‘Chumbags’ voor de heilbot - video

16 september 2017 | Redactie

De heilbot is een altijd hongerige vis, die zoals we allemaal weten aardige gewichten en lengtes kan bereiken. Dit ‘platvisje’ heeft ook weinig moeite om hele makrelen, koolvissen of medium-sized gulletjes naar binnen te zuigen met de enorme bek. In Alaska en Noorwegen weten ze daar alles van.

Er schuift 'iets' naderbij...

 

Chumbag

Ook heeft de heilbot er geen moeite mee om op grote afstand een prooi of een lekkere hap te ‘ruiken’. Net als bij het haaienvissen wordt daarom wel eens een rubby-dubby zak of chumbag overboord gehangen of aan het anker mee de diepte in gestuurd om de vissen naderbij te lokken.

 

Het blijft een imposante verschijning wanneer een heilbot op snelheid als een zeehond door het water snelt... (Foto: Berend Masselink)

 

GoPro

Dat deden ook enkele vissers die in Homer (Alaska) aan het vissen gingen op (Pacifische) heilbot. Samen met hun chumbag die aan een touw overboord ging, lieten zij tegelijk een GoPro camera naar de diepte zakken om eens te kijken of er iets leuks te ontdekken viel.

 

Op dit filmpje is het interessantste deel te zien vanaf 2.08 minuten, wanneer opeens een donkere ‘vlek’ in de achtergrond verschijnt en langzaam maar voorzichtig aanschuift bij de chumbag. Even ter vergelijking: de chumbag is ongeveer 60 cm lang…

 

Klik hieronder om het YouTubefilmpje van ‘Fishermanjake AK’ te zien.

 

 

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.