Schotse zalmvissers vrezen de Humpback...

09 september 2017 | Redactie

De Schotse sportvisserij was deze week ‘not amused’ bij het lezen van het nieuws dat op de BBC vermeld werd. In de Schotse rivier de Ness is bewijs gevonden dat de Amerikaanse ‘Pacific Pink Salmon’ oftewel de 'Humpback' (Oncorhynchus gorbuscha) – die zich vaker laat zien de afgelopen jaren - zich heeft kunnen voortplanten in Schotse zalmrivieren. De vrees dat deze gebochelde ‘blikzalmen’ de stand van de oorspronkelijke Atlantische zalm (Salmo salar) kan bedreigen, zit de Schotten niet helemaal lekker.

Een nachtmerrie voor veel Schotten: een 'Amerikaanse' zalm vangen in zalmrivieren als de Tay, Dee, Tweed of Spey…(foto Bart Mylle)

 

Humpbacks

De Salmon Fishery Board in het district Ness probeert de overleving van de Pacifische zalmsoort in Schotse wateren nauwgezet te volgen. Zeker nu in de rivier de Ness bewijs is gevonden dat de eieren van de ‘humpbacks’ waren bevrucht en ook uitgekomen. Mondiaal bekeken is dit nieuws niet wereldschokkend, want het is bekend dat enkele procenten van een zalmstam niet naar de oorspronkelijke geboorterivier terugkeert, maar uitzwerft naar een andere bestemming, een volgens sommigen slimme manier om ervoor te zorgen dat de soort niet uitsterft bij een ramp die in één keer een rivier van vis kan ontdoen. Ook de Pink Salmon is zo’n zwerver, waarvan een deel zich verspreidt naar elders. In Schotland is men echter ‘not amused’.

 

Schotse zalmvissers ‘not amused’
Een mannetje en vrouwtje Pink Salmon in de rivier de Ness…(Foto Ness salmon fishery board)

 

Atlantische zalm

Hoewel Pink Salmon massaal voorkomt in Alaska en Canada en van enorme economische waarde is als exportproduct in ingeblikte vorm, is het niet direct de bedoeling dat deze soort geïntroduceerd wordt in zalmlanden als Schotland, Ierland of in Scandinavië. Maar de ‘zwervers’ onder de humpbacks komen nu eenmaal in Schotland terecht omdat ze ook al voorkomen in landen als Rusland en Noorwegen.

 

Waar landen herintroductieprogramma’s starten met als uitgangspunt het kweken vanuit oorspronkelijke vissen om een lokale genen-pool op te bouwen, met daarnaast het herstel van de paaibeken, besteedt men nauwkeurig aandacht aan de unieke eigenschappen van de soort. Op die manier probeert men in zulke landen de stand aan salmoniden als de Atlantische zalm of de zeeforel verder uit te bouwen. Het paaien met andere ‘non-native’ salmoniden probeert men te vermijden bij deze herintroductieprogramma’s.

 

In Schotland trekt professor Eric Verspoor van de Salmon and Trout Conservation UK – en directeur van de Rivers and Lochs Institute op de universiteit van Inverness – nu aan de bel om de Schotten te waarschuwen voor de invloed van de Pink Salmon, die volgens hem van grote invloed is op de Atlantische zalm, die het de laatste jaren toch al niet makkelijk heeft. Op de website van de BBC legt hij dit uit.


Schotse zalmvissers ‘not amused’

Zo zien de Schotten het graag: in kilt met tweehandige vliegenlat aan zalmrivieren als de Spey of de Tweed…
 

Rusland

In Rusland is een dergelijk fenomeen ook bekend. Hier werd in de jaren vijftig Pink Salmon uitgezet, die sindsdien succesvol aan een opmars begon en zich verspreidde in de omgeving. In het conservatieve Schotland heeft het nieuws van deze ‘blikzalm’ er nu voor gezorgd dat men bang is dat de humpbacks de stand aan oorspronkelijke Schotse Atlantische rivierzalmen gaat bedreigen wanneer er iets fout gaat of wanneer er om economische redenen wordt besloten om niet in te grijpen.
To be continued…

 

Schotse zalmvissers ‘not amused’

De meeste Pink Salmons komen nog altijd in deze vorm richting Europa…

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.