt ook niet uit; het gaat erom dat je een voorslagknoop maakt die doet wat hij doen moet en dat is in dit geval de boel bij elkaar houden. Als je goed naar de illustratie kijkt, zie je dat beide lijnen langs elkaar blijven lopen en dat aan het eind van iedere lijn een knoop zit die de boel vastzet. In de, meestal, dikkere nylon lijn maak je een soort van acht en die trek je al een beetje aan. De veel dunnere Dyneema lijn draai je nu zo’n zeven-acht keer om de nylonlijn heen en dan trek je dat stukje lijn langzaam strak. Vergeet niet voor je boel helemaal vasttrekt om eerst alles even lekker nat te maken. De knoop blijft dan beter zitten. 
De kracht van deze knoop ligt bij de beide knopen, maar omdat die aan het eind van die naast elkaar liggende lijnen zitten, trek je de boel niet uit elkaar. Dit is ook niet te vergelijken met die gekromde vingers van hierboven.

 

 

Uniknoop

Als extraatje doe ik er de aloude uniknoop ook nog even bij. Voor mij een knoop die ik bijna met mijn ogen dicht kan maken, maar voor veel vissers in mijn omgeving nog steeds een uitdaging. En dus krijg ik vaak te horen: “Doe hem nog even een keertje voor, dan weet ik het weer!”.

Voordeel van de uniknoop vind ik dat het reststukje nylon aan het eind van de knoop omhoog wijst, dus van de haak af. Een zeepier of zager die je hier overheen duwt, gaat probleemloos en schadevrij de haaklijn op. Laat jij je aas los, dan komt de omhoog stekende stukje nylon weer van pas. Nu werkt dat tegen de richting wijzende stukje immers als een soort van aasstopper.

 

 

 

Wordt vervolgd

Als je deze drie eenvoudige knopen beheerst, kun je echt overal terecht. Er zijn echter nog veel meer knopen en allemaal voegen ze iets toe aan het assortiment aan knopen binnen de hengelsport, maar die komen vanzelf aan de orde als je iets bijzonders gaat doen of als het gewenst is om een speciale knoop te gebruiken. Ik noem met name de Rapala knoop; een superknoop om je kunstaas mee vast te zetten, maar ook (bijna) alleen daarvoor te gebruiken.
Daarop kom ik bij gelegenheid dus graag nog eens terug.

 

Tekst & illustraties: 
Cor Juffermans


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.