Moeizame start Nederlandse Junioren op WK-Strandvissen in Frankrijk

18 juli 2017 | Redactie

Gisteren werd van 16.00 tot 20.00 uur aan de Noord-Franse kust de eerste officiële wedstrijd gevist van het WK-Kustvissen voor Junioren. De twee Sportvisserij Nederland / Tronixpro Jong Oranje teams beleefden een moeilijke start, hoewel de jonkies met een vierde plek een prima uitgangspositie verdienden voor de rest van het toernooi. Corné Westerlaken, bondscoach van onze jonge U16 ploeg bericht.


Helaas hebben wij met onze Nederlandse afvaardiging direct al de eerste wedstrijddag een grote klap te verwerken gekregen. Waar het kwartje tijdens de officiële training onze kant op viel, was dat tijdens de eerste wedstrijd niet het geval. Toegegeven: tijdens de officiële training hadden we te maken met een echt ‘Hollands weertje’, terwijl we het gisteren moesten doen met een aflandige wind en een felle zon. En dat zijn simpelweg niet de omstandigheden waaronder we ten opzichte van de andere landen het best tot ons recht komen.

 

 


PROGRAMMA

Het WK-Kustvissen voor Junioren vindt t/m vrijdag 21 juli plaats aan de Noord-Franse stranden ten zuiden van Calais tot iets voorbij Boulogne-sur-Mer. De Noordzee wordt aan dit stuk kust in het Nauw van Calais gekenmerkt door troebel water, harde stroming en grote getijdenverschillen in een relatief kort tijdsbestek.


Er wordt dagelijks van 16.00 tot 20.00 uur gevist op een van de vijf geselecteerde wedstrijdparcoursen, de stranden van Tardinghem, Ambleteuse, Ecault, Hardelot Nord en Hardelot Sud. Op welke stranden op de wedstrijddagen zelf gevist gaat worden, bepaalt de organisatie aan de hand van de laatste weersvoorspellingen.

 

Voor het volledige programma van het komende WK-Kustvissen voor junioren in Frankrijk, klik hier of klik op de afbeelding.

 

Moeizame start Nederlandse Junioren op WK-Strandvissen in Frankrijk 2

 


 

De voor ons lastige en taaie omstandigheden vertaalden zich dan ook duidelijk in de vangsten. Deze waren namelijk beduidend minder dan tijdens alle trainingssessies vorige week en de officiële training van afgelopen zondag. En we wisten: in de eerste twee uur van de wedstrijd moest het echt gebeuren. Wist je tijdens die periode geen mooie bot of zeebaars te vangen, dan zou het ontzettend lastig worden om nog hoog te eindigen in de sector. De branding valt namelijk rond hoog water volledig weg en dan er is dus geen beweging meer in het water, waardoor de vis nog nauwelijks actief aast.
 
Voor onze oudste Jong Oranjemannen van de U21 startte het toernooi als een groot debacle, door als achtste en daarmee laatste te eindigen in het landenklassement. Frankrijk en Ierland staken er met kop en schouders boven uit en werden één en twee. De andere landen zaten allemaal binnen 20 punten van elkaar. Dit geeft ons voor vandaag dan weer ook hoop dat het klassement helemaal op de kop kan gaan... 

 

Twee Nederlandse Jeugdteams

Namens Sportvisserij Nederland en gesponsord door Tronixpro werden twee jeugdploegen afgevaardigd, in de leeftijdscategorie tot respectievelijk 16 jaar (U16) en 21 jaar U21. In de oudste groep nemen inmiddels al zeer ervaren strandvissers deel in de personen van Jeffrey Boonman, Pim Fase, Joeri Minderhoud, Jarno Minderhoud, Jeremy Stockx en Coen Fase (team U21). De groep met ‘jonkies’ tot 16 jaar bestaat uit Ivan Gabriëlse, Mike Spee, Martijn Wisse, Maarten van Beek en Pedro van Sluijs. De oranjeploegen worden namens Sportvisserij Nederland begeleid door respectievelijk de jeugdbondscoaches Martin van der Drift (U21) en Corné Westerlaken (U16).

 

Moeizame start Nederlandse Junioren op WK-Strandvissen in Frankrijk 3

Jarno met een zeebaarsje dat punten opleverde.

 

De jongens van U16 vormden gisteren ons lichtpunt, want zij behaalden met een vierde plaats een goede uitgangspositie voor de komende drie wedstrijddagen. Desondanks houden we een bittere nasmaak over aan deze eerste WK-dag, omdat de nummer twee en drie in het klassement zo kort voor ons eindigden. De verschillen zijn allemaal zo klein en bewijzen maar weer eens dat we tot de laatste draai, ook al komt er al twee uur geen vis uit, vol in moeten geloven. 

Vanmiddag gaan we er om 16.00 uur weer gewoon vol voor. Vanaf morgen lijkt het Nederlandse visweer terug te keren en dat geeft de burger moed. Nu gaan we weer achter de lijnenknooptafel…

 

Morgen meer!
Groeten uit Plage de Ambleteuse,

 

Het SVN - Tronixpro team

 


Voor de uitslagen van de op maandag 17 juli geviste eerste wedstrijd:


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.