Blije gezichten en 117 heilbotten bij het Penn Havoysund Festival

15 september 2017 | Redactie

Het 27e Penn Havoysund Festival in Noord-Noorwegen kon zich dit jaar verheugen op maar liefst 45 sportvissers uit België en Nederland, die onder begeleiding van het team van Cordes Travel en met drie visgidsen van de accommodatie Havoysund het avontuur aangingen. Op 23 augustus 2017 stonden alle deelnemers te trappelen om op reis te gaan.

 

De sfeer zit er goed in op de boot van latere winnaar Jan Oosterbaan…

 

Cordes Travel

Raffie en Linda Cordes van het reisbureau Cordes Travel organiseren de festivals al elf jaar met succes. Deze groepsreizen zijn vaak al meer dan een jaar voor vertrek volgeboekt en op dit moment is reeds een aanvang gemaakt met het boeken van de festivals in 2019 in Havoysund en Nappstraumen in Noord-Noorwegen. Raffie en Linda zijn er als organisatoren en begeleiders de hele week bij en reizen samen met de groep van Schiphol naar Noorwegen en terug. Onder het motto ‘alles mag en niets moet’ vist elk groepje vissers op een eigen boot en mag iedereen zelf beslissen waar en wanneer men gaat vissen. Ondanks de naam ‘groepsreis’ is men dus vrij om te doen wat men wil.

 

 

Ook Marco Kraal kon een mooie heilbot bijschrijven…

 

Marco Kraal

In de groep waar Raffie en Linda het huis en de boot deelden, zaten enkele zeer ervaren en fanatieke sportvissers, waaronder tv presentator Marco Kraal en zijn vismaat Rick Stalenhoef, die beiden eens wilden meemaken wat het is om heilbot te vangen ter hoogte van de Noordkaap op 71° Noord, het noordelijkste puntje van Europa. In maart 2017 was Raffie hier samen met onder meer Klaas van der Eerden voor tv-opnames. Klaas ving toen bij Havoysund een heilbot van 142 cm.

 

Goed eten

Elke ochtend was er gezamenlijk ontbijt in de ontbijtzaal, waar ook de visgidsen en begeleiders aanwezig waren om de laatste informatie te verstrekken. In de avond was er elke dag een kleine meeting om de dag door te spreken, en het weerbericht en de stekken voor de volgende dag te bespreken, waarbij iedereen aanwezig was met een lekker drankje. Het avondeten is gewoon goed. Sommige groepen aten elke dag in het restaurant bij het complex waar het eten gewoon echt goed is en anderen konden zelf koken, en ook dat is geen probleem met met een supermarkt op 300 meter afstand van de accommodatie.

 

 

De mooie accommodaties in Havoysund...

 

Begeleiding

Zo begon het Penn Havoysund Festival 2017 met een enorm leuke en gezellige groep met sportvissers die er echt voor wilde gaan. Resultaat kon dus niet uitblijven. Ongeveer 70% van de groep had nog nooit in Noorwegen gevist, dus begeleiding van experts is dan geboden. Ook qua materialen is dan niet iedereen volledig uitgerust, maar dat is geen punt; hengels en drijfpakken konden gehuurd worden en dat scheelt in gewicht en aanschaf. 

 

 

Sterke 23.5 voets en 150 pk visboten...

 

 

Rik Wilborts met een heilbot van 134 cm...

 

Dikke kabeljauw

Met twaalf boten ging het festival van start. De grote 23.5 voets en 150 pk sterke zeewaardige Arronet visboten - met de beste apparatuur aan boord – stoven naar de stekken op jacht naar de heilbot.  Maar niet alleen heilbot. Er werd ook dikke kabeljauw gevangen tot wel 18 kg. Lars Christiaens ving een kabeljauw van 134 cm en er werden zeewolven, roodbaars, schol, schar en koolvis gevangen. Wat een blije gezichten als er elke dag weer persoonlijke records worden verbroken en veel ervaringen worden gedeeld.

 

Er werd niet alleen heilbot gevangen vanaf de boot. Rik Wilborts lukte het zelfs vanaf de steiger voor het huisje, waar hij een exemplaar ving van 42 cm en later in de week nog eentje van 1 meter op 200 meter van het camp. Havoysund is een echt heilbot-paradijs.

 

 

Rik Stalenhoef met een dikke kabeljauw...

 

Storm

In totaal werden er 117 heilbotten gevangen in deze week, waarbij er door de storm twee dagen niet eens op de beste stekken gevist kon worden, en er veel sportvissers voor het eerst aan deze visserij meededen. Volgens de visgidsen kun je met ideale omstandigheden met dit aantal vissers normaal best de 200 aantikken. En er is vrijwel altijd catch & release. Van de  117 gevangen heilbotten zwemmen er 115 weer. 

 

Winnaars

Het was Jan Oosterbaan die op zijn verjaardag de langste heilbot van de week ving, een vis van 162 cm met een geschat gewicht van ongeveer 60 kg (volgens de heilbot tabel). Jan won daarmee de eerste plaats van dit Festival en kreeg een mooie trofee en een Penn hengel met molen als prijs. Tweede plaats was voor Richard Kramer, hij ving een heilbot van 142 cm. Marcel van Beek eindigde als derde met een heilbot van 136 cm. Ook zij wonnen een mooie trofee en prachtige Penn materialen.

 

 

Frans Oomen met zijn eerste heilbot...

 

Topweek

Het was een topweek met veel mooie vissen, blije gezichten en tevreden gasten en Raffie en Linda Cordes hadden er weliswaar veel voorbereiding en een flinke organisatie aan gehad – en ter plaatse een zware werkweek - maar de twee werden wel duizendmaal bedankt en bezorgden de deelnemers een droomreis, die zeer gewaardeerd werd. En daar doet iedereen het voor, en daardoor zijn de Penn Festivals van Cordes Travel ook zo’n succes. De verslagen van de reis kun je ook op de website van Cordes Travel bekijken. De eerste staat er al op en de komende weken zullen er meer volgen.

 

 

Klaas van der Eerden ving eerder dit jaar deze lap in een sneeuwbui bij Havoysund...

 

Ook in 2018 en 2019

Wil jij ook eens mee naar een Festival in Noorwegen, IJsland, Panama of Canada en ben je alleen of met z’n tweeën, of heb je een eigen groepje, wees er dan op tijd bij, want de drie Festivals in 2018 zijn al bijna volgeboekt en de groepen voor de Festivals in 2019 worden reeds geboekt. Op de website kun je alle datums vinden wanneer deze Festival plaatsvinden. Ook voor andere landen zijn er visreizen. Er zijn voor 14 verschillende landen reizen in het programma met voor elk wat wils. Alle accommodaties zijn door een medewerker of door Raffie of Linda zelf bezocht. Cordes Travel neemt geen visreizen op waar zij zelf nog nooit geweest zijn.

 

Wil je eens kennis maken met het Team van Cordes Travel persoonlijk? Zij zijn op 24-25 en 26 november bij Robby Fish in Wommelgem tijdens de Beursdagen en 1-2-3 december aanwezig met een eigen stand in de Jaarbeurs Utrecht tijdens de Hengelsport en Botenbeurs.

 

 

 

 

De drie winnaars met Linda en Raffie Cordes...

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.