Op soortenjacht vanuit Dover

04 september 2017 | Nico Opdebeeck

Voor een visvakantie in het buitenland hoef je niet altijd een hele week uit te trekken. Sterker nog: de 35 vissers van de Gentse Zeeduivels (GZD) en Robbyfish Zeehengelclub (RZC) hadden er slechts één dag uit en thuis voor nodig, om de tweede editie van hun Specieshunt te vissen. Nico Opdebeeck was erbij en doet verslag.

 

Deze onderlinge wedstrijd met als doel op één dag zoveel mogelijk vissoorten te vangen, kon dit jaar doorgaan op 12 augustus jl. De weersomstandigheden waren de dag voordien moeilijk in te schatten, maar na veel wikken en wegen werd er besloten om de wedstrijd te laten doorgaan. Bij zo’n organisatie van een wedstrijd aan de overkant van de Noordzee komt heel wat kijken, maar door de perfecte samenwerking van beide clubbesturen, verliep alles heel goed.

 

Species King of Dover

Kort voor 8.00 uur Engelse tijd arriveerde dan ook een tiental Belgische auto’s volgeladen met materiaal en 35 gedreven vissers in Dover, waar de geboekte charterboten en hun schippers ons al lagen op te wachten. De wind stond iets meer west dan verwacht, maar er kon toch over een rustig zeetje uitgevaren worden. Elke boot ging zijn eigen richting uit, want bij deze competitie bepaalt de schipper in overleg met de vissers bij hem aan boord welk plan er zal gevolgd worden. De bedoeling is om zoveel mogelijk soorten te vangen en als het kan ook nog in redelijke aantallen. Niet alleen voor de vissers is het wedstrijd, ook de schippers strijden onderling voor de eer om ‘Species King of Dover’ te worden.

 

Op soortenjacht vanuit Dover 2

Op soortenjacht vanuit Dover 3

Op soortenjacht vanuit Dover 4

Op soortenjacht vanuit Dover 6

Zo vanaf de grote ferry de kade op en aan boord van één van de vier afgehuurde charterboten.

 

Vistechnische kennis

Het mv. Royal Charlotte, mv. Reecer en mv. Firefox kozen ervoor om dicht onder kust te vissen, aan de westelijke zijde van Dover. Mv. Portia, een stevige catamaran, koos koers naar stekken iets verder uit de kust, in de hoop daar wellicht ook andere vissoorten te kunnen vangen. De visdag was naar gewoonte heel druk. Constant schakelen tussen technieken, onderlijnen en aassoorten om zo de verschillende soorten te vangen is een heel leuke wedstrijdformule waar de ‘vistechnische’ kennis van de deelnemers behoorlijk op de proef wordt gesteld. Natuurlijk is een grondige voorbereiding voor zulke wedstrijden een goede basis om uiteindelijk goed te kunnen vissen in die paar uurtjes dat het er op aan komt.

 

Op-soortenjacht-vanuit-Dover-06

Vissen onder de beroemde ‘White Cliffs of Dover’.

 

16 Soorten

In het totaal werden er uiteindelijk 16 verschillende visoorten gevangen. Vorig jaar hadden we tijdens de species hunt nog een waar tarbotfestijn, maar die grote platten schitterden dit jaar door hun afwezigheid. De grote winnaar van deze specieshunt werd Jens de Vrieze van de Gentse Zeeduivels (GZD) met 130 punten. Hij kon op mv. Portia 9 vissoorten vangen en ging zo Johnny Bollaert van Robbyfish Zeehengelclub (RZC) voor, die eveneens vissend op mv. Portia 96 punten kon scoren. Het brons was voor ondergetekende op mv. Reecer met 94 punten. 
Voor de totale uitslag: klik hier.

 

Op-soortenjacht-vanuit-Dover-07

Op-soortenjacht-vanuit-Dover-08

 

Op-soortenjacht-vanuit-Dover-09

Op-soortenjacht-vanuit-Dover-10

Een gevarieerd en kleurig palet aan vissoorten, waarvan er enkele ook nog mee naar huis konden worden genomen voor de pan.

 

Gezien deze uitslag was het geen wonder dat de beste schipper van de dag die van mv. Portia bleek te zijn, die de intussen onder onze Engelse vrienden felbegeerde biermand in ontvangst mocht nemen.

 

Gevangen vissoorten

 • Engelse poon
 • gevlekte gladde haai
 • grote pieterman
 • hondshaai
 • horsmakreel
 • kathaai
 • kleine pieterman
 • lipvis
 • makreel
 • rode poon
 • schar
 • steenbolk
 • wijting
 • zandspiering
 • zeebaars
 • zeekarper

‚Äč

De onder onze Engelse vrienden felbegeerde biermand was dit keer voor de schipper van mv. Portia.

Kameraadschap en sportiviteit

De onderlinge strijd tussen de twee clubs was uiterst spannend en dit jaar was het verschil niet groot. De Robbyfish Zeehengelclub kon met 274 punten de overwinning naar zich toe trekken, voor de Gentse Zeeduivels die 282 punten incasseerden. 2-0 Dus voor de blauwe garde, die volgend jaar vanzelfsprekend een revanche van de Duivels mag verwachten.

 

Graag wens ik mede namens de deelnemers onze sponsors Robby Fish Wommelgem  en Het Loze Vissertje Zelzate te bedanken voor de sponsoring van de waardebonnen, de meehelpende (bestuurs)leden van beide clubs voor alle inspanningen, de schippers voor al hun inspanningen en alle deelnemers voor het kameraadschap en sportiviteit. Na twee jaar al is deze tweekamp een echte traditie geworden, die in de toekomst misschien nog wel verder zal uitgroeien naar een nóg groter evenement.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.