Op soortenjacht in The Gambia

10 september 2017 | Pieter Beelen

Vorig jaar viel de keuze voor onze najaarsvistrip al snel op Gambia, de bekende zonbestemming in West-Afrika waar je heel veel vissoorten kunt aantreffen. Wat mijn vismaat Valentijn en mij helemaal over de streep trok was dat de door ons beoogde trip de mogelijk bood om zeevissen te combineren met een paar dagen zoetwatervisserij in de binnenlanden. Het zou een drukke en avontuurlijke week worden! Omdat dit magazine over het zilte nat gaat, zal ik mij in deze bijdrage beperken tot de zeevisserij.

Blij met m’n (Guinese) barracuda. Maar dat was slechts één van de ca. 30 verschillende vissoorten die we in een kleine week wisten te vangen.

 

Eind november vertrokken we vanuit Schiphol waar het op dat moment al vroor. Na zo’n zes uur vliegen begon de landing nabij Banjul. Al kijkend uit het vliegtuigraampje zag ik vooral armoedige krotjes en luchtig geklede mensen die van alles op hun hoofd droegen. Toen pas drong het tot me door dat ik daadwerkelijk een week in Afrika zou zitten. Op het vliegveld was de hectiek groot. Iedereen wil geld voor het dragen van een koffer en je voelt je een toeristische melkkoe. Maar wat wil je ook: wij komen uit dat immens rijke Westen, waar de dollars zomaar aan de bomen groeien. We gingen daarom maar zo snel mogelijk naar het hotel, maakten de visspullen klaar en zochten het strand op. Niet om te relaxen met een cocktail, nee, om meteen de eerste vis te vangen van deze trip.


De Gambianen op het strand waren heel behulpzaam en kwamen direct al aan met diverse aassoorten die we van ze konden kopen. Garnalen zijn ook hier een regelrechte hit. Er wordt hier veel vanaf het strand gevist door (Engelse) toeristen. We hoefden niet lang te wachten of de eerste jack-achtige visjes werden gevangen. Vanaf het strand is beslist een visje te vangen, maar het echte werk doe je vanuit de boot volgens de locals. We werden door haast iedereen aangesproken, ze vroegen onze naam, of we hen de vis wilden geven enz. Een politieagent grapte zelfs dat mijn hengel wel heel veel leek op zijn hengel die hij kwijt was geraakt… Moe van de reis en alle indrukken ploften we na een koude douche op ons bed neer…

 

gambia 02

Zo vanuit het vliegtuig naar het strand voor het hotel, waar we direct al enige kleine, maar nieuwe soorten vingen, zoals deze haringsoort.

 

Wil jij het complete artikel uit deze Zeehengelsport 354 graag als eerste lezen?

Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.