Gemerkt Zeeuws haaitje voor Kees Gillissen

31 augustus 2017 | Redactie

De afgelopen maanden heeft de assistent-coach van de Nederlandse strandvisploeg en Tronixpro-consultant Kees Gillissen van en vóór zijn Zeeuwse thuisstrand al meer dan 100 gevlekte gladde haaien weten te vangen. Tot afgelopen weekend zat daar echter geen enkel eerder reeds van een merk voorzien exemplaar tussen. Een afgelopen zaterdag gevangen haai van 98 cm lang was wél van zo’n merkje voorzien en bleek in precies 1.129 dagen in vrijheid zo’n 20 cm gegroeid.

 

Omdat Kees vooral vanaf strand vist, heeft hij de afgelopen zomermaanden het merendeel van de gevlekte gladde haaien daar vandaan gevangen en dat betekent ook in dit geval vanaf de bekende stranden van Walcheren. Over hoe hij deze visserij aanpakt, schreef Kees een prachtige en vooral ook instructieve reportage die zal worden gepubliceerd in de komende editie van Zeehengelsport magazine, die in de laatste week van september zal verschijnen.

 

emerkt-Zeeuws-haaitje-voor-Kees-Gillissen-05
Voor de komende editie van ‘ons papieren’ Zeehengelsport magazine verzorgde Kees een uiterst informatief artikel over het vissen op gevlekte gladde haaien vanaf het strand.

 

Spectaculaire aanbeet

Zo af en toe gaat Kees er echter ook met de boot op uit en met als target het vangen van zeebaars was dat ook afgelopen weekend het geval. Helaas lieten de felbegeerde Zeeuwse baarzen zich deze dag niet zien, uitgezonderd één scholenbaarsje van 30 cm. Om de dag toch goed te kunnen afsluiten, werd besloten om aan het eind van de dag nog een kleine twee uurtjes op gevlekte gladde haai te gaan vissen. Al na vijf minuten was het raak en kreeg Kees een spectaculaire aanbeet. Zo’n 10 minuten later verscheen het zich fel verzettende haaitje aan de oppervlakte en direct al was te zien dat dit exemplaar was voorzien van een tag in de vorm van het bekende in de rugvin aangebrachte gele plaatje. 

 

Kees wist wat hij moest doen en schoot een aantal foto’s van het merk en van de haai zelf. Vervolgens werd de gevlekte gladde haai zorgvuldig gemeten en gewogen en het vrouwtje van 98 cm bleek 3,9 kg zwaar. Met deze gegevens ging Kees naar de site Haai & rog en vulde vervolgens op deze site het digitale formulier volledig in met alle gevraagde informatie over zijn vangst.

 

foto Gemerkt-Zeeuws-haaitje-voor-Kees-Gillissen-02-03

Het 98 cm lange vrouwtje bleek zo’n drie jaar terug te zijn gevangen en gemerkt aan boord van ms. Big Marlin.

 

In drie jaar 20 cm gegroeid

Eén dag later kreeg Kees reeds een mailtje terug. Dat is hartstikke goed van Sportvisserij Nederland, de organisatie achter haairog.nl want zo houd je de sport- én beroepsvissers die meewerken aan dit merkproject optimaal gemotiveerd. En wat bleek: het betreffende haaitje was op 25 juli 2014 gevangen en van een merk voorzien aan boord van de bekende, vanuit Neeltje Jans varende charterboot ms. Big Marlin.

 

Op dat moment was de vis 78 cm lang en dat betekent dus dat dit vrouwtje in ca. drie jaar tijd (om precies te zijn: 1.129 dagen) 20 cm is gegroeid. Zo leveren deze vangst en terugvangst belangwekkende informatie op binnen dit merkproject met haaien en roggen, waarin Sportvisserij Nederland nauw samenwerkt met organisaties als Stichting Noordzee, Dutch Shark Society en Imares Wageningen.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.